W tym roku muszę w końcu pozaliczać pewne spray , nauczyć się kilku innych rzeczy i to dobrze a nie na pół gwizdka jak dotąd to robiłem + do tego od syfić mózgu - lekkie problemy z pamięcią , duże z koncentracją .
Bacopa Monnieri 2x300mg
Ginkgo biloba 3 x dziennie po 40 mg podczas posiłku
Eleuthero Żeń-szeń syberyjski -tu będę testował czy bardziej odpowiadają mi napary czy żucie , gdzieś czytałem że najlepszą formą podania jest właśnie żucie korzenia .
Gotu kola ekstrakt 10% 2 po 300 mg razy dziennie z wodą po posiłku - w zamyśle chciałem to wprowadzić dopiero po zakończeniu 2 -miesięcznej kuracji żeń-szeniem , żeby sprawdzić który lepiej działa , ale sprawdzę też jak działa podczas brania żeń-szenia .
Noopept - 2x15mg dziennie ( przy czym zależnie od efektów zwiększę dawkę lub zrobię 3x dziennie )
suple:
olej lniany - mam pytanie do osób które maja doświadczenie - bardziej cenicie sobie olej lniany czy tabletki olimp omega 3 , ewentualnie tran ?
chlorek potastu - 0.5 g dziennie
Olimp Chela-Mag B6
Olimp Gold Vit B Forte
Olimp Chela-Cynk - ( mam lekkie niedobory cynku - będę brał przez 2 tygodnie , potem przerwa i znowu 2 tygodnie)
Lecytyna -1.5-2.5g - przy czym zacznę używać dopiero jak noopept się rozkręci i wtedy zobaczę czy faktycznie potrzebuję tego czy obejdę się bez lecytyny/choliny .
kreatyna - na razie nie może w przyszłości w zależności od efektów i pieniędzy .
przy większym wysiłku psychicznym :
L - teanina 98% 50-200mg - będę musiał wyczaić jaka dawka mi odpowiada sama i w miksie z guaraną.
guarana - wydaje mi się lepsza od kofeiny bezwonnej ale wole zapytać , zainwestować w guaranę czy w kofeinę?
abstynencja od walenia konia jest , bieganie dopiero od poniedziałku zacząłem .
Odnośnie suplementacji lecytyną przy regularnej suplementacji Noopeptu, to nie 'zobaczysz czy faktycznie tego potrzebujesz', tylko będziesz musiał prędzej czy później zacząć, chyba że apatia, wkurwienie, silne obniżenie nastroju, bóle głowy, serca, losowe skurcze mięśni i pisk w uszach Ci nie przeszkadza. Ja sam przy podobnych dawkach Noopeptu jem 3600mg lecytyny dziennie, czyli jakieś 1260mg choliny w przeliczeniu, chociaż myślę że mógłbym dodać jeszcze troszkę więcej.
I na Twoim miejscu zaopatrzyłbym się w kofeinę bezwodną.
nie proszę Pana, staliśmy się jednością ze wszechświatem i wiecznością
Czy jakaś dobra duszyczka mogłaby mi podać nazwy specyfików, którymi warto się zainteresować na poprawę koncentracji, pamięci i szeroko rozumianej lepszej pracy mózgu? Zależy mi na środkach, które nie są ruskimi wynalazkami pokroju noopept. Chciałbym strzelać z podobnego kalibru jaki ma lecytyna, magnes, zeń szeń i tym podobne. W zasadzie wolałbym, żeby były to jak najbardziej naturalne środki.
Chciałbym też wydłużyć swój dzień po przez skrócenie snu. Co polecacie na więcej energii zarówno w ciągu dnia jak i wieczorem?
Moja suplementacja polega na tym, że każdego ranka przyjmuje 2400 mg lecytyny, magnes forte, tabletkę z witamin grupy b, i piję kilkanaście mililitrów oleju lnianego. Słabiutko. Jak mogę to wzbogacić?
Dodaj do tego bulletproof coffee: w kubku rozpuszczasz (lyzeczke) maslo z krow zywionych trawa (polecam kerrygold), zalewasz czarna, dodajesz lyzeczke oleju MCT (tanszy wariant: olej kokosowy, polecam) i ewentualnie do smaku smietanke. Zbijasz wszystko takim mikserkiem do drinkow i pijesz. To powinno byc twoje nootropowe sniadanie i powinno dac ci energie do jakiejs 15-16. Na sniadanie unikaj wegli i skoncentruj sie na bialkach i tluszczu. Ogolnie podstawa zabawy z nootropami to dieta ketogeniczna, czyli permanentna ketoza. Pisalem juz w chuj razy na ten temat ale malo osob bylo tym zainteresowane, bo wygodniej wpierdalac kartofle i bezuzyteczne chelaty niz wziac sie za cos co rzeczywiscie jest nootropem.
Ogarnij faq dopingu mozgu.
"Nie powinny stosować jej dzieci i młodzi ludzie, którzy się uczą. Jest to związane z procesami chemicznymi, które zachodzą w organizmie. Np. mózg, który czerpie energię z glukozy (powstającej z węglowodanów), w czasie tej diety jest zmuszony odżywiać się związkami ketonowymi. Ale w ten sposób pozyskuje tylko 70 proc. potrzebnej mu energii, jest więc niedożywiony." Takie rzeczy piszą w pierwszych wynikach z wyszukiwarki, jak to się ma do tego co mówisz? Jeśli to bujdy to gdzie poczytać o tej diecie sprawdzone informacje?
Jesli interesuje cie wiecej na ten temat to moge w dziale nootropy zalozyc caly watek o keto bo widze ze jest duzo ignorancji w tej kwestii.
Dawaj, chętnie się zapoznam.
@FajnieJest, jak odniesiesz się do zagrożeń?
@qweqwe: z krwi sa usuwane skladniki pokarmowe w kolejnosci od najbardziej zagrazajacej zyciu, do najmniej. Analogicznie: 1. glukoza, 2. tluszcz (trojglicerydy / ketony / wolne kwasy tluszczowe), 3. bialko (aminokwasy). Za duzo glukozy we krwi powoduje ogromne wyrzuty insuliny, ktora ogolnie jest hormonem zapalnym oraz inhibitujacym lipolize (rozlam przyjmowanych tluszczow do energii fizycznej). Poza tym insulina ma nie tylko to jedno dzialanie, jest takze przyczyna chorob takich jak cukrzyca, schorzenia kardiowaskularne, alzheimer i wiele innych. Moglbym pisac i pisac na ten temat, poniewaz mam duza wiedze na ten temat, ostatnio pisalem prace licencjacka z wyroznieniem nt. diety ketogenicznej. No, teza byla inna niz 'dieta ketogeniczna jako nootrop', ale wszystko laczy sie w jedno. Zmieniasz jeden pstryczek w ciele i wszystko zmieniasz. To powinna byc dewiza tego tematu / dzialu nootropy.
Odnosnie zagrozen odniose sie teraz krotko, bo jak mowie, temat rzeka i jest bardzo ale to bardzo duzo niewiedzy na ten temat, zaczynajac od kulturystow, poprzez zwykly lud (a co to, hlyba nie jisz?! a kartofli?!) i konczac na dietetykach i lekarzach. Na diecie ketogenicznej jestem od ponad dwoch lat z malymi eksperymentami z TKD (targeted ketogenic diet) czyli spozywanie szybko przyswajalnych weglowodanow przed treningiem aby uzupelnic glikogen w miesniach oraz CKD (cyclic ketogenic diet): np 6 dni w tygodniu ketoza i jeden dzien ladowanie weglami aby uzupelnic glikogen. Te eksperymenty byly mi potrzebne aby zobaczyc czy cos zmienia w moich prestacjach sportowych. (Nawiasem mowiac, czysta, nieprzerwana ketoza dala mi najlepsze prestacje oraz wzrost miesni)
I zyje. Dwa lata na ketozie i jestem zdrow jak ryba zyjaca w oceanie skladajacym sie z Naleczowianki. Co dwa miesiace robie badania krwi i moczu. Nie dlatego, ze sie boje o wlasne zdrowie, lub chce je miec pod kontrola, ale jestem ciekaw min lekarzy ktorzy odczytuja moje w chuj niskiej trojglicerydy, cholesterol LDL i super wyniki endokrynologii (PRL, testo, estro) wiedzac ze na dzien potrafie zjesc piec lyzek majonezu, oleju kokosowego i pol kilo boczku. :)
Ogolnie widze ze jest zainteresowanie tym specyficznym, ale jakze podstawowym nootropem, wiec walne kiedys jakies kompendium/FAQ na temat ketozy. No bo 'dopingowac' mozg a jechac na brudnym paliwie to tak jak uzywac N2O w swoim samochodzie i lac do niego chrzczone paliwo. ;)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/cannababcia.png)
Marihuana? Nie taka straszna, jak ją malowali.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/germancannaclubs.jpg)
Niemiecki ekspert: trudno dostrzec w legalizacji konopi cokolwiek pozytywnego
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/medmjaustralia.jpg)
Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów
Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/alcohol_vs_marijuana.jpg)
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd
Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/kazik.jpg)
"Bardzo lubiłem amfetaminę". Znany muzyk o narkotykach
Kazik Staszewski opowiedział o swoim doświadczeniu z narkotykami. Muzyk sporo eksperymentował z używkami.