Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
Posty: 3833 • Strona 11 z 384
  • 375 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: obin »
zara sie pobijecie kurwik przybiegnie z garnkiem a a.bsurd z szybkowarem lol wymiencie sie odciskiem na zgode i gra
:D


ps. a.bsurd a wg ciebie co z tym dokrecaniem nakretek? i folia alu? dokrecac czy nie? wywalac folie czy zostawic?
Ostatnio zmieniony 08 sierpnia 2007 przez obin, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3490 / 55 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kurwik »
Jak pobiją, nie ma kłótni, chyba, że a.bsurd coś nakręca, a ja tego nie widzę.

A.bsurd, i chÓj. U mnie ładzia u Ciebie nie.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 296 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: a. »
Folie zostaw obowiązkowo, nakrętek nie dokręcaj. Te dwie sprawy są z sobą powiązane.
Osobiście, zaszczepiając przy użyciu strzykawki, robię dziurkę w nakrętce słoika, którą to dokręcam.
Tym niemniej, jest to moja osobista wariacja. Jako początkujący, trzymaj sie standardów. Zwłaszcza, że nie opisałem swojej metody zbyt dokładnie.

Tyndalizaja: Skoro działa w 50% przypadków (u mnie działa, u Kurwik-a nie) metodę uznaję za nieskuteczną.
  • 3490 / 55 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kurwik »
A,burd, żeby nie było, że ja Tyndalizację promuję: Uważam to za zbyt mało skuteczną metodę, żeby się do niej stosować, jednak kiedy nie ma się jak zdobyć szybkowaru, ma się na zbyciu trochę substratu i zarodników, a chce się w danej chwili zaszczepić to zostaje tylko to.

A powiedz jeszcze jak Ty tyndalizujesz? Bo ja najpierw doprowadzam do wrzenia, pozwalam im gotować się na średnim ogniu pół godziny. Potem zostawiam je do schłodnięcia do temp. pokojowej, podgrzewam do wrzenia na 30 minut, schładzam, wrzenie przez 30 minut.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 296 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: a. »
Kurwik pisze:
A powiedz jeszcze jak Ty tyndalizujesz? Bo ja najpierw doprowadzam do wrzenia, pozwalam im gotować się na średnim ogniu pół godziny. Potem zostawiam je do schłodnięcia do temp. pokojowej, podgrzewam do wrzenia na 30 minut, schładzam, wrzenie przez 30 minut.
Czyli robisz to kompletnie źle. Dziwie się, że działa.

Nie powinieneś wkładać słoików do wrzątku - ryzyko pęknięcia.
Czas gotowania należy dobrać do wielkości słoików - tu Ci nie pomogę.
Odstęp czasowy pomiędzy poszczególnymi gotowaniami powinien wynosić minimum(!) 24h, co da czas przetrwalnikom na rozwinięcie się i pozbawi je ochrony, czyniąc wrażliwymi na względnie niską temperaturę wrzątku.

Widzę, że niezbyt zrozumiałeś o co chodzi w tyndalizacji.
Dziwie się, ze odnosisz sukcesy. Bardzo zastanawiające.
  • 3490 / 55 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kurwik »
Nie wstawiam ich do wrzątku tylko pozwalam im się w wodzie schłodzić. To trwa jakieś 1,5 do 2,5 godzin. Nie nie zrozumiałem o co w tym chodzi, a tylko tyle wiem co wyczytałem. Ty pierwszy piszesz mi dokładniej na czym to polega. Dzięki :-)
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 296 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: a. »
Kurwik pisze:
Nie wstawiam ich do wrzątku tylko pozwalam im się w wodzie schłodzić.
Ok, słoiki mogą chłodzić się w wodzie. nie ma to większego znaczenia.
Pisałem o tym, że wkładając słoiki o temp. pokojowej do wrzątku, stwarzasz realne ryzyko pęknięcia tychże - na skutek zjawiska, które dla ułatwienia określę mianem szoku termicznego.
Kurwik pisze:
To trwa jakieś 1,5 do 2,5 godzin.
Rozumiem, ze po upływie powiedzmy 2,5h przystępujesz do kolejnego gotowania?
Jeżeli tak, to nie można nazweć tego co robisz tyndalizacją.
Gdybyś poświecił 30s. i spojrzał choćby do Wikipedii, dowiedziałbyś się, że]

Tyndalizacją nazywamy metodę konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Termin wywodzi się od nazwiska brytyjskiego uczonego teorii samorództwa.

Mechanizm działania:

* pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych form przetrwalnych
* po okresie 24 h pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji
* trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie
[/quote]
Kurwik pisze:
Nie nie zrozumiałem o co w tym chodzi, a tylko tyle wiem co wyczytałem. Ty pierwszy piszesz mi dokładniej na czym to polega. Dzięki ]

Nie ma za co, choć na przyszłość polecam przeprowadzić choćby pobieżny 'research' przed zabraniem głosu.
  • 375 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: obin »
po 1 podejsciu do sprawy efekt koncowy okazał sie słabo zadowalajacy :) a mianowicie ciastko zaczeło robic sie zielone wiec przecinam je w polowie ze spoooooooorym odstepem od zielonej plamki dalem do boxa i wyroslo taie cos... i teraz nie wiem co z tym zrobic hahaha bo zeby zabaniowac to mysle ze chyba za malo? jakis pomysl? odmiana mex :)
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 296 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: a. »
Ładny, gratulacje. Szkoda, ze tylko jeden. Czy jeść? Myślę, że swoje zrobi.
Choć z drugiej strony nie jestem fanem jedzenia grzybów z zainfekowanego substratu.

Rób jak chcesz.

Jeśli nie masz żadnych planów co do ciastka, proponuje skosić grzyba, ciastko rozkruszyć, okryć ziemią z wermikulitem, pozwolić przerosnąć grzybni przez warstwę okrywową po czym umieścić całość w terrarium.

Tak bym zrobił będąc na Twoim miejscu. Nie sugeruj sie, jednak.
  • 375 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: obin »
mozesz troche dokladniej opisac co bys zrobil z ciastkiem?
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Posty: 3833 • Strona 11 z 384
Newsy
[img]
Niemcy po częściowej legalizacji: młodzież sięga rzadziej a dorośli korzystają bardziej świadomie

Nowe badania rządowe z Niemiec obalają jeden z głównych mitów przeciwników legalizacji marihuany – że dostępność konopi zwiększy używanie wśród młodzieży. „Drogenaffinitätsstudie 2025”, opublikowane przez Federalny Instytut Zdrowia Publicznego (BIÖG, dawniej BZgA), pokazuje, że po legalizacji użycie konopi wśród nastolatków… spadło.

[img]
Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

[img]
Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.