...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 133 / / 0
Jak zmniejszyć anksjogenne działanie kofeiny? Do anksjolityków nie mam dobrego dostępu, może coś naturalnego, żeby na następny dzień nie czuć paniki bo muszę wyjść do sklepu... :P
  • 232 / 8 / 0
Nie pić kawy. Raz postanowiłem rzucić kawę, tydzień trwało zanim wróciłem do siebie, przez ten czas bolała mnie głowa, bylem rozdrażniony i ciągle śpiący. Po tygodniu czułem się rewelacyjnie, wyspany, więcej energii. Teraz pije kawę z jednej łyżeczki rano, czasem po południu wypiję.
  • 17 / / 0
Też kiedyś byłem uzależniony od stymulantów, w kółko amfetamina (w małych ilościach) i kofeina (kawa,yerba-mate, czysta w kapsułkach), sypiałem po 3-4 godziny i sporo schudłem. Aby skończyc z nałogiem potrzebowałem jedynie (albo "aż") sporo wolnego czasu, by móc sypiac po 10 godzin na dobę, aż po jakimś czasie zacząłem normalnie funkcjonowac. Nie polecam regularnego picia normalnej kawy, bo w krótkim czasie będziemy musieli ją pic tylko po to by normalnie funkcjonowac. Jeśli ktoś lubi kawę, to polecam bezkofeinową (Ricore jest dobra), a zwykłą radzę zostawic sobie na tę sytuację, kiedy będzie nam na prawdę potrzebna.
Pozdrawiam
  • 165 / 3 / 0
a ja przypominam sobie pierwszy raz z kawą było to 17 lat temu i zrobiłem sobie parzoną o 21 godzinie, doznałem prawdziwej euforii
Uwaga! Użytkownik WildMonkey-Sverige jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 395 / 36 / 0
kofeina wypala serotonine w mózgu? Czy ją podnosi?
  • 1425 / 81 / 0
^ nic wspolnego nie ma.
  • 130 / 3 / 0
mam złe wspomnienia z kofeiną, 2 lata temu miałem bad tripa, uratowało mnie benzo
  • 640 / 118 / 0
kofeina ma przede wszystkim podstawową wadę, którą nazywam "doraźną tolerancją". Podam przykład.

Kiedy znudziło mi się parzenie kawy co dwie godziny, kupiłem kofeinę bezwodną w tabletkach 200mg.

Pierwszego dnia zjadłem 400mg i wypiłem dwie kawy. Czułem się fantastycznie przez cały dzień. Następnego dnia wypiłem kawę, połknąłem tabletkę i jedyne, co poczułem, to że nie jestem już śpiący. Dorzuciłem kolejne 400mg - bez efektu. Trzeciego dnia odpuściłem sobie tabletki, a kawę piłem czasem z przyzwyczajenia.

Po tygodniu wróciłem do tabletek i znowu działały tylko pierwszego dnia.
Uwaga! Użytkownik DorianGray nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 561 / 40 / 0
kofeina antagonizuje receptory adenozyny co daje = uwolnienie glutamininanu , dopaminy , noradrenaliny , adrenaliny i troche serotoniny
  • 5 / / 0
Po dwóch latach picia kawy codziennie zrobiłem sobie miesiąc przerwy od kawy i energetyków , zacząłem troszkę więcej sypiać . Po miesiącu napiłem się kawy z Orlenu , to byłem coś zajebistego . Raz na jakiś czas trzeba sobie troszkę przerwy zrobić
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę

Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.

Wolne Konopie: Mamy dowód, że policyjna machina działa dla statystyk

WK: Pamiętacie nasz niedawny tekst o KPP w Głogowie, która wydała ponad 1000 zł publicznych pieniędzy i zmarnowała 13 godzin pracy systemu na ściganie 0,06 grama marihuany? Wtedy zastanawialiśmy się, czy te kosztowne, absurdalne procedury prowadzą do wykrywania jakichkolwiek poważnych przestępstw. Policja nie potrafiła nam odpowiedzieć. Wysłaliśmy więc kolejny wniosek UIP. I właśnie dostaliśmy odpowiedź, która potwierdza całkowity bezsens tej polityki. Komendant Powiatowy Policji w Głogowie oficjalnie przyznał, że ta cała „walka z dilerami” to fikcja, a system produkuje puste zatrzymania.

Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści

W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.