Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 2976 / 256 / 0
Od wielu lat (w sumie to odkąd pamiętam) zawsze w zimę cały się trząsłem, podczas gdy innych to zimno nie ruszało. Ogólnie mam zwiększoną wrażliwość na zimno - w zimę bardzo szybko tracę czucie w rękach i sprawność w palcach, zawsze mam blade jak ściana a momentami nawet sine łapy, co może wskazywać na problem z krążeniem. Ciśnienie krwi mam w normie, wręcz książkowe.

Ostatnio zainteresowałem się takim preparatem jak Regu-Therm, zaciekawił mnie jego skład:
1 tabletka zawiera:
diosmina 300 mg
rutozyd 50 mg
hesperydyna 50 mg
kofeina 15 mg
żelazo 14 mg (100% zalecanego dziennego spożycia)
niacyna 16 mg ekwiwalentu niacyny (100% zalecanego dziennego spożycia)
witamina C 80 mg (100% zalecanego dziennego spożycia)
witamina K2 75 mcg (100% zalecanego dziennego spożycia)
Opis najciekawszych związków (z wiki):
Diosmina – organiczny związek chemiczny z grupy glikozydowanych flawonoidów. Diosmina działa ochronnie na naczynia krwionośne oraz zwiększa tonus żylny 2-krotnie silniej niż trokserutyna. Zwiększa przepływ limfatyczny. Przywraca naczyniom włosowatym prawidłową przepuszczalność, dzięki czemu działa przeciwobrzękowo i przeciwkrwotocznie. Poprawia powrót krwi z układu żylnego, zmniejsza nadciśnienie i zastój żylny w kończynach, działa przeciwzapalnie, zwłaszcza w zapaleniach okołożylnych
Rutyna (witamina P) – organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Jak większość flawonoidów ma właściwości uszczelniające naczynia i przeciwwysiękowe. Zapobiega powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników. Spowalnia utlenianie witaminy C (przedłuża tym samym jej działanie). Zmniejsza cytotoksyczność utlenionego cholesterolu. Wykazuje też działanie przeciwzapalne.
Hesperydyna – organiczny związek chemiczny będący glikozydem hesperetyny zaliczanej do flawononów będących rodzajem flawonoidów. Posiada właściwości przeciwutleniające[9], przeciwzapalne, hipolipidemiczne, ochronne naczyń krwionośnych, antynowotworowe i obniżające poziom cholesterolu. Hesperydyna poprawia stan naczyń włosowatych, zmniejszając ich przepuszczalność. Hesperydyna działa synergistycznie do witaminy C na stan kolagenu. Wykazano również, że może działać hamująco na ubytek tkanki kostnej oraz redukować liczbę lipidów w surowicy krwi i w wątrobie.
Myślicie, że takie coś i w takich dawkach powinno pomóc ? A może ktoś miał podobny problem i sobie z nim poradził w inny sposób ? Jeśli opinie na temat tego preparatu będą pozytywne to przetestuję go, na razie chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat zanim wydam kasę (być może w błoto).
Uwaga! Użytkownik GFr2sERaXi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 182 / 4 / 0
możliwe że anemia. idź do lekarza to ci sprawdzą. w takim przypadku ten preparat na nic by ci się zdał, bo wtedy wpieprza się tablety co mają 100mg żelaza a nie 14 i to przez kilka miesięcy
  • 1450 / 19 / 0
Też to mam. Spowodowane jest to tym, że kiedyś odmroziłem sobie łapy i nogi. Mam porażony układ krwionośny/nerwowy. Dlatego mam chude, kościste paluchy. I małe stopy jak na faceta. Wystarczy, że wyjdę na chwilę na mróz i mam tak sztywne paluchy, że nie jestem w stanie miedziaków z portfela wyciągnąć. W domu to samo. 21st a mnie pizga w syry. Słyszałem kilka razy o jakiś suplemencie diety, który rzekomo pomaga na tego typu sprawy. Ciekawy jestem jak to ma sie na serio. Miałem badania na to i lekarze mówili, że szkoda wątroby na to. Szczególnie, że mam to tylko w okresie zimowym. Natomiast warto robić ćwiczenia na przedramiona- nawijanie ciężaru na linie etc. Wzmacnia palce i dłonie a co za tym idzie- poprawia krążenie
I przychodzi czas, że odurzanie się alkoholem przestaje być interesowne

Pamiętaj człowieku młody- NIE ĆPAJ Z POWODU MODY
  • 1743 / 26 / 0
1 tabletka zawiera:
diosmina 300 mg
rutozyd 50 mg
hesperydyna 50 mg
kofeina 15 mg
żelazo 14 mg (100% zalecanego dziennego spożycia)
niacyna 16 mg ekwiwalentu niacyny (100% zalecanego dziennego spożycia)
witamina C 80 mg (100% zalecanego dziennego spożycia)
witamina K2 75 mcg (100% zalecanego dziennego spożycia)
Hmmm z diosminy bym zrezygnował i zaczął brać aspirynę oraz rutinoscorbin. Do tego ciepła herbata z miodem, żelazo owszem i jakieś wit. B complex. Pewnie wyszłoby taniej niż taka kompleksowa tabletka i więcj ilościowo substancji. :-)
Non omnis moriar.
  • 2976 / 256 / 0
kodeinowy szaman pisze:
możliwe że anemia. idź do lekarza to ci sprawdzą. w takim przypadku ten preparat na nic by ci się zdał, bo wtedy wpieprza się tablety co mają 100mg żelaza a nie 14 i to przez kilka miesięcy
Na standardowej morfologii to raczej nie wyjdzie, prawda ? Niebawem i tak go odwiedzę, więc opiszę mu sprawę. Co do żelaza, to chyba zacznę pić dawno zapomniane przeze mnie soki pomidorowe, ponoć pomidory mają dużo żelaza a same soczki wręcz uwielbiam :heart:

Odnośnie kwasu acetylosalicylowego:
Przy stosowaniu długotrwałym wykazuje działanie przeciwzakrzepowe.
Ile czasu trzeba go stosować (orientacyjnie ofcorz) aby odczuć jego działanie (jeśli problem leży właśnie tutaj) ?
Uwaga! Użytkownik GFr2sERaXi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 182 / 4 / 0
morfologia i żelazo, za jednym pobraniem krwi
  • 113 / 1 / 0
Zbadaj TSH. Kiedyś było mi normalnie ciepło. Gdzieś tak w wieku 27 lat dostałam niedoczynności tarczycy a dokładnie choroby Hashimoto. I zaczął się koszmar. Do tej pory to zimno jest nie do wytrzymania. Lato , powiedzmy że 35 stopni na słońcu, ze mnie leje się pot. Chowam się do cienia i żeby nie było mi zimno muszę założyć coś z długim rękawem. A zima to makabra - grzejniki na maxa, a ja pod kołdrą. Wystawienie ręki poza kołdrę powoduje zimne dreszcze na całym ciele. Wyjdę na dwór - 2,3 stopnie C - wszystko mnie boli z zimna. Heh, przeprowadzam się bo powoli nie widzę innego wyjścia w naszej strefie klimatycznej. To nie jest takie zwykłe zimno, tylko jakby sie wskoczyło do przerębla prędzej. Niby biorę już full lat leki na tarczycę ale odczucie nie minęło i nie musi :/ Oczywiście to tylko sugestia, lekarzem nie jestem i sama się wybieram, pomęczę kilku i może coś ustalą bo ciężko z tym na codzień.
  • 2976 / 256 / 0
Cholera, trochę zapomniałem o tym w natłoku spraw ale mam ciekawe spostrzeżenia o których za chwilę.

Co do żelaza i morfologii - zrobię w tym tygodniu. TSH na NFZ przy tym samym pobraniu idzie zrobić czy trzeba prywatnie iść ?

A co do obserwacji: zauważyłem że jak jestem w ruchu (bądź na stymulantach) to nie jest mi zimno. Usiadłem na 10 minut, w pokoju 23 stopnie a ja najchętniej bym wskoczył pod kołdrę. Wydaje mi się, że mogę mieć jakiś problem z ciśnieniem/krążeniem krwi, mimo że miałem badane ciśnienie wiele razy i zawsze było książkowe. Jeśli wpadłem na dobry trop to co dalej ? :listen:
  • 38 / / 0
Zimno może być z bardzo wielu przyczyn.
Pierwsza opcja to słabe krążenie - jesli szybko marzną Ci ręce robią się sine usta w wodzie to bardzo możliwe że tak jest.
I często jest to genetyczne a nie nabyte.
Badania trzeba obowiązkowo zrobić bo może być też od innych przyczyn.
Ale podstawowo i przede wszystkim zacząć się dużo ruszać ćwiczyć itp.
Kiedyś miałem podobny problem zresztą dalej go mam ale intensywny i regularny przede wszystkim ruch sprawia że objawy są dużo słabsze - nawet jak nie jestem w ruchu.
Tak że to zalecał bym przede wszystkim.
  • 63 / 9 / 0
Polecam fenylpiracetam - rosjanie projektowali go z myślą o tym, żeby w trudnych warunkach (również zimnie) żołnież mógł zachować pełną sprawność fizyczną i psychiczną. Droga zabawa ale daję jako ciekawostkę tutaj skan ulotki z polskim tłumaczeniem:

FRONT
http://i.imgur.com/7zoTfEh.jpg

REWERS
http://i.imgur.com/B6Zs2Fq.jpg
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Prokurator częstował ciastkami z marihuaną. Zapadł wyrok

Przed Sądem Rejonowym w Lublinie zakończył się proces Bartosza F., prokuratora z Wrocławia oskarżonego o podanie kobiecie środka odurzającego w postaci ciastek z THC. Sąd uznał go za winnego i orzekł wobec niego grzywnę oraz pięcioletni zakaz zajmowania stanowiska prokuratora.

Już 1 drink dziennie zwiększa ryzyko zgonu. Alkohol nie przynosi żadnych korzyści

W Journal of Studies on Alcohol and Drugs ukazało się jedno z najbardziej kompleksowych badań dotyczących wpływu alkoholu na zdrowie populacji amerykańskiej. Zostało przeprowadzone przez ponad trzydziestu badaczy z wiodących instytucji naukowych, w tym z Columbia University, University of California, Mayo Clinic, University College London czy Harvard Medical School. Dostarcza ono precyzyjnych szacunków ryzyka zgonu powodowanego przez spożycie alkoholu z uwzględnieniem płci, wieku i poziomu konsumpcji.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.