Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
że jak podałem 99% związków chemicznych
Podam ci przykłady wolnych zasad amin i alkaloidów, które nie są ciałem stałym w standarowych warunkach:
-DPT (ciecz)
-Amfetamina (ciecz)
-fentanyl (gaz)
-mefedron (coś między ciałem stałym a cieczą)
Co do tej informacji o chlorowodorku atropiny masz jakieś konkretne źródło?
stary dziad pisze:Tak, ale nie zmienia to faktu, że jak podałem 99% związków chemicznych, również tych, które interesują nas najbardziej to ciała stałe, jednym z niewielu wyjątków wśród np. alkaloidów jest pilokarpina, mająca postać gęstego płynu w warunkach normalnych.
ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
edit: Zapomniałem dodać, że pisząc: wszystko w temperaturze zera absolutnego to ciała stałe, znów popisałeś się niewiedzą- otóż hel nie daje się przeprowadzić w ciało stałe, pozostaje cieczą, a właściwie nadcieczą. Podłożyłeś sobie sam nogę swoją niewiedzą. Zgłąb temat trochę lepiej i dopiero wtedy zabieraj głos w dyskusji.
Poza tym, Parathormon, nauka nie zna pojęcia "coś pomiędzy cieczą a ciałem stałym". Jak możesz wypisywać takie bzdury, będąc ponoć "kompetentnym". Jesteś chyba raczej "kąpetętnym", przynajmniej to sugeruje poziom Twojej wiedzy. To Ty wnosisz dezinformację, Dwa posty i co najmniej trzy błędy.
[scalono-v]
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Ogromny transport kokainy. Narkotyki za 19 mln zł ukryto w złomie
Ponad 350 kg kokainy o czarnorynkowej wartości przekraczającej 19 mln zł przechwycili funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej w Gdyni. Narkotyki były ukryte wewnątrz ciężkich metalowych elementów znajdujących się w kontenerach ze złomem. Śledztwo w tej sprawie nadzoruje Prokuratura Okręgowa w Gdańsku.
Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca
Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.
Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG
Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.