Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 4024 / 372 / 951
Roślina znana i unikana. Mająca jednakowoż we folklorze codziennym szczególnie lat dziecinnych, rozliczne zastosowania. Używane przez plebejskie dzieci w ramach mniej lub bardziej wyrafinowanych zalotów. Równolegle mająca zastosowanie np. w podwórkowych inicjacjach czy pierwszych cywilizowanych próbach nieszkodliwego okrucieństwa. W folklorze utrwalonym w baśniach i w pieśniach występuje także w roli materiału do sporządzenia koszuli mającej przywrócić pierwotną postać osobie zamienionej/zaczarowanej w inną istotę, najczęściej np. żurawia czy coś w ten kształt. Tego ostatniego dotyczy taka moja zdrobniutka rozkmineczka, sprowokowana przez pewną ważkę, która namówiła mnie, ażebym moją wyspecjalizowaną górną kończyną chwytną pochwycił pokrzywy krzak rozłożysty i sprawozdanie sobie zdał, z tego co się stanie i zapamiętał. Otóż zapamiętałem nagłe uczucie dorealności czucia mej chwytnej kończyny, tak jakby moje ciało, rozmazane jakby przez lot ważkowy, nagle się ukonkretniło i miejscowo wytrzeźwiało.

i teraz: czy sądzicie, że możliwym jest, aby pokrzywa mogła być kiedykolwiek używana do przywrócenia temu światu i kształtowi podróżników np. ze stanów dziędzierzawych, czarnych i wilczych?

Albo - czy okład z pokrzyw mógłby zmieniać, w którąkolwiek stronę, np. wchłanialność maści czarownic?
  • 6 / / 0
ja wiem tylko ze sok z młodych pokrzyw oczyszcza krew a zatym idąc oddala chorobe i toksyny ogolnie jest bardzo zdrowa
3podstawowe prawdy... prawda... g.o.w.n.o-prawda... uja-prawda
  • 34 / / 0
Już drugi dzień przeprowadzam kurację pokrzywową i robię to z ogromną przyjemnością.
W starożytności i średniowieczu znano jej właściwości odżywcze, regulujące przemianę materii oraz zdolność do tamowania krwawienia, ale częściej stosowano jako środek podniecający, czyli afrodyzjak, a Germanie sądzili wręcz, że pokrzywę stworzył bóg płodności Donars.
I tak właśnie jest. W tym błogostanie mógłbym leżeć cały dzień słuchając Led Zeppelin. Wszystko wydaje się słodkie, zabawne, bez znaczenia...
  • 87 / / 0
A wie moze ktos, jak z pokrzywy zwyklej rosnacej na łąkach przyrządzić sobie zdrową herbatkę?

Bo kłuje w pokrzywach ten kwas, mysle ze jakby zerwac liscie , je wysuszyc na kaloryferze, lub słońcu,
i potem wsupac z 3-4 lyzeczki suszu do kubka, zalac wrzątkiem, posłodzić :D i jest dobra herbatka nie?

czy moze inaczej?>
"Rzeczywistość to świadomy mega-fraktalny hologram.Samodoskonaląca się pętla struktur powielających się w nieskończoność."
  • 2129 / 29 / 0
Herbata z pokrzywy jest pomocna w trawieniu, szybkiej przemianie materii. Pomaga też chyba na włosy i paznokcie, ale musi być stosowana regularnie przez dłuższy okres czasu.

Ja jadłem jajecznicę z pokrzywą (zamiast boczku). Całkiem smaczna a robi się ją tak:
Pokrzywę dokładnie myjemy, kładziemy na papierowym ręczniku aby ociekła, drobno siekamy, a następnie smażymy na maśle przez minutę lub dwie. Pokrzywę doprawiamy zależnie od upodobania: pieprzem, solą i śmietaną. Na to wybijamy jajka, najpierw mieszamy białko, aby się ścięło, a potem także żółtko, doprawiamy całość.
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 589 / 1 / 0
Zastosowań jest trochę więcej, nic z już zerwanej rośliny nie musi się marnować.
Uwaga! Użytkownik leamas jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2129 / 29 / 0
leamas pisze:
Zastosowań jest trochę więcej, nic z już zerwanej rośliny nie musi się marnować.
Możliwe. O tym co pisałem to mówiła mi kiedyś babcia ;-)
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 589 / 1 / 0
Możliwe? Hehe, do tej pory powinieneś już wiedzieć.
Uwaga! Użytkownik leamas jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 34 / 1 / 0
Prócz witamin z tego co znalazłem pokrzywa zwyczajna zawiera: serotoninę, acetylocholinę, histaminę i prawdopodobnie leukotrieny.
  • 3 / / 0
Pokrzywa jest dobra nie tyko w herbatce, ale i na surowo- świeżo wyciskany sok jest pyszny i bardzo podnosi poziom żelaza, więc jak ktos ma anemię, to jeszcze sok z cytrynki, coby się lepiej wchłaniało i wyniki idą w górę- testowane. A krwawnik (achilea millefolium) faktycznie trochę seduje, chociaż szału nie ma- też testowane na sobie formie odwaru (mocno naciągniętej herbaty).
There is no spoon
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Wystarczy sekunda i kolor się zmienia. Ten tatuaż wykrywa groźną pigułkę w twoim napoju

Chociaż dużo mówi się o zagrożeniu, jakie niosą ze sobą tzw. pigułki gwałtu, rozpoznanie ich na imprezie wciąż bywa trudne. Właśnie dlatego naukowcy z Korei Południowej zaprezentowali nowatorskie rozwiązanie, które działa błyskawicznie i jest niemal niewidoczne.

Szajka z Mississaugi kradła mleko dla niemowląt by kupić narkotyki. 11 osób aresztowanych

Peel Regional Police poinformowała, że po czteromiesięcznym dochodzeniu udało się rozpracować zorganizowaną grupę przestępczą, która zajmowała się kradzieżą produktów dla niemowląt i ich wymianą na narkotyki. W sprawie postawiono zarzuty 11 osobom.

Dopalacze rozsyłali paczkomatami. Handlowali narkotykiem "zombie"

Patent na "bezpieczną" dystrybucję środków psychotropowych opracowała ukraińsko-polsko-białoruska grupa przestępcza. Mężczyźni magazynowali, sortowali, a następnie rozsyłali do paczkomatów środki psychotropowe. W ramach śledztwa nadzorowanego przez Prokuraturę Rejonową w Pruszczu Gdańskim zatrzymano 8 mężczyzn i zabezpieczono flakkę o wartości miliona złotych.