Dział o sprawach, w których zarzut nie opiera się na Ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 167 / 15 / 0
Sprawa wygląda tak, że ok 3 tygodnie temu zamówiłem pocztą listem nierejestrowanym z jednego z polskich sklepów który od niedawna znów działa tyle, że przeniósł się siedzibę do Holandii. Kiedy je zamówiłem, te substancje były jeszcze legalne w PL, a od 1 lipca już nie są. Teraz nie wiem czy mam się przygotować na wjazd i jak to prawie wygląda ? Bo zamówione zostały już dość dawno a zakazane są u nas dopiero od 3 dni.
Napisałem do sklepu czy przypadkiem paczka do nich nie wróciła. Odpisali, że nie i że czasem przesyłki idą ogromnym opóźnieniem. No, a ja już nie spodziewam się przesyłki tylko wezwania na komendę :moody:
  • 95 / 1 / 0
Mam podobną sytuację, zamówienie na POSTE RESTANTE.
30.06 byłem się zapytać czy już jest i jeszcze nic nie było. Teraz to już chyba lepiej nie iść po nią, jeśli dojdzie to niech przeleży te 2 tyg i wraca, tak?
  • 172 / 11 / 0
Nie odbierajcie tych listów/przesyłek.
Uwaga! Użytkownik Aiz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 46 / / 0
prawo nie dziala wstecz :)
  • 4807 / 272 / 0
^ kolego, zarzuty za posiadanie nijak się mają do daty zakupu. Jeśli dziś masz coś nielegalnego w domu, to jest to nielegalne choćbyś to kupił rok temu gdy jeszcze było na legalu.

Prawo nie działa wstecz, to jest prawda, ale w tym przypadku nie ma żadnego zastosowania bo posiadasz.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 167 / 15 / 0
Dobra jak na razie psy mi się na chatę nie wjebały :v
O przesyłce w zasadzie nic nie wiem dalej, jak przyszło by jakieś awizo to nie odbieram i tyle. No ale ciekawi mnie w sumie co się z nią stało.
  • 202 / 3 / 0
Po prostu bierz na przyszłość tylko polecone. Może się zgubiła, a może ktoś po drodze ją przechwycił do kieszeni (czyli wychodzi na to samo. ; ) ) Inaczej miałbyś albo list albo wezwanie.
"Z przemodlenia, z przeomdlenia senny,
w parku płakałem szeptanymi słowy."
  • 67 / 4 / 0
  • 167 / 15 / 0
Czyli jednak. Dzisiaj się dowiedziałem, że przyszedł list z UC na mój poprzedni adres zamieszkania. Jak go odbiorę to się dowiem co i jak. List z UC w Warszawie czy pewnie będę musiał tam jechać ?
  • 167 / 15 / 0
W liście napisane tylko o tym co zostało zatrzymane i gdzie to przechowują nic więcej. Żadnego wezwania. Mam się spodziewać, że je jeszcze dostane ? Czy raczej mam spokój ? Myślę, że dobrze będzie zadzwonić jutro do UC i zapytać o co chodzi itp. Czy lepiej tego nie robić ?

Ps. Ciekawe jest to, że brakuje 2/3 zamówienia.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać

Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.