Czy ktoś doświadczony mógłby wszystko lub część powyższego obalić albo potwierdzić ?
Z głębokości uzależnienia swego wołający lub wołającym być chcący pomocnym? - Hyperreal [H]elp
http://video.duckduckgo.com/videoplay?docid ... ichocereus
(ekstrakcja meskaliny)
Przynajmniej wiadomo, jak to dawkować...
[ external image ]
i jeszcze mam jedną taką balkonową podłużną skrzynkę, a w niej jeszcze takich 5-6 - ale chudszych...
a w ogóle - to do tych co tu o jakiś 3-4 metrowcach marzą - to chyba ale nie za waszego całego życia ....
Moje doświadczenie, to jest to - że one u nas w Europie - to bardzo pomału rosną! Te na tym zdjęciu to - tak jak to widać - z tej dolnej szczepki - ta górna część - to mi tak wyrosło w przeciągu --> 5 lat!!! (ok. z tym że bez żadnej specjalnej opieki, nawożenia etc! możliwe że jakbym regularnie nawoził i się tym specjalnie opiekował - może troszeczkę szybciej by rosły - ale bez przesady! moim zdaniem to i tak - san pedro rośnie bardzo powoli!).
Ja go w ogóle raz tylko próbowałem - bo mi go po prostu szkoda --> jak coś wam 10 lat rośnie - no to człowiek się do tego przywiązuje! No i ja go tam wcale nie gotowałem - kto wie ile materiału przez to się zmarnuje! Obciołem mu kolce, w plasterki i dawaj - sałatkę sobie z niego zrobiłem (oczywiście razem ze skórą!).... Ale ogólnie to szkoda - ogólnie mi na ten jeden jedyny trip - dwa takie jak na tym zdjęciu w to poszło... żałowałem na maxa potem.. :-/ :-O
KomaSCHORE:
Czy rozminę się z prawdą jeśli stwierdzę że chyba podlewasz swoje kaktusy zimą? Ogólnie powinno się w okresie listopad-luty zaprzestać jakiegokolwiek podlewania (wiem, serce boli ;) można im cośtam kapnąć ale niewiele) i przenieść rośliny w zimniejsze miejsce (10-13*C) Taki zabieg jest niezbędny do rozwoju systemu korzeniowego. Niewiem czy Twoje kaktusy były siane z pestek czy sadzone ze szczepek - jeśli z pestek to będą one rosnąć raczej wolno i radziłbym szczepki (swoją drogą, całkiem ładne i zdrowe ;)) odsadzić. Ważnym jest żeby szczepkę po odcięciu pozostawić na kilka dni w przewiewnym i ciepłym miejscu aby ranka się zabliźniła co zapobiegnie gniciu a dopiero potem włożyć do doniczki. Ja co prawda nie mam San Pedro ale moje kaktusy w okresie letnim podlewam bardzo często - stoją na balkonie - wskazane jest też dość ostre nawożenie
a-ha - i też nie nawożę - bo boję się że je popali - one i bez nawożenia powinny se dać radę - stoją i tak na dworze - to z otoczenia i z deszczu już sobie coś tam "pobiorą" - co im trzeba...
W ogóle - przecież widać, że są zdrowe - a jakby im coś brakowało - to byłoby to chyba widoczne...
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa
Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.