Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 10 / / 0
nasionka
Nieprzeczytany post autor: kaszana »
Dostałam jakiś czas temu nasionka: bielunia, marihuanilli, kocimiętki, sałaty jadowitej i tytoniu indiańskiego. Niestety nasionka są wymieszane w jednym opakowaniu. Udało mi się zidentyfikować jedynie sałatę i tytoń. Jeżeli ktoś wie jak odróżnić resztę od siebie…
Jedne są w jajowate długości 1,5 mm z białą plamką na czubku. Drugie nieco bardziej wydłużone kanciaste długości ok. 3 mm, w przekroju poprzeznym w kształcie ćwiartki okręgu. Ostatnie przypominają spłaszczoną kulę o średnicy ok. 4 mm.
  • 472 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: P-paranoi »
Co do bielunia: http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Koeh-051.jpg (to na dole to chyba nasionka? :))
Uwaga! Użytkownik P-paranoi nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 113 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: wolf74 »
Jedne są w jajowate długości 1,5 mm z białą plamką na czubku- kocimiętka
Drugie nieco bardziej wydłużone kanciaste długości ok. 3 mm, w przekroju poprzeznym w kształcie ćwiartki okręgu. - sybiricus lub wild dagga - oba gatunki mają podobne nasiona i zwą sie marihuanilla
Ostatnie przypominają spłaszczoną kulę o średnicy ok. 4 mm. - pewnie bieluń , ale nie wiem bo nigdy nie zbliżyłem się do tego kurestwa
Uwaga! Użytkownik wolf74 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Oświęcim. Zasnął na ławce miał przy sobie torbę narkotyków

Policjanci z Ogniwa Patrolowo-Interwencyjnego oświęcimskiej komendy Policji podczas patrolu zatrzymali 18-letniego obywatela Ukrainy. Nastolatek posiadał przy sobie torbę z kilkoma rodzajami narkotyków. Jest podejrzewany o posiadanie znacznych ilości środków odurzających.

Nastolatki po konopiach wolniej rozwijają pamięć. Wyniki z kohorty ABCD

Amerykańscy badacze śledzili ponad jedenaście tysięcy dzieci od dziewiątego roku życia aż do siedemnastego. Ci, którzy w międzyczasie zaczęli używać konopi, wolniej rozwijali pamięć, uwagę i szybkość przetwarzania. Różnice narastały z czasem, ale badanie nie dowodzi związku przyczynowego.

Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG

Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.