Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 22 / / 0
@che
Nie mam szczęścia do kaktusów... Mój pejotl zrobił się miękki... Grzyb albo bakteria to raczej nie jest, bo wsadziłem go do mieszanki ziemii do kaktusów, ziemii uniwersalnej i piasku, wyparzonych przez kilka godzin w piekarniku i dodatkowo jeden z moich kaktusów, który dostałem niedawno, również mięknie. Sprzedawca od którego kupiłem kaktusa napisał, aby go nie podlewać przez dwa tygodnie, ale przeczytałem, że kaktusy mogą mięknąć przez brak wody, więc wlałem do półlitrowej doniczki, w której stoi mój kaktus, kieliszek kranówy. Tylko czy nie spaprałem sprawy jeszcze bardziej i czy to pomoże, a jak nie, to co? Nie chciałbym spaprać uprawy takiego pejotla w pierwszy tydzień! A może on odchorowuje przesyłkę?
Uwaga! Użytkownik bmnenjoy jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 261 / 7 / 0
Oczywiście nie chodzi o brak szczęścia tylko wiedzy;)
Po pierwsze niepotrzebnie sterylizowałeś ziemię, wybiłeś przez to różne pożyteczne żyjątka, choć nie miało to wpływu na stan kaktusa. Błędem było oczywiście podlanie go. Kaktusy zawsze sadzimy do SUCHEJ ziemi i nie podlewamy przez 2 tygodnie. Kaktus spokojnie może wytrzymać bez wody kilka miesięcy. Mięknięcie kaktusów jest jak najbardziej naturalne i wskazane, oczywiście umiarkowane, takie lekkie wysuszenie, a nie kisiel utrzymywany cienką warstwą skórki:)
  • 22 / / 0
@che
Po podlaniu oba moje kaktusy wróciły do normy :-)
Czy według Ciebie powinienem zmieniać ziemię i czy nie zniszczyłem mego pejotla? A i tak musiałbym to zrobić dziś, bo jutro bardzo rano wyjeżdżam na dwa tygodnie.
Uwaga! Użytkownik bmnenjoy jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 279 / 2 / 0
Bry.
Mój pejotl doczekał się swojego pierwszego owocu. :) W związku z tym mógłby ktoś doradzić co z tym zrobić i kiedy, by pozyskać zdrowe i dorosłe nasiona? W sieci posucha informacji... A nie chcę nic spieprzyć, bo jednak szkoda by było, w końcu pierwszy owoc skubańca.
  • 261 / 7 / 0
Poczekaj aż owoc lekko zwiędnie, zerwij i można wysiewać.
  • 279 / 2 / 0
Świeże? Bez suszenia jakiegoś?
  • 261 / 7 / 0
Moje nasionka pewnie kilka dni poleżały zanim wysiałem, dodam, że takie świeże mają świetną kiełkowalność.
  • 279 / 2 / 0
Dzięki :) Tak czy siak, wrzuciłem wczoraj świeże sztuk 9, kilka godzin podsuszone.
Znowu kwitnie skubaniec, więc za jakiś czas kolejne nasionka, zobaczymy jaka kiełkowalność :)
  • 119 / 1 / 0
Właśnie w magicznym ogrodzie pojawiły się znów nasiona, więc pomyślałem, aby zasadzić kilka sztuk lophophora williamsi, w związku z tym mam parę wątpliwości całkiem zielonego w temacie. Jaką ziemię kupić w ogrodniczym, aby była optymalna dla tego rodzaju kaktusa?
Odnośnie wody, której w końcu mało wymaga, ale deko podlewać trzeba, czy kranówa mu nie zaszkodzi? Co z ph gleby, tzn. jakie jest wskazane a jakie wybitnie mu nie służy?
Sporo googlowałem i zdania hodowców są podzielone. Jedni twierdzą, że kaktus nie wytworzy meskaliny w domowych warunkach, drudzy są przeciwnego zdania. Co powoduje produkcje meskaliny? Sadzenie kaktusów daje pożytek po kilku latach, dlatego poruszam tu ten problem. Może ktoś z zacnych forumowiczów ma jakieś doświadczenia i zechce się nimi podzielić. Z góry dzięki za informacje.
  • 126 / / 0
Zasadziłem pejotla (ok 3 cm średnicy) w ziemi do kaktusów. To zły pomysł, czy da radę w takiej rosnąć? Ile wstrzymywać się z pierwszym podlaniem od umieszczenia w glebie (stoi u mnie puki co z 5 dni)?
Uwaga! Użytkownik Jezus z bagien nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą

Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.

Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace

Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.