Więcej informacji: Tramadol w Narkopedii [H]yperreala
Po tramcu słabiej czuć zmęczenie, mogę iść przed siebie w pizdu i nie odczuwać zmęczenia.
W necie na jakiejś stronie ośrodka od uzależnień było o tramadolu że w krótkim czasie może doprowadzić do nieodwracalnego uszkodzeni serca i wątroby. - Przesadzają by straszyć? Czy faktycznie trampek jest tak kardiotoksyczny?
Wypowiadać się trampkarze :)
Oprócz tego istnieją badania potwierdzające, że jeśli ma się zdrowe serce, to raczej nie spowoduje on wielkich szkód. W niebezpieczeństwie są natomiast osoby posiadające bardziej wydajny enzym CYP2D6 oraz z chorobami serca. Większość opisanych przypadków kardiotoksyczności dotyczyło właśnie ultrarapid metabolizmu (nie wiem jak to przełożyć na polski :p). Nie zmienia to faktu, że tramadol trochę serce męczy.
Na trzeźwo - 112/58 (na ogół takie ciśnienie mam)
Na tramadolu - 141/75 (wczoraj), 133/82 (dzisiaj)
O tętnie nie wspominam, bo zmian nie zauważyłam w tym zakresie (wartości są w okolicach 60).
Podsumowując, po tramalu ciśnienie tętnicze wzrasta, więc potwierdzam to, co zauważył autor tego wątku.
Jakie używki stosuję? Jak na ten moment to alkohol, kofeina i właśnie tramadol. Do niedawna jeszcze była nikotyna, ale staram się wyjść z uzależnienia od fajek. Inne substancje stosuję raz na pewien czas.
Rzucam to gówno. :D Tylko dokończę to co mam ;)
Chociaż nie jestem w 100% pewien czy to wina tętna, może też tak mieliście, jak tak to piszcie
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Picie we wczesnej dorosłości powiązane z problemami poznawczymi w średnim wieku
Stres i alkohol idą w parze. Alkohol może pomagać w radzeniu sobie ze stresem, ale jednocześnie zmniejsza zdolność mózgu do samodzielnego rozwiązywania problemów. To może prowadzić do częstszego sięgania po kieliszek, by poradzić sobie z kolejnym stresem. Z drugiej strony pijąc więcej narażamy się na większy stres z powodu złych decyzji podejmowanych pod wpływem alkoholu. Pojawia się samonapędzający się mechanizm, z którego trudno się wyrwać z powodu zmian w mózgu. Naukowcy z University of Massachusetts Amherst donoszą, że picie alkoholu w celu radzenia sobie ze stresem we wczesnej dorosłości ma negatywny wpływ w wieku średnim, nawet jeśli przez kilka dekad nie piliśmy.
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy
Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby
Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).