SCHIZOFREMIA czy OPENTANIE?! :-D
Lurazydon / Lurasidon [prep. Latuda]
Wszedł na polski, chłonny rynek farmaceutyczny. Mechanizm dość selektywny, czyściutki.
INIEKCJE z arypiprazolu (prep. Abilify). To tam ciuj do szczania.
Paliperidon
Unowocześniony risperidon. Ciuj.
Azenapina
Sprawa zajebiściutka, ponoć podobna do mianseryny, bardzo brudna, ale i dlatego również bardzo ciekawa.
Co tam jeszcze, orientujecie się? :listen:
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.
Interakcje syfiaste, potem trudno się połapać co po czym, jak leczyć, co eliminować. Ja też w krytycznych momentach 3.
BTW. Ciesz się, że ten fluanxol tryka. Jeśli jest tak jak myślę - to zazdroszczę, chociaż w sumie nie mam czego, mój zajebisty zestaw czasem przyhacza o hipomanię + nowe oblicze osobowości, którym jeszcze nie zdążyłam się nacieszyć. Już tam chuj, że czasem wyskoczy jakiś cień psychozy (mój DOC mówi, że to nieistotne jeśli nie przeszkadza, a jeśli się podoba to spoko, a najbardziej funkcjonowanie się liczy ;) ) A Fluanxol swego czasu odstawiłam bo pojawił się ogromny niepokój ruchowy, a kapitalne! działanie "aktywizujące" siadło.
scalono - aire
Są kolejne i kolejne neuroleptyki, ale ich brudaśny mechanizm jest w istocie podobny do starszych leków atypowych II generacji, tzn. antydepresyjny i D1-D4, nic ciekawego, dlatego nie warto nawet wspominać.
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
04 września 2017UJebany pisze: Bralem Paliperidon - 150 mg w zastrzykach co miesiac, nic mi nie pomagal.
Azenapina-Dzialala dobrze na poczatku,( znieczulala dziásla ), ale pozniej przestal dzialac ten lek.
Po okolo kilku tygodniach.
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
Jego mechanizm działania opiera się na byciu odwrotnym agonistą i antagonistą receptorów 5-HT2A i 5-HT2C. Nie znam się jednak na tym i przeklejam tylko informacje z wiki :) Najważniejsze z mojego punktu widzenia jest to że zostawia w spokoju receptory dopaminowe. Lek został tam wprowadzony do leczenia przypadków psychozy która może towarzyszyć przy chorobie parkinsona.
Zostawia receptory dopaminowe w spokoju... ehh, rozmarzyłem się. Z mojego punktu widzenia, osoby zgnojonej neuroleptykami, to może być najlepszy niedostępny antypsychotyk.
Szkoda tylko że nieprędko zobaczymy go w naszym kraju. W stanach jest to dość wciąż świeża nowinka i leczenie tym środkiem kosztuje tam bardzo duże pieniądze z tego co się orientowałem jakieś dwa lata temu.
Od 2019 roku trwa złota era medycyny psychodelicznej
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się ze spadkiem nadmiernego spożycia alkoholu
Nowe, finansowane ze środków federalnych badanie przeprowadzone w stanie Oregon wykazało, że dostęp do legalnych sklepów z marihuaną wiąże się z niższym poziomem nadmiernego spożycia alkoholu, zwłaszcza wśród osób dorosłych w wieku 21–24 lata oraz powyżej 65 roku życia.
Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom
Władze Amsterdamu chcą ograniczyć "turystykę narkotykową" i rozważają zakaz sprzedaży marihuany osobom bez meldunku w Holandii. Pomysł budzi jednak sprzeczne reakcje wśród polityków i przedsiębiorców.
Zapomniał o marihuanie ukrytej w drewnianym wychodku
Płońscy kryminalni nie spodziewali się znaleźć narkotyki w takim miejscu. 25-latek z gminy Glinojeck postanowił ukryć torbę z marihuaną w drewnianym wychodku za domem. Z czasem o swoim „składzie” zapomniał, ale pamięć odświeżyli mu funkcjonariusze, którzy przyjechali z niezapowiedzianą wizytą. Mężczyzna usłyszał zarzut posiadania narkotyków, a wkrótce może usłyszeć kolejne.