Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 42 / / 0
Słyszał ktoś o tym? Miało być od 01.01.2016r., a tu cisza. Może jakieś info na ten temat macie?:) Nadal planują to wprowadzić? Mam kilka zaprzyjaznionych pielęgniarek... ; )

LINK1

LINK2
  • 993 / 50 / 0
z tego co wyczytalem jeszcze maja im placic dodatkowo za to baardzo dobrze :-D

2016 sty 15, 05:02 / scalono - surv
Ale fajnie by było:)))) Pielęgniarkę łatwiej by było namówić np. na taki xanaxik niż doktorka. ;]
pielegniarki to nawet namawiac trzeba... :-D problem byl ze koniowal musial zawsze podpisac i recepta w koszu lodowala
prochy wciagales w proch sie obrucisz
  • 63 / 1 / 0
Doczytajcie jaka lista leków obejmuje recepty pielegniarskie. Na pewno nie ma tam żadnego benzo, ale za to jest tramal xd
  • 123 / 8 / 0
u mnie u rodzinnego z powodzeniem działa ten system, już od wielu, wielu lat. tramal, clonazepam czy xanax - mówisz i masz (:
second helping
  • 173 / 8 / 0
Właśnie skończyłam przeglądać wykaz - wiadomości jak kto chce - dobre albo złe - żadnej benzodiazepiny nie dostaniesz od pielęgniarki. Kilka antybiotyków, hydroksyzynę i lidokainę - tutaj dość sporo pozycji, żywność specjalnego przeznaczenia. ogólnie to do czego najbliżej w wykonywanej im pracy.

Na liście, którą przeglądałam ani słowa o zolpidemie, choćby o lekach z kodeiną (np. Defalgn), nawet ketonalu w ampułkach ni ma. Natomiast jako się rzekło - tramadol jest.

I pewnie przeczucie nie pomyli - pielęgniarki mimo zapierdolu, nadal pewnie gównianą pensje będą miały. Nie chce mi się wierzyć w tą podwyżkę.

Macie pod tym linkiem dokładny wykaz: http://www.pielegniarki.info.pl/article/view/id/5246
Ostatnio zmieniony 03 lutego 2016 przez Feliksa, łącznie zmieniany 1 raz.
A little water clears us of this deed. How easy is it, then!
  • 993 / 50 / 0
Feliksa , no to kawał dobrej roboty odwaliłeś przeglądając te wszystkie materiały.:) Hmmmm no lepszy tramadol niż nic, aby nie retard, tylko nie retard, bo mam uraz- w ogóle nie działał rekreacyjnie. Stłuczenia oczywiście nie miałem, o którym powiedziałem lekarzowi. No cóż.. zobaczymy jak to będzie :)))))

Pozdrawiam
niejest tak rozowo pytalem i mowila ze musza miec do tego (zapomnialem) dyplom, uprawnienia czy cos takiego a pozatym mowila ze bardzo sie ciezy ze tego niema ...
furgis pisze:
u mnie u rodzinnego z powodzeniem działa ten system, już od wielu, wielu lat. tramal, clonazepam czy xanax - mówisz i masz (:
to raczej nie to, lekarz musi podpisac recepte? pozatym korzystaj puki mozesz nawet przypalowo bo i tak ktos narobi przypalu i sie skonczy
prochy wciagales w proch sie obrucisz
  • 50 / 3 / 0
To będzie w dużej części martwe prawo. Dla pielęgniarek pisanie recept to dodatkowa odpowiedzialność, za którą nie jest im zupełnie płacone. Trudno się więc dziwić, że zainteresowanie kursami, które to umożliwiają jest bardzo niskie.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.

Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru

Newsy
Rozbita grupa narkotykowa. Marcin K. odpowie za handel heroiną i kokainą wartą miliony

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku stanie mężczyzna oskarżony o udział w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się międzynarodowym obrotem heroiną i kokainą oraz praniem pieniędzy. Śledztwo w tej sprawie, pod nadzorem prokuratora Prokuratury Regionalnej w Gdańsku, prowadzili funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Gdańsku.

THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.

Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.