Dział służący dyskusji nt. spraw, gdzie postawiony został zarzut z art. 62, 62b, lub 64 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Chciałbym poruszyć temat wprowadzania do obrotu oraz posiadania RC. Mam w tym już jakieś doświadczenia i chciałbym podzielić się z nim z innymi uczestnikami forum oraz posłuchać opinii i doświadczenia innych. Pierwszy raz zostałem oskarżony o posiadanie i handel narkotykami w lutym, jednak przy mnie nic nie zostało znaleźone a w moim mieszkaniu zostało znaleźone 30 gramów środka zastępczego. Zostałem zatrzymany na 48h w areszcie policyjnym i opinia biegłego potwierdziła, że środki nie są nielegalne. Złożyłem zeznania, zostałem wypuszczony. 3 miesiące później dostałem list od prokuratury, że dochodzenie/śledztwo zostało umorzone. Środki chemiczne zostaną zabezpieczone jako dowód rzeczowy i zostaną przekazane do sanepidu. Pozostałe przedmioty: waga, telefon mają mi zostać zwrócone. Niedawno zostałem znowu przeszukany tym razem znaleźono przy mnie kilka woreczków strunowych z białą krystaliczną substancją. No i historia się powtarza. 48h na dołku, zeznania i won do domu. Tyle, że tym razem dostałem wezwanie do Sanepidu. Na zeznanie się wstawiłem zeznałem, że środki kupiłem przez internet miałem je dla celów badawczych. Nie wprowadzałem ich do obiegu miałem je na własny użytek, czyściłem nim metale :D
Dostałem kwitek, że zostało wszczęte postępowanie w sprawie podejrzenia wprowadzania do obrotu środków zastępczych.

Co wy o tym sadzicie? Czy ktoś już miał podobne Historie?
  • 42 / / 0
Powiem ci że pierwszy raz słyszę o sanepidzie przy zatrzymaniach. Z własnego doświadczenia powiem ci że po badaniach oddawali wszystkie zarekwirowane substancje a nie przekazywali gdzies dalej.
  • 3 / / 0
No widzisz widocznie coś się zmieniło. Ja też się tego nie spodziewałem. Dlatego napisałem tego posta
  • 1876 / 23 / 0
Narazie byc spokojny też miałem wezwanie do Sanepidu z podejrzeniem o wprowadzanie środków zastępczych do obrotu , w moim przypadku postępowanie umorzono , jako że nie ma dowodu że wprowadzałeś owe środki do obrotu nie wpieprzą Ci grzywny nawet jesli podejrzewają.
  • 1 / / 0
Co w sytuacji, gdy dwie osoby mieszkaja we wspolnym mieszkaniu i obydwie wspolnie zamowily RC na swoj adres, jednak na jedna z osob? Czy moze byc to postrzegane jako wprowadzanie do obrotu srodkow zastepczych w przypadku, gdy obydwie zostaja zatrzymane i pada zapytanie na ktora z osob bylo to zamowione? Jesli byloby, jaka strategie obrony przybrac?

Nie wiem, czy padla odpowiedz na takie pytanie, w kazdym razie sam na nia nie trafilem.
  • 2004 / 492 / 0
Jesli byloby, jaka strategie obrony przybrac?
Mówić, że zamawiało się dla siebie i z nikim się nie dzieliło. Posiadanie środków zastępczych nie jest nielegalne.
Czy moze byc to postrzegane jako wprowadzanie do obrotu srodkow zastepczych w przypadku, gdy obydwie zostaja zatrzymane i pada zapytanie na ktora z osob bylo to zamowione?
Teoretycznie może, w praktyce sanepid skupia się na walką ze sklepami a nie prywatnymi osobami sprzedającymi dopalacze.
Po za tym RC jest obarczone mniejszym ryzykiem niż np: mieszanki ziołowe czy sole do kąpieli o nazwie sugerującej
działanie narkotyczne np: kokolino, KfAsEK itp.
  • 934 / 12 / 0
Jeśli zatrzymują was policjanci i jeden z was ma przy sobie taką substancję to zatrzymany będzie tylko on, reszta przecież nawet nie wiedziała że coś takiego miał przy sobie i o ile nie jest ułomny i sam nie przyzna się im do tego że zamówił ale nie tylko dla siebie, ale również dla ciebiei wszystkich dzieci z osiedla to na tym się sprawa kończy, jeśli macie obydwaj ją podczas zatrzymania to logika podpowiada że nie warto mówić że kolega zamówił i nam dał/odsprzedał, a raczej że każdy sam sobie zorganizował, na jakim świecie wy żyjecie? Generalnie po cholerę w ogóle wnikać i odpowiadać na pytania kto, dla kogo, skąd i po co? Masz legalną substancję i o tym co najwyżej poinformuj, w najgorszym przypadku 48h posiedzisz i po tym sprawa zakończona.

Co do kierowania spraw potem do sanepidu to chyba tylko dla satysfakcji policjantów że przynajmniej na koniec nie będą musieli jeszcze oddać tego świństwa wstrętnemu narkomanowi ;-)
Taki absurd naszego prawa, przekazywanie spraw osób posiadających wyłącznie takie substancje, instytucji która karać może tylko za ich sprzedaż, formalność musi być zachowana dostają od policji sprawę to działanie muszą podjąć, więc jedyne co zostaje to przesłuchać taką osobę jako podejrzaną o wprowadzanie do obrotu, dochodzenie opiera się wyłącznie n tym co dostali od policji, czyli niczym bo dochodzenia praktycznie żadnego nie robili skoro substancja okazała się legalna, pani z sanepidu nie ma ani możliwości ani chęci prowadzić własnego dochodzenia czy aby na pewno tym nie handlujesz, więc sprawę zamyka z powodu braku dowodów.
  • 64 / 5 / 0
Jakkolwiek to brzmi, posiadanie legalnych rzeczy jest legalne i nic nikogo nie powinno obchodzić po co i na co. Odpowiedź, nikomu niczego nie udostępniałem oraz nie postępowałem w żaden sposób naruszający prawo.
Na 99% sprawa zostanie umorzona, ze względu m.in. na zbyt wysoki próg kary.
  • 135 / 8 / 0
Witam! W moim przypadku sytuacja wygląda tak:
w maju zatrzymano mnie z RC. Stało się to iż dwie osoby zeznały, że kupowały odemnie łącznie około 25g.
Oczywiscie sprawe umożono, lecz dostałem list z Sanepidu, że zostało wszczęte postępowanie- wprowadzanie środków zastepczych.
I teraz- czy mial kto staka sytuacje?
Bo z tego co czytam sanepid nie mial dowodów w waszych przypadkach- w moim przypadku mógł dostać (ale nie wiem czy dostał) zeznania dwóch frajerów- bardzo szczegółowe i obszerne. Dodatkowo przy nich znaleziono też takie same RC jak przy mnie, a w moim domu do tego piniadze, wagi itp.
Niedlugo pewnei zostane wezwany, co robić?
  • 3 / / 0
Witam, ja niedawno miałem dość ciekawą sytuację a więc goniłem troche rc i w końcu ktoś sypnoł, już wiem kto bo mam to na zeznaniu, w moim miejscu zamieszkania zabezpieczono kg penty, i 0,5 alfy do tego worki wage i ponad 20tys gotówki plus sa zeznania frajera [przecinek] który sprzedał i powiedział ze to ode nie do tego wystawil mnie psą i teraz tak! ja po 24 zostalem wypuszczony z zarzutami handlu i posiadania 2c-b bo test marquisa zafarbil go na zółty kolor co oznacza ze jest to 2 c-b mi zostal dany dozor policyjny do wyjasnienia sprawy az przyjda badania dokladne. Lecz jak naraziejestem podejrzany z art 59 i 62 ust 1jednak sam naczelnik i prokurator powiedzial, ze jesli wyjdzie ze to legalne substancje beda musieli mi to zwrocic, i oczyscic z zarzutu lecz moze sprawa zostac skierowana do skarbuwki za te 20 tys zloty lecz z tego co wiem dopalacze ani rc nie sa opodatkowane
czy mieliscie lub slyszeliscie o podobnych sytuacjach ? ze badania tymi testami sa bardzo nie dokladne i nawet dajac cukier do niego dochodzi do reakcji chemicznej i pokazuje ze cukier to heroina ?

Polska mowa trudną języka zwłaszcza gdy przeglądarka pokazuja buenda wyraza...
pill@
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ukraińce przemycającej narkotyki na Bali grozi kara śmierci przez rozstrzelanie

21-letnia Kateryna Wakarowa jest oskarżona o wwiezienie narkotyków na Bali. Kobieta może zostać za to skazana na karę śmierci przez rozstrzelanie.

Fabryka meksykańskiego kartelu w Polsce. Mamy nowe informacje

Najbliższe trzy miesiące spędzą w areszcie mężczyźni podejrzani o działanie w międzynarodowym kartelu narkotykowym. Dwaj obywatele Meksyku i Polak zostali zatrzymani podczas spektakularnej akcji służb. Jak ujawniają śledczy, mężczyźni mieli powiązania z jednym z największych karteli narkotykowych w Ameryce Północnej.

Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające