Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Raczej odradzalabym osobom, ktore sa bipolarne badz miewaly w przeszlosci stany maniakalne. Po czasie sie to na szczescie stabilizuje ale cisnienie jest ciagle duze, dlatego jak ktos ma kompulsywne zachowania to tez niech liczy sie z tym, ze to sie przy kuracji latwo uaktywnia. Jest intensywnie. Ogolnie najlepsze antydepresanty jakie jadlam, mimo wszystko! Chociaz ja w czasie 1,5 miesiaca mialam dwa ciagi alkoholowe i wrocily znane mi z przeszlosci manie :*) ale tak szczerze to troche za nimi tesknilam!! Teraz czuje sie bardziej stabilnie i chyba zwieksze dawke do 450mg
  • 410 / 23 / 0
Fakt, bupropion pobudza, ale z tym porównaniem do amfetaminy to bym nie przesadzał. Brałem Wellbutrin przez kilka miesięcy - najpierw 150, a później 300 mg. Fakt, momentami, zwłaszcza na początku, bujał (w połączeniu z pospolitymi stymulantami typu kofeina, czy nikotyna aż za bardzo), ale przy dłuższym stosowaniu to się tonizuje (no, chyba, że ktoś to stosuje rekreacyjnie, doraźnie). Odradzam osobom, które mają depresję przebiegającą z lękiem, bo Wellbutrin je nasila. Ogólnie lek dobry, ma ciekawy sposób działania, polecam zwłaszcza osobom, które mają problem z aktywizacją, ewentualnie z nadwagą :] oraz tym, którym leki na serotoninę nie za bardzo służą. W kwestii zaburzeń emocjonalnych bupropion stoi na przeciwległym biegunie do SSRI, które znieczulają emocjonalnie, więc dla wszystkich neurotyków, którzy mają nerwy na wierzchu, ten wybór będzie nietrafiony. Może w jakichś miksach z serotoninergikiem ewentualnie, chociaż ja to brałem razem z paroksetyną, a później z citalopramem, i jakoś łba nie urywało w porównaniu do monoterapii tymi dwoma lekami. Najpoważniejszym minusem jest jednak cena - prawie 200 zł za miesiąc standardowej kuracji to jednak za dużo. Tym bardziej, że lek zamiast tanieć jakiś czas temu zdrożał. Nie jest to jakaś nowalijka typu Brintellix, żeby tak na nim łupić. No, ale póki co u nas nie ma generyków.
P.S. Do wszystkich spragnionych aktywizacji - spróbujcie, jeśli chcecie, dość taniego buspironu - jest to lek przeciwlękowy, ale często pieruńsko aktywizuje. Na mnie działał pod tym względem praktycznie tak samo jak bupropion. Oczywiście aktywizacja ta często idzie w pakiecie z całym "dobrodziejstwem" inwentarza, takim jak lęki, intensyfikacja emocji (tych negatywnych niestety też) oraz problemy ze spaniem. Ja wytrzymałem na tym miesiąc, choć brałem minimalną dawkę 10 mg. Być może i w Waszym przypadku okaże się, że nie widać różnicy. A jeśli tak, to po co przepłacać %-D
Uwaga! Użytkownik krism nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 198 / 7 / 0
Kurwa, złapałem znów tak chujowy okres w życiu że to jest pierdolona poezja i fala samych upadków i problemów. Nie mam motywacji i muszę się ostro wkręcić by coś pożytecznego zrobić.

Szkoda że ten lek jest tak drogi bo przy obecnym stanie mojego portfela to mnie kuhwa nie stać na chodzenie po psychiatrach i płacenie 200 zł na miesiąc. Nie ma tańszych źródełek bo chyba to tylko moze mnie uratować...
Nie będę swoim wrogiem gdy jestem swoim Bogiem. ;-)
  • 1893 / 179 / 0
Jest coś co vendorzy sprzedają jako 3-CBP i wydaje mi się że jest to bupropion. Kupujesz 5g i masz praktycznie tyle samo za mniej (z tym że w prochu).
  • 198 / 7 / 0
Dersu Uzala pisze:
Jest coś co vendorzy sprzedają jako 3-CBP i wydaje mi się że jest to bupropion. Kupujesz 5g i masz praktycznie tyle samo za mniej (z tym że w prochu).
No w sumie miesiąc kuracji wyjdzie ok 200 zł więc tylko oszczędność na prywantego psychiatre. I tu chuja wiesz jak to z czystoscia tego gowna etc. Coz. Chyba sie zastanowie nad tym.
Nie będę swoim wrogiem gdy jestem swoim Bogiem. ;-)
  • 6 / 1 / 0
Czy coś wiecie dlaczego nie ma Wellbutrinu w aptekach a nawet w hurtowniach ? Szukam juz tydzień na Podlasiu.
  • 2921 / 243 / 0
Łączył to ktoś z lamotryginą ? Mam dwubiegunówkę i anhedonię, tolerka na agonistów dopaminy niestety staje się już widoczna, podobnie jak na iMAO.. do tego biorę benzo, które chciałbym zredukować mocno ale jak piszecie że po tym jest takie adrenalinowe pierdolnięcie to potrzebowałbym dodatkowego leku p-lękowego.. co możecie polecić ? Wszystkie SSRI odpadają, bo robią ze mnie warzywo :retarded:
Dawny nick: tur3k
  • 3 / / 0
Moze lithium na stany lekowe?

Moje zdanie jest takie, ze branie ma sens tylko w polaczeniu z terapia i intensywna praca nad soba, bez laczenia z innymi lekami i srodkami. W moim odczuciu ten lek wywala wszystko na wierzch, leki, zaburzenia, stare mechanizmy myslenia i zachowan. Idealna sytuacja jezeli ma sie pomysl, co z tym dalej robic. Po polaczeniu z marichuana mialam psychiczna nakladke na rzeczywistosci, ktora sie z nia idealnie scalila na kilka chwil, bardzo ciekawe przezycie :)
  • 204 / 6 / 0
Moze ktos objasnic wg swojego doswiadczenia roznice w dzialaniu miedzy dawka 150 a 300mg?
  • 79 / / 0
Może ktoś 450 przez dłuższy okres brał?

Drogi lek, po receptę trzeba chodzić do prywatnej drukarki co kosztuje setkę. + wellbutrin 300 mg +/-195.

Można to sobie ułatwić zwłaszcza przy większych zamówieniach (moderatorze wytnij to jakby co, nie wiem czy mogę tu reklamę robić ) goldpharma.com elontril 300 mg od glaxosmithkline (niemiecki; to jest też zmodyfikowane uwalnianie) 300.50 zł + konsultacja online nie pamiętam dokładnie ale około 25 zł, więc w zasadzie na jedno wychodzi.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Konopie w żelkach. Wszczęto dochodzenie

W Holandii w żelkach Haribo o smaku coli stwierdzono obecność konopi indyjskich. Kilka osób, w tym dzieci, zgłosiło dolegliwości po ich spożyciu. Sprawę bada holenderski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA).

Wysokie Mazowieckie: Matka znalazła narkotyki u 39-letniego syna i powiadomiła policję

67-letnia mieszkanka powiatu wysokomazowieckiego zawiadomiła policję o znalezieniu podejrzanych substancji w pokoju i ubraniach swojego 39-letniego syna. Funkcjonariusze z wydziału kryminalnego zabezpieczyli narkotyki i przedstawili mężczyźnie zarzuty.

Rekordowe uderzenie w narkobiznes. Zlikwidowano 19 laboratoriów i ujęto 67 osób

Co najmniej tysiąc funkcjonariuszy wzięło udział w największej w ostatnich latach operacji wymierzonej w syndykat narkotykowy działający na terenie Ukrainy. Zlikwidowano 19 laboratoriów i 17 magazynów oraz zatrzymano 67 osób, w tym 32-letniego bossa organizacji. Szacuje się, że miesięcznie narkogang produkował nawet 700 kg mefedronu, alfa-PVP i amfetaminy.