Dział dotyczący grzybów i roślin wykazujących działanie halucynogenne, psychodeliczne lub dysocjacyjne.
ODPOWIEDZ
  • 98 / / 0
Też jestem sceptycznie nastawiony do tej mistycznej godziny, dla tego też pytam ogółu co o tym sądzi.
Po chyba 48h mózg sam nas odcina robiąc kilkusekundowe drzemki co zapobiega "przegrzaniu" mózgu, on się tak chroni.
"halucynacje" wywołane są tym, że mózg śpi i produkuje marzenia senne, ale ciało jest jako tako aktywne. Czyli dochodzi do świadomego śnienia, lub snu na jawie, obbe, nie wiem jak to nazwać.
po dwuch nocach nie spania człowiek nie jest w stanie utrzymac świadomości. Niby będzie funkcjonował i odbierał bodźce, ale chwila monotonii wprowadzi mózg w stan czuwania. Po prostu nie jesteśmy w stanie utrzymać mózgu w statusie gotowości przez tak długi czas bez wypoczynkowy.
A co do szkodliwości dla organizmu:
Na przełomie lat 80. i 90. Amerykanie prowadzili badania, którym przewodził Alan Rechtschaffen. Badaniom zostały poddane szczury, które za przy pomocy specjalnych technik były pozbawione snu. Po około 3 tygodniach wszystkie szczury eksperymentalne umierały na skutek wyniszczenia organizmu, spowodowanego długotrwałym stresem. Szczury miały podwyższoną temperaturę, były wychudzone i nadmiernie pobudzone.

Podsumowaniem badań było stwierdzenie, że szczur bez snu umiera szybciej, niż bez jedzenia. To świadczy o tym, jak duża jest potrzeba snu.
Jest też taki wybryk Thai Ngoc co to twierdzi, że nie śpi 11,700 dni :nuts:
I podczas gdy sie nudzi kopie stawy w wiosce xD Dwa duże stawy wykopał ręcznie w 3 miesiące. Tak wiem niewiarygodnie istotny fakt i zmieniam tym wasze życie.

Z tą godziną wilka też jest jakiś motyw, że muszą być dwie noce nie przespane, lub trzy dokładnie nie pamiętam i wtedy ta mistyczna godzina nabiera sensu.
Może nie mają znaczenia strefy czasowe bo jest to na podstawie tego ile nie spałeś więc każda strefa ma swoją godzine wilka.
Uwolnijcie swój umysł na zawsze
Niech sam wybiera co ważne.
  • 67 / 1 / 0
W stymulacyjnym ciągu gdy nie spałem już 4 dobę myślałem że dostanę pierdolca, a jedyne haluny jakie miałem to omamy słuchowe. Nie polecam, rozkojarzenie i obłęd w oczach zagraża nie tylko Twojej opinii, ale też Tobie(całe szczęście nie musiałem nigdzie wychodzić sam).
"Dzień dobry." Adam Mickiewicz
  • 684 / 154 / 1
Jeśli istnieje jakaś godzina wilka, to najprawdopodobniej to http://en.wikipedia.org/wiki/Delirium . Nie spałem wczorajszą noc ( dzisiejszą dobrze przespałem ). Jednak usypiając wczoraj ok 20 ( szybko usnąłem po nieprzespanej nocy, chciałem już usnąć na następną - nie spać w dzień ) dostałem delirium, co prawda było słabsze niż kiedyś, ale objawy znam doskonale i nie mam wątpliwości do to tego, że miałem delirium. U mnie się to objawia głównie silnym lękiem, mam uczucie, że coś się dzieje. Powiedzmy gdy byłem mały zawsze w gorączce dziwnie widziałem otoczenie, przedmioty były ogromne, albo bardzo małe i bardzo mnie to przytłaczało, wręcz myślałem, że umieram. Różne moje doświadczenia można różnie opisywać, pojawiały się różne wizje - kiedyś byłem miażdżony przez jakieś gigantyczne kule w dziwnych tunelach. Zawsze towarzyszy temu uczucie dziwnego lęku, ale nie takiego normalnego strachu jak np ktoś Cię zaatakuje na ulicy. Raczej to jest narastający jak nudności strach, on narasta bardzo szybko i zamienia się w panikę. Co dziwne w jakiś sposób zachowana jest świadomość, ponieważ byłem w stanie otwierać drzwi i robić dziwne rzeczy - tarzanie się po podłodze np. Z drugiej strony nie pamiętam nawet momentu w którym to wszystko się kończy, a doświadczenie pamiętam niby dokładnie, ale jakby nigdy go nie było.

Aha, zdarza mi się to tylko w czasie bardzo wysokiej gorączki i po nieprzespanej nocy + męczący dzień przeżyty w stresie, czasem dochodzi fizyczne przemęczenie.
Ostatnio zmieniony 10 listopada 2013 przez owerfull, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 53 / / 0
Odrealnienia na początku swojej przygody z narkotykami miałem tylko w chwilowych fazach ostrego mixowania różnych specyfików, najczęściej mocno wchodzących na czerep. Później to się przerodziło w chorobę gdzie taki stan utrzymywał się non toper przez miesiąc. Udało się wrócić do względnej normy,chociaż i tak czasami nie jest za przyjemnie. To jest straszliwe uczucie wyprania otaczającego Cię świata wraz z jakimś dziwnym wjazdem na głowę.
  • 684 / 154 / 1
http://en.wikipedia.org/wiki/Hour_of_the_wolf :-D

Myślę, nie, jestem pewien, że to jednak to : http://en.wikipedia.org/wiki/Night_terror

Szczególnie zwracam uwagę na to, że brak snu, lub po prostu jego mała ilość mogą wywołać epizody lęków nocnych ( night terror ). Znalazłem to czytając o delirium na angielskiej wiki, o ile wcześniej myślałem, że to zwykłe delirium, tak teraz myślę, że jednak miałem ten terror :retarded: .
ODPOWIEDZ
Newsy
Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu

Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.

Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC

Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.

Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.