Dzieki za przyczytanie posta i soryy, będąc nie do konca trzezwy wkrecily mi sie takie przemyslenia. Ale powaznie - probujcie piw rzemiesliczych, sa troche drozsze, ale nie na tyle zeby nie kupic, a jakosc wiekszosc z Was zachwyci, stawiam moj znak gwarancji.
TAK na koniec - rozruszajmy panowie świadomi piwosze ten temat, sa naprawde setki piw z calego swiata, a tu ciagle dyskusje o tatrze , warce i pseudeo -regionalno-rzemiesliczych piwach.
Są tutaj na H prawdziwi piwosze? Chętnie podyskutuję.
Na co dzień piję Namysłów i Perłę Export/Chmielową, czasami napiję się też Ciechana.
Najczęściej i tak pije Perłę Export :-)
Cornelius pszeniczne - super posmak, dobrze gasi pragnienie;]
Piwo na miodzie gryczanym - ostatnio zastępuje mi Ciechana
Koźlak Mocne Browar Amber - 7,8%, ale w ogóle nie czuć tej mocy
W końcu wziąłem się za warzenie własnego piwa. Zacząłem od ciemnego, wytrawnego w stylu stouta. Póki co leżakuje, ale już mogę stwierdzić, że wyszło zbyt mocne i zbyt kwaśne. Przegiąłem z surowcem słodzącym i mam zbyt miękką wodę w kranie. Następnym razem porywam się na AIPA.
Właśnie piję Toruńskie piernikowe - aromatyzowane, ale smaczne, dupy nie urywa. Kupiłem z ciekawości.
Jeszcze mnie czeka Ciechanów Lagerowe i Nałęczowskie ciemne małe.
Ale ja tu nie o tym, tylko chciałem zapytać: pił ktoś z Was może piwo bieszczadzkiej wytwórni Ursa Maior? JUż chciałem kupić, ale 7 z groszami kosztuje, a już swoje zakupy zrobiłem. Mają w swoim repertuarze pszeniczne pytu dunkel (ciemne), czego mi na polskim rynku brakuje! i wiele innych.
Przyznam, że oryginalne najklejki mają.
http://ursamaior.pl/piwo/
http://ursamaior.pl/piwo/gdzie-kupic
* * *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom
Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.
Marihuana po reklasyfikacji: wciąż daleka droga do federalnej legalizacji w USA
Administracja Donald Trump ogłosiła wykreślenie marihuany z najbardziej restrykcyjnej kategorii federalnych substancji kontrolowanych. To ważna decyzja dla branży i inwestorów. Nie oznacza jednak, że Stany Zjednoczone zalegalizowały marihuanę rekreacyjną na poziomie federalnym. Do tego droga pozostaje długa i politycznie trudna. Po reklasyfikacji, zgodnie z zasadą „kupuj plotki, sprzedawaj fakty”, akcje firm z branży najpierw silnie wzrosły, a potem mocno spadły.
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony
Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.