Należące do grupy anilidopiperydyn substancje opioidowe, o krótszym i silniejszym efekcie.
Więcej informacji: Fentanyl w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 1406 / 143 / 0
@duldilaj
absolutnie się nie nabijam. miałem tak samo po fentanylu. wyjasnie dlaczego-poch fenta jak i sam fnt działają również na receptor NMDA. przez ten receptor działa również ketamina.
  • 370 / 37 / 0
Wlasnie sama sobie sprawdzilam metode palenia B-F w skręcie i powiem ze to calkiem przydatna metoda do palenia na imprezie. Szkoda mi tylko zacofanej moderacji ktora uznala moje pytanie za spam, a kolesia który natrętnie usulowal nie pomagac zostawila w spokoju, eh... W każdym razie polecam, przy zwyklym fencie moze byc trochę gorzej. Pozdrawiam
  • 156 / 11 / 0
Jak długo B-F jest wykrywalny w testach aptecznych na opio? Tyle co m/h czy może, daj Boże, krócej?
  • 1680 / 270 / 0
W ogóle nie jest.
Największy przegryw na forum
  • 402 / 4 / 0
da rade to waporyzowac w epapierosie?
chce wsypac 20mg rozcierki 1:10 na grzalke w clearomizerze i zwapovac.
Czy taka dawka bedzie odpowiednia dla osoby bez zadnej tolerki na opio?
Z gory thx za rady. Pozdrawiam
  • 5299 / 106 / 0
POMOCY
Znajomy znajomego przedawkował butyr-amid lub -fentanyl, chuj wie, do tego jakieś rc-benzo. Orientuje się ktoś czy może pomóc naloxon? Osobnik wylądował w szpitalu i chuj wie w jakim jest stanie. Mam tylko i wyłącznie kontakt telefoniczny z innym osobnikiem, który pędzi już na oddział
Spokój jest najwyższym szczęściem :*) Czanga tak bardzo
  • 380 / 8 / 0
Pewnie to zrobili ale najważniejsze powiedzieć lekarzowi co brał dokładnie i wszystkie informacje jakie znajdziecie na necie o tym co brał. Pewnie mu strzała z naloxonu zrobili "profilaktycznie" . To jest najgorsze w tych RC i zawsze mnie zniechęcało że nie ma uniwersalnego wyjścia awaryjnego w razie W.
  • 2652 / 387 / 0
Ważne jest, żeby podać jakie dawki butyr-fnt przyjął, bo siła działania BF w stosunku do fentanylu jest inna. Nalokson podstawowo jako pierwsze co mu podadzą, zaraz potem imidazobenzodiazepinę, później monitorowanie czynności układu krążenia i oddechowego i powinno być dobrze. Może na dobre odechce mu się eksperymentowania z butyr-fentem.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1680 / 270 / 0
Ale nie wypowiadajcie się jak nie wiecie o czym piszecie. Haha i co typ ma powiedzieć,że brał butyr-fentanyl?! Przecież lekarze to nie chemicy a butyr-amid w ogóle nic im nie rozjaśni. Niech powie w takiej sytuacji że przedawkował fentanyl. Poza tym skoro żyje (?) to tylko lekko przedobrzył. Nalokson pomoże.

A co do waporyzacji w papierosie to nie zadziała nic a nic. Poza tym po co kombinować skoro jest folia aluminiowa? No i 2mg substancji to jest za mało na wapo.
Największy przegryw na forum
  • 380 / 8 / 0
Nie do końca takie sprawdzone info widzę.
Tak typ mówi jaką brał substancje a ktoś obok podaje mu opis oraz dorzuca że "jest to substancja podobna do fenta" - wg mnie to tylko i wyłącznie przejaw odpowiedniego podejścia do sprawy w której chodzi, a w razie jakiś problemów i komplikacji masz pewność że przedstawiłeś sprawy rzetelnie
W razie problemu lekarz decyduje jakie procedury podjąć i nie powie wtedy "ale kolega mówił że to fent więc zgodnie z procedurą postąpiłem" - mając dokładną wiedzę może skonsultować się z innymi lekarzami, a i może zdarzyć się że któryś z innych doktore miał przypadek RC. Leczenie takich osób to ogromna odpowiedzialność i lekarz ma świadomość że zła decyzja = prawdopodobnie problemy bo komisja:
-"dlaczego leczył Pan osobę X używając Y"
-"ponieważ kolega pacjenta stwierdził że przyjął on substancje "xxxx"
- z informacji wynika że była to substancja "yyyy-xxxxxxxx"
- ale to prawie to samo
- prawie robi wielka różnice, jest Pan zawieszony.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać

Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.