Jeśli ziemia ci się zbryla to znaczy że jest do kitu, proponuję ziemię do kaktusów wymieszać z jakimś żwirkiem, grubym piaskiem, perlitem, keramzytem itp.
Żadnych korzeni nie powinno się obrywać, ewentualnie przy przesadzaniu, ale nie to było powodem pęknięcia kaktusa- zapewne za szybko się napił, do tego miał sporo substancji odżywczych no i pękł. Czasami się to zdarza, nie jest groźne o ile kaktus jest trzymany w suchym miejscu przez kilka tyg. po pęknięciu.
Na razie nie podlewałem - mam czekać do wiosny - luty/marzec jest oki?
Kaktus stoi na najbardziej naslonecznionym parapecie (zachodni) - czy kilka godzin słońca (tak jak ostatnio jest ładna pogoda) robi dobrze takiemu kaktusowi w okresie zimowania?
Zacząć podlewać nie wcześniej niż w marcu.
http://postimg.org/image/oqhid36q3/
Co mam robić?
che pisze:Nie ma znaczenia, jednak kaktusowi dobrze by zrobił chłód (8-15*C).
Zacząć podlewać nie wcześniej niż w marcu.
Gdzieś tam wyczytałem, że te piękne istotki pobierają wodę po przez skóre i tylko tyle im wystarcza do przetrwania (niestety żródła nie podam-nie pamiętam) .
Zacząłem je tylko spryskiwać, także nie zbyt często i jak na razie jest ok
Zobaczymy za jakiś czas, czy im się spodoba.
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Mama dilera przyszła na policję z marihuaną
Policjanci z Krakowa zatrzymali 16-latka, u którego znaleziono ponad 50 gramów marihuany. Chłopak przyznał się także do jej sprzedaży.
NIK odpowiada na wniosek Wolnych Konopi. „Przyjęto do wiadomości”, ale my nie odpuszczamy
Najwyższa Izba Kontroli odpowiedziała. I choć pismo jest obszerne, to w kluczowej dla nas [ Wolnych Konopi] kwestii … milczy. Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko Izby w sprawie naszego wniosku o przeprowadzenie kontroli dotyczącej kosztów i efektywności obecnego modelu ścigania za posiadanie marihuany.
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa
Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.