twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 20 / / 0
Wymiary: 43x85/75x85
Swiatlo: HPS 150W
Wentylacja: 2x 120mm w dolnej komorze + 1 120mm w górnej(przy lampie)
Temp: 23oC(noc); 26-28oC(dzień)
Doniczka: 3x 8L; cocogrunt
Material odblyskowy: biały karton
Technika Uprawy: FIM+LST+ScrOG
Nawozy: ATA Organics Flower -C; ALGA - C oraz biohumus

Jest już 24 dzień flow. Podlewam je co tydzień, kązda dostaje taka samą ilość wody i nawozy stosunkowo. Wszystko wyglądało by dobrze jak by nie wybryk jednej z tych 3 roślinek :-/ Przestała poprostu rosnąć. :wall: Liście tej rośliny zaczeły żółknąć i wrezultacie przestały się rozwijać. Kwiatostany tej rośliny są gorsze od pozostałych dwóch.

Co to może być? :scared:

różnica między zrowym a chorym liściem(dwóch różnych roślin)
[ external image ]
chore...
[ external image ]
[ external image ]

roślina środkowa(na szaro) przestała rosnąć
[ external image ]
[ external image ]

kwiatostany nie są obfite

roślina zdrowa
[ external image ]
chora
[ external image ]

topy z zdrowych roślin
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
Uwaga! Użytkownik Powerlife nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 445 / 1 / 0
Faktycznie, coś się z nią stało i to ostro przystopowała w rozwoju :/

Nie pomoge zbytnio bo nigdy z czymś takim w całej mojej krótkiej karierze rolnika sie nie spotkałem, ale przejdź do
http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=123

Sprawdź tak standardowo pH ziemi, powinno byc ok 5,5-7, przypatrz się też czy nie ma jakiegoś robactwa na liściach i w/na ziemi

Ewentualnie, odstaw nawozy i podlewaj samą wodą
  • 20 / / 0
No z tego wynika, że brakuje jej Mg. Podobno jest sól która zawiera stosunkowo dużo Mg. Tylko, że nigdzie tej soli nie mogę znalesć ;/
Może Wy bedziecie wiedzieli skąd można zaczerpnąć Mg :)
Uwaga! Użytkownik Powerlife nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1736 / 18 / 0
W ogrodniczym są odpowiednie nawozy...

Pozatym dolomit zawiera dosyć dużo Magnezu a w sumie to bardzo dużo.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 20 / / 0
heh.. jeżeli są kumaci... Jestem z wro i tu praktycznie w każdym sklepie obsługa jest kompletnie nie kumata.. Pozatrudniali studencików, którzy nic nie wiedzą i jeszcze te twarze zapatrzone w sufity...ksz .ksz... :argue:

a co do dolomitu no to dużo ja tu niewskuram... nie będze przecierz glebę mieszał

potrzebuję nawóz(Mg) w postaci płynnym..
  • 28 / / 0
jest taki nawóz KALI MAGNEZJA który rospuszcza się w wodzie.też miałem niedobór tego pierwiastka i po zastosowaniu jest gitarka polecam (zachowaj odpowiednie proporcje)
  • 1736 / 18 / 0
Powerlife mój znajomy też kiedyś miał problemz dostarczeniem magnezu.

Wzioł patyczek do szaszłyków, porobił dziury w glebie, posypał dolomitem po wierzchu i podlał bardzo obficie wodą - wręcz przepłukał ziemie.
Podobno cośtam to pomogło.

Jeśli nie znajdziesz nic innego z magnezem to chyba niema wyboru.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 445 / 1 / 0
Może głupi pomysł, ale mój znajomek tak robił i jak widziałem na własne oczy, sprawdziło się

Poszedł do apteki, kupił Mg w tabletkach, ileś tam rozpuścil i podlał
Osobiście nigdy tak nie robiłem, ale z tego co widziałem, on tak robił i faktycznie działało
  • 20 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Powerlife »
MgO mi nie pomógł ;/
cos jest nie tak z tą roślinką. Tak jak by wysychała. Podlewam ją cały czas. Kolo doniczek stoją aż 6 pojemników z wodą. Nie wiem, nie wiem co sie dzieje ;/ Jest to już 6 tydzień kwitnienia.
Prosze o opinie. Dzieki z góry!!!
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]
  • 445 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Jah »
Kazałem Ci przeczytać Diagnostyke Dla Rolnika dokładniej: http://talk.hyperreal.info/viewtopic.php?t=123

Z tego co widać na fotografiach wywnioskowałem punkt 6 czyli
6. Końcówki liści są żółte, brązowe i/lub martwe. Reszta rośliny wygląda zdrowo i zielono. Łodygi mogą być miękkie. >>> Nadmiar nawozu (zazwyczaj azotu), zbyt mokra lub nieprzepuszczalna gleba (rozrzedzić piaskiem lub kermazytem lub perlitem), uszkodzone korzenie.
Sprawdź ph gleby
ODPOWIEDZ
Newsy
Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

Jechał pijany na terapię i wpadł prosto na patrol

Poranki bywają trudne, szczególnie gdy w organizmie wciąż krąży wczorajszy alkohol. W Bartoszycach w piątek 22 sierpnia policjantki ruchu drogowego zatrzymały rowerzystę.

Narkotyki. Nie trzeba dealera, młodzi kupują przez internet

Narkotyki są coraz mocniejsze i coraz łatwiej dostępne, alarmuje pełnomocnik rządu Niemiec ds. uzależnień.