Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Gotu kola działa?
1.Uważam,że tak
19
83%
2.Nie bardzo
4
17%
3.Nie
0

Liczba głosów: 23

ODPOWIEDZ
  • 1203 / 21 / 0
Boldo w skrócie bardzo dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego. Ma do tego specyficzny smak i zapach, który nie wszystkim podchodzi - ma bardzo mocny aromat, niektórym może się nawet kojarzyć z jakąś chemią ;] Mi osobiście bardzo podchodzi.
Tu więcej info - http://www.farmakognozja.farmacja.pl/ba ... lium&id=88

A ilości yerby u mnie to raczej duże, lubię mocną :D na jedno zalanie jakieś 10g bywa i więcej.
Chcę widzieć już tylko jedno światło.
Widzenie zbyt wielu jest wyczerpujące.
  • 21 / / 0
Przy takiej mocnej yerbie jesteś pewien, że te pozytywne efekty to rzeczywiście wpływ Gotu-koli, a nie kofeiny?
  • 1203 / 21 / 0
No tak, jestem pewien ;) Yerbe piję prawie codziennie taką mocną i nie zauważam takich efektów jak po yerbie + gotu.

Zresztą wiesz, jakoś bardzo droga gotu kola to nie jest, kilkanaście zeta za 50g a warto spróbować na sobie. Jak to z ziółkami - na jednych wpływają bardzo dobrze, na innych średnio a na innych wcale.
Ostatnio zmieniony 27 listopada 2013 przez 420alldaylong, łącznie zmieniany 1 raz.
Chcę widzieć już tylko jedno światło.
Widzenie zbyt wielu jest wyczerpujące.
  • 86 / 1 / 0
A odkopię temat...
Po zagotowaniu ok. 6g suszu z masełkiem aromat wydawał się przyjemny, smak również.
Niestety wraz z progresem konsumpcji walory smakowe coraz mniej mi przypadały do gustu, wspominam ten smak raczej bez sympatii.
Jeśli chodzi o efekty; na pewno lekko uspokajające. Myślę, że jak ktoś ma problemy z zaśnięciem fajnie wieczorkiem pić. Przed wypiciem byłem lekko śpiący, po wypiciu byłem bardzo śpiący.
Efekty minęły po jakichś czterech godzinach.

Próbowałem też mix yerba+gotu (yerbę lubię raczej mocną, gotu chyba sypnąłem coś koło 25mg na litr czajnika), i jednym co gotu do tego wniosło, było lekkie przytłumienie działania yerby.
Smak (na szczęście) się nie przebił.
Podsumowując, ziółko nei dla mnie.
  • 24 / / 0
W kwestii walorów smakowych polecam zmieszać z miętą. Robi się wtedy fajna, "gęsta" konsystencja.
użyłem żelu pod prysznic w wannie
czy coś mi grozi?
  • 144 / 6 / 0
Kiedys bralem preparat Logiq:gotu kola + maca i bylem zadowolony z efektow.lepsza koncentracja,pamiec
  • 119 / 3 / 0
Wystarczy zalać czy powinno sie gotować (jak tak to ile min)
  • 29 / 3 / 0
Czy ktoś, kto brał regularni GK przez dłuższy czas mógłby napisać coś więcej?
Brałem razem z bacopa monnieri, także LogIQ. Zwykle bierze się właśnie takie połączenie plus ewentualnie Ginkgo. To nie są ekstrakty które wyraźnie czuć i trzeba używać długo aby uzyskać jakąś poprawę. Miesiącami. Z czasem można zauważyć lepszą pamięć, przypominasz sobie po prostu więcej faktów, nie zawsze tych które są Ci akurat potrzebne ;) Jako lekki wspomagacz dla studentów lub osób starszych jest OK. Pomaga też zmniejszyć trochę stres co samo z siebie jest dużą pomocą przy nauce.
  • 527 / 6 / 0
Z czasem można zauważyć lepszą pamięć, przypominasz sobie po prostu więcej faktów, nie zawsze tych które są Ci akurat potrzebne
hehe podpisuje się pod tym! Myślałem, że tylko ja to odczuwam i roślina nie działa tak jak powinna. Czasami zaskakuje rodzinę wspomnieniem, jakimś szczegółem z naszego życia o któym wszyscy zapomnieli a nawet nie wiedzieli że się wydarzył.

Aby to osiągnąć należy pić gotu kole dłużej niż 1-2 tygodnie. Proponowałbym 3-4.
Moim zdaniem wzmacnia również pamięć snów, nie tak mocno jak ilex ale jednak:D W połączeniu z ADR gotu kola coś tam poprawiła w sferze snów.
  • 1130 / 48 / 0
Dziala czy nie dziala, jak dla mnie zajebista w smaku herbatka z tego ;)
ODPOWIEDZ
Newsy
Szympansy biesiadują? Sfilmowano je, gdy dzieliły się owocami zawierającymi alkohol

Ludzie od dawna spożywają alkohol i od tysiącleci odgrywa on rolę we wzmacnianiu więzi społecznych. Nowe badania wskazują, że nasi najbliżsi krewni – szympansy – mogą wykorzystywać alkohol w podobnym celu. Po raz pierwszy udało się sfilmować szympansy, które dzielą się sfermentowanymi owocami, w których stwierdzono obecność alkoholu.

Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".