ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
Witam. Postanowiłem zrobić swoją pierwszą uprawę w chacie, lecz wiadomo jak każdy chcę uniknąć przypału z prądem itp. Chcę tylko jedną roślinkę,możliwe jak najmniejszą , która maksymalnie obciąży w 100W . Instalację chciałem pod 12v.
Co najlepiej ? LED'y ?
http://allegro.pl/dioda-led-moc-3w-700m ... 35756.html
Takie ? Jakim cudem one mają tyle lumenów ?
Z tego wynika ,że musiałbym mieć z 10 takich diód i by starczyło co wydaję się irracjonalne .
Pomożecie ?
  • 422 / 1 / 0
ketchupwloclawek pisze:
Witam. Postanowiłem zrobić swoją pierwszą uprawę w chacie, lecz wiadomo jak każdy chcę uniknąć przypału z prądem itp. Chcę tylko jedną roślinkę,możliwe jak najmniejszą , która maksymalnie obciąży w 100W . Instalację chciałem pod 12v.
Co najlepiej ? LED'y ?
http://allegro.pl/dioda-led-moc-3w-700m ... 35756.html
Takie ? Jakim cudem one mają tyle lumenów ?
Z tego wynika ,że musiałbym mieć z 10 takich diód i by starczyło co wydaję się irracjonalne .
Pomożecie ?
stary - poczytaj, sam odpowiadałem na identyczne (w 95%) posty parokrotnie, ile razy o to pytano... sporo

ogólnie- gdzieś tam się miesiąc temu albo 2 produkowałem akurat na temat ledów - odkop to bo glupio mi ctrl-c i ctrl+v a nawet jakąś grafiką się tam posiłkowałem z wykresem, powaga, typ miał identyczne dylematy

w dużym skrócie - byle jakie ledy się nie nadają a jak zobaczysz cenę tych dobrych to się zmarszczysz i zmienisz koncepcje :*)

1k watów to zajebiście dużo - na HPS byłby to cały pokój, kiedyś widziałem jak trzema każda 400 W był oświetlany pokój ponad 2 na 3 metry, z tym ,że całość działała na zasadzie dnia (najpierw się jedna środkowa włączała na 2godziny, potem 2 zewnętrzne a ona wyłączała, na 2 godziny w środku cyklu działy wszystkie, potem znowu 2, tylko środkowa i "noc") - przy średnim poborze na te 18 godzin pracy dawało to trochę mniej niż ten deklarowany przez Ciebie 1k W - jak to ma być box a nie pokój to starczy mniej...400...300...

edit: cud ledów o którym piszesz wynika ze sposobu w jaki działają - sprawdź sobie i poczytaj o półprzewodnikach jak masz ochotę, jak chodzi o samą wydajność to ich sposób produkcji światła jest bardzo skuteczny bo nie produkują one ciepła(normalnie sporo tych watów idzie w pizdu - czyli w to, że zwykła żarówka albo HPS/MH się grzeje)
Ostatnio zmieniony 08 czerwca 2013 przez Cyrio, łącznie zmieniany 4 razy.
  • 63 / / 0
Czemu piszesz o jakimś 1000W, skoro on chce setke max :D Jak chcesz naprawdę mikro boxa i to w miare tanim kosztem najlepszym rozwiązaniem są kompakty. Kupujesz 3 żarówy jakieś Philipsa o barwie 2700k po max 25W (każda ok 1500lum) i masz coś fajnego kosztem 75W, z czego przy dobrych wiatrach może uzyskasz te 2 dag gdy juz bedziesz profesjonalnym w miarę growerem ;)
  • 422 / 1 / 0
Pozytywny Jedrek pisze:
Czemu piszesz o jakimś 1000W, skoro on chce setke max :D Jak chcesz naprawdę mikro boxa i to w miare tanim kosztem najlepszym rozwiązaniem są kompakty. Kupujesz 3 żarówy jakieś Philipsa o barwie 2700k po max 25W (każda ok 1500lum) i masz coś fajnego kosztem 75W, z czego przy dobrych wiatrach może uzyskasz te 2 dag gdy juz bedziesz profesjonalnym w miarę growerem ;)
mógłbym powiedzieć, że to była taka drobna ironia - ale uczciwie mówiąc, przeczytałem post i jak zacząłem odpisywać to mi się pamiętało jedno zero w mocy...
...
100W.... co można z tym zrobić....powiedziałbym, że na pewno nic z tych rzeczy o których pisałem...właściwie nic się nie da, można książkę czytać np

na wegetatywną można by na 100W działać bez jakiejś strasznej biedy ale na flow to po prostu szkoda zachodu- po ciemku to można dzieci robić a nie hodować rośliny, powaga - przypał jest teoretycznie ten sam co przy porządnej hodowli a wymierne efekty - żadne, kwestia prostej kalkulacji - jak ktoś zamierza zaczynać taką akcje dla tych 2dag raz na parę miesięcy (a i to optymistycznie) to chyba lepiej już kupować - roślina trzymana po ciemku odwdzięczy się gównianą jakością
Ostatnio zmieniony 24 czerwca 2013 przez Cyrio, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 63 / / 0
Czy ja wiem? PC Box to chyba dość popularne rozwiązanie, a wiadomo, że mało który ma > 100W, sam widziałem niejedną dobrą fotorelację i moim zdaniem takie coś ma sens, ale głownie w ramach zdobycia doświadczenia, no chyba, że ktoś malutko pali, a chce mieć swoje i da radę zachować ciągłość.

Niemniej jednak na tak małej powierzchni i przy stosunkowo małym nakładzie mocy, ja jestem zdania, że można otrzymać niewiele, ale jednak swojego, kozackiego tematu i jak ktoś ma możliwość i zajawkę to polecam. I jeszcze tutaj pytanko do założyciela - czy ta granica 100W to jest dlatego, żeby nie było za dużo prądu, czy chodzi o to, że na chacie przypał i trzeba się kitrać? Bo jak to drugie, to wiadomo, nic nie poradzisz i albo pcbox, albo nic, ale jak pierwsze to weź się nawet nie zastanawiaj i kup HPS 150 w tylko bierz pod uwagę, że się solidnie nagrzewa ;]
  • 422 / 1 / 0
Pozytywny Jedrek pisze:
moim zdaniem takie coś ma sens, ale głownie w ramach zdobycia doświadczenia, no chyba, że ktoś malutko pali, a chce mieć swoje i da radę zachować ciągłość.
semantyka to dziwka - jak tak chcesz sprawę stawiać to się w pełni zgadzam - do zdobywania doświadczenia(cokolwiek to znaczy) to może się nadawać, tyle, że wiesz - słyszałem o ludziach którzy hodowali dla siebie, kumpel miał babcię (niestety, świętej pamięci) która mu w szklarni przed domem hodowała - słyszałem o ludziach którzy robili komercyjne uprawy - wspólnym mianownikiem tego wszystkiego jest jaranie a nie jakieś experience rodem z WoW albo gry RPG...
co to niby miało by być? jak ktoś chce się uważać za 45-poziomowego growera to spoko, mi zależałoby jednak na kwiatkach

ps: pamiętaj, że to chwast - dużo napisano i zdecydowanie warto dopieścić roślinkę jak już się ją ma ale jakoś bardzo dużo doświadczenia nie potrzeba i lepiej się skupić na plonach a nie idei hodowania (dlatego też pluje na wszelkie mikro-wynalazki jak PC-boxy albo pudełka po butach)
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2013 przez Cyrio, łącznie zmieniany 3 razy.
  • 63 / / 0
ja tam wychodze z założenia, że lepiej te 2 dychy dobrego, swojego sortu małym kosztem, niż nic, niektórzy mają takie, a nie inne możliwości, ot, co. ;)
  • 2714 / 513 / 0
Zastanawiam się nad pierwszym indoorem, ciekawym rozwiązaniem wydaję się pc box. Jako, że jestem leniem postanowiłem się rozejrzeć za gotowymi, co powiecie o takim czymś? [wycięto nieregulaminową treść - TiJaz]
Pomijając wszystkie kwestie finansowe typu "zrobię samemu wyjdzie taniej".

No i standardowe pytanie 'soil' czy 'hydro'? :D
Ostatnio zmieniony 25 maja 2017 przez TiJaz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wycięto nieregulaminową treść - TiJaz
Odpowiadając mi na łamach forum użyj proszę funkcji mention.

Nie świadczę pomocy w załatwianiu substancji psychoaktywnych (legalnych bądź nie). Proszę, aby do mnie nie pisać w tej sprawie!
  • 708 / 6 / 0
Soli ej ja też tak zaczynałem :) rob co ci mówi duch twoich
"Czasem wierze, że jeszcze wszystko mogę zmienić.
Plastelinę spraw polepić tak, by wszyscy byli zadowoleni.
Przewinąć czas jak na Video film i cofnąć nas do Edenu szkolnych korzeni."
Spoiler:
  • 708 / 6 / 0
Ja z takiego pcboxa byłem. Bardzo p zadowodlowm6
"Czasem wierze, że jeszcze wszystko mogę zmienić.
Plastelinę spraw polepić tak, by wszyscy byli zadowoleni.
Przewinąć czas jak na Video film i cofnąć nas do Edenu szkolnych korzeni."
Spoiler:
ODPOWIEDZ
Newsy
15 lat niechcianych badań. A teraz nowa rewolucja w psychiatrii

Specjalista z Wielkiej Brytanii nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami nowej rewolucji w psychiatrii. Psychodeliki, jak psylocybina i MDMA, zdobywają coraz większe zainteresowanie naukowców w leczeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych.

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.

Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.