uprawa w warunkach domowych przy użyciu sztucznego oświetlenia
ODPOWIEDZ
  • 52 / / 0
niestety narazie roslina meczy sie na parapecie bo w tym roku nie mam mozliwosci zrobienia boxa, czekam na cieplejsze dni aby poszła na out a tu cos niedobrego sie z nią dzieje...

[ external image ]

[ external image ]

[ external image ]

co mam zrobic ?
  • 39 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Łowca »
Jak często i jak obficie ją podlewasz?
Uwaga! Użytkownik Łowca nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 375 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: obin »
miałem to samo z moimi WW :) 4 padły a jedna sie uratowała po tym jak zmieniłem ziemie na nowa ze sklepu (bo wczesniej byly w starej ktora miala z rok hehe)
Uwaga! Użytkownik obin nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 52 / / 0
raz na 4 dni szklanka wody
  • 4 / / 0
Podłącze się pod temat:
mam problem z usychajacymi dolnymi lisciami. Roslinki maja 4 tygodnie, a juz we wszystkich uschly liscienie, teraz zaczyna schnac pierwsze pieterko. Z watku "diagnostyka rolnika" czy jakos tak, wywnioskowalem, ze moze im brakowac azotu, wiec kilka razy podlalem je biohumusem forte, polowa dawki.
Nie dalo to zauwazalnych efektow, wiec musi to byc wina ziemi, chociaz ziemia w momencie kupna miala wlasciwe pH i byla dosc droga, z tym ze posadzilem kwiaty do wielodoniczek torfowych, przez ktore w boxie ziemia zajebiscie szybko tracila wilgoc i trzeba bylo podlewac kwiaty raz na 1-2 dni. Pomyslalem, ze byc moze przez czeste podlewanie wyplukalem jakies tam skladniki. Wobec tego postanowilem zmienic ziemie na ta, ktorej uzywa kumpel do swoich kwiatow i z ktora nie ma zadnych problemow a przy okazji pozbylem sie tych badziewnych doniczek z torfu.
Od zmiany ziemi minal prawie tydzien, a poprawy nie widac. W tym czasie raz podlalem kwiaty biohumusem forte, normalna dawka, jednak znow nie widac efektow, rosliny jak schly tak schna.
W boxie temperatura to okolo 25 stopni na dole, pod lampami moze byc wiecej, chociaz nad lampa jest wentylator, wiec tragedii nie ma. Kwiaty podlewam teraz raz na 3-4 dni, wczesniej, jak pisalem, raz na 1-2 dni. Problem schniecia dotyczy niektorych roslinek bardziej, innych mniej, bez wzgledu na odmiane.
Kumpel ma te same odmiany, z tym ze nie trzyma je w wiekszosci na parapecie i jego roslinki, mimo ze sa nizsze wygladaja duzo lepiej: maja ciemniejszy kolor i wszystkie listki zielone, nawet liscienie.

Troche fotek chorych roslinek:

[fotki usuniete]

a tak wygladaja wszystkie razem: (ogolnie nie jest tak zle)

[fotki usuniete]

Chcialbym rozwiazac ten problem w miare szybko, bo w tym tygodniu ida na out i nie bede mogl do nich zbyt czesto zagladac. Byc moze jest to sprawa boxa i na dworzu odzyskaja sily, moze to sprawa jakis skladnikow i moze ta choroba bedzie sie rozwijac i czesc roslinek trafi mi szlag:(.
Ostatnio zmieniony 13 sierpnia 2007 przez Schroedinger, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Schroedinger nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 755 / 19 / 0
jak ze mnie, to za malo miejsca na korzenie. sadz je na outa szybko i bez przypau ;]
jeżeli wysyaeś mi pm [od początku do zeszłego tygodnia], to nic nie doszło.
  • 4 / / 0
Bardzo prawdopodobne, bo wczesniej byly w tych doniczkach torfowych (na pierwszym planie ostatniego zdjecia), teraz sa w troszke wiekszych i moze jeszcze korzenie sie nie rozwinely, albo nadal im jest za ciasno. Tak czy inaczej za pare dni ida na out.
Dzieki za odpowiedz
Uwaga! Użytkownik Schroedinger nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Narkofabryka w dawnej stadninie

Funkcjonariusze CBŚP i SG zlikwidowali w województwie śląskim nielegalne laboratorium narkotyków syntetycznych. Podczas realizacji zatrzymano na gorącym uczynku dwóch mężczyzn, a także zabezpieczono ponad 44 kilogramy gotowego narkotyku Alfa-PVP o czarnorynkowej wartości szacowanej na 3,5 mln zł oraz tysiące litrów substancji wykorzystywanych do jego produkcji.

Ekspert: szkodliwość kawy jest mitem

Kawa, do niedawna uważana za używkę, w świetle najnowszych badań wykazuje liczne korzyści zdrowotne: obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego, chorób serca i kamicy nerkowej, wspiera zdrowie wątroby i naczyń, zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zgonu. Warunkiem jest, aby pić ją w sposób regularny i umiarkowany - podkreśla lek. Stanisław Surma.

Kawa dobrze wpływa na zdrowie psychiczne. W umiarkowanych ilościach

Po przeanalizowaniu danych dotyczących ponad 400 000 osób, naukowcy z Uniwersytetu Fudan doszli do wniosku, że picie umiarkowanych ilości kawy – dwóch lub trzech filiżanek dziennie – jest powiązane z mniejszym ryzykiem wystąpienia lęków i depresji. Ochronne działanie kawy było bardziej widoczne u mężczyzn niż u kobiet.