Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 322 / 2 / 0
Jeśli powołasz się na ten zapis, ląduje to do protokołu że świadek odmówił odpowiedzi na tej podstawie. I tak, może być to informacja dla śledczego lub prokuratora do drążenia dalej, tylko inną drogą.
W czerwonej tabletce było DMT z IMAO, a w niebieskiej końska dawska GHB. Dobrze wybrałeś, Neo.
  • 2878 / 21 / 0
Hahhaha %-D sory, ale to mnie rozbawiło :)
W praktyce to wygląda tak, że nie musisz odpowiadać i tyle - bez tłumaczenia się, czy powoływania na paragrafy.
Nemo tenetur se ipsum accusare
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 322 / 2 / 0
Jako świadek, w odróżnieniu od podejrzanego, masz obowiązek odpowiedzieć na każde pytanie. Przytoczony przez Pilotkę paragraf jest jedyną furtką, więc jeśli powiesz że odmawiasz odpowiedzi, znaczy to tylko jedno - rzecz jasna nie mówisz, że odmawiasz, bo nie chcesz wsypać matki która goni mefedron na mieście.
oczywiście zawsze można powiedzieć, że się nie wie albo nie pamięta, zamiast odmówić odpowiedzi.
W czerwonej tabletce było DMT z IMAO, a w niebieskiej końska dawska GHB. Dobrze wybrałeś, Neo.
  • 2878 / 21 / 0
Nie musisz odpowiadać, jeśli tym samym miałoby to oznaczać wsypanie siebie lub kogoś z rodziny - masz przecież przytoczony paragraf. A jeśli sprawa rozchodzi się o kogoś obcego, to co Ci zależy, by nie udzielać informacji? Nie rozumiem.
  • 322 / 2 / 0
Tylko wykazywałem, że jako świadek generalnie musisz odpowiadać. Jeśli sprawa dotyczy kogoś z rodziny, możesz odmówić odpowiedzi (udowadniając jednocześnie, że prawdopodobnie wiesz, że ma ona coś za pazurami), albo zasłonić się niepamięcią/niewiedzą w nadziei, że ta niepamięć/niewiedza nie wyda się nikomu podejrzana. A jeśli dotyczy to kogoś obcego - może to być twój serdeczny kumpel, który faktycznie w coś się wplątał, ale nie chcesz go pogrążać swoimi zeznaniami, bo wolisz go widywać w knajpie lub w pierdlu. Wtedy możesz próbować zasłaniać się niewiedzą.

edito@down: to ja się może prześpię jednak :))
Ostatnio zmieniony 29 stycznia 2014 przez psyclone, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 507 / 11 / 0
Idk, wiem że pytanie głupie, podobnie zresztą jak polskie prawo. Taka naszła mnie rozkminka, wiadomo że na pytanie typu "czy przemycała pani heroinę z afganistanu w dupie wynajętego murzyna?" - nie powie "odmawiam odpowiedzi, bo narażę się na odpowiedzialność karną".

Odpowiedzi typu nie wiem, nie pamiętam, są bardzo wygodne, myk w tym, że czasem padają pytania na które nie da się odpowiedzieć "tak / nie / nie wiem / nie pamiętam". I co, mam tak panem śledczym siedzieć, milczeć i patrzeć sobie w oczka? ;-)

Dzięki za odpowiedzi.
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
  • 2878 / 21 / 0
Jako świadkowi nie może Ci zadać takiego pytania. Jako podejrzanej przysługuje Ci prawo odmowy odpowiedzi.
Proste?
  • 507 / 11 / 0
Proste, z tym że pisząc
Odpowiedzi typu nie wiem, nie pamiętam, są bardzo wygodne, myk w tym, że czasem padają pytania na które nie da się odpowiedzieć "tak / nie / nie wiem / nie pamiętam".
miałam na myśli część wstępną przesłuchania, przed którą także jestem informowana o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Rozmowa, dopiero później żmudne wklepywanie w komputerek.
NOWY DWOREK NOWE ŻYCIE
  • 2878 / 21 / 0
Bez różnicy. Ważne, czy jako świadek czy podejrzana - dalej już Ci podałem jasny podział jak możesz zareagować. Nie ciągnij już tego.
  • 63 / / 0
enough pisze:
W zasadzie próbuję się tylko upewnić, czy perspektywa roku w monarze jest w moim przypadku już w chwili obecnej jedyna, słuszna i nieubłagana.
Myślę, że niekoniecznie. Szybko znajdź byle jaką pracę, rozpocznij edukację na dowolnie gównianej szkole i zapisz się na jakąlkolwiek terapię, wszystkie te zaświadczenia działają na twoją korzyść i nawet w wypadku orzeczenia biegłych o uzależnieniu nie musi wystąpić koneiczność umieszczenia w MONARZe a np dokonczenia obecnej terapii
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska

Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.

"Zielone kliniki" w Polsce do likwidacji. Chcą zmian przepisów ws. marihuany

Do Ministerstwa Zdrowia skierowano pismo z prośbą o niezbędne działania dotyczące zasad ordynacji produktów leczniczych z konopi innych niż włókniste. - Projektowane przepisy stanowią odpowiedź na obserwowany w praktyce proceder komercjalizacji procederu ordynacji produktów konopnych poprzez masowe powstawanie tzw. zielonych klinik - wskazał petytor.