Gotowałem około 8 g solidnie 20 min
Pozytyw :D chodź wypiłem polowe.
Coś specyficznego, rzeczywiście da się odczuć pewne podobieństwo do bdz..
Jest jednak inaczej, fajnie mi się oglądało filmik, muzyczka, cziill przyjemny ^_^
Miło w ciele i fajnie się leży z uśmieszkiem ;]
Ale nie było mi latwo zasnąć tak od razu.. Mimo stanu sedatywnego, pewne niezidentyfikowane miejsca w mózgu były na tyle stymulowane, że musiałem się po 2 godzinach wspomóc solidną meliską.
Na detox w sam raz, raz na jakiś czas ;)
Dzisiaj druga połowa wywaru powędrowała do żołąda mego kumpla, ciekawe jaka będzie jego recenzja .scaliłam AnnaS
+0:20 - czuć wejście, odczuwalna poprawa humoru.
+0:30 - pierwsze zmiany wizualne, zwiększony szum optyczny, twory fraktalopodobne (zwiększenie HPPD), zaczyna się sedacja, nogi z waty, lekkie odrealnienie. Rozmowa z mamą była trudna, czułem, że jestem nieźle zrobiony.
+1:00 - szczyt działania, falowanie obrazu przy jednoczesnym poprawnym zachowaniu błędnika. Siedząc na krześle, doświadczyłem czegoś w rodzaju opiatowego noda, połączonego z realną halucynacją dźwiękową w postaci upiornego trzasku drzwiami. Poczułem dziwny strach, pierwsza, nieco abstrakcyjna myśl - a więc rośliny mogą mieć swojego "ducha".
+1:30 - zasnąłem, potrzeba snu była zbyt silna. Sny tej nocy okazały się być wyraźne, kolorowe, absurdalne, przepełnione duchem tajemniczości.
Podsumowując - bardzo ciekawa alternatywa dla benzodiazepin, jednakże nie działająca na zasadzie "mam wyjebane", a raczej oparta na sedacji, zmianie poglądu na świat, lekkim odrealnieniu. Genialnie kładzie do łóżka, nad ranem żadnej ociężałości. Mój znajomy stwierdził: "ta roślina działa dokładnie tak, jak pachnie" - coś w tym jest :-p
Papierki - http://www.intechopen.com/books/anxiety ... anxiolytic
ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
W swoim pierwszym poście postanowiłem (spróbować) przybliżyć moją przygodę z korą mulungu sprzed paru dni :)
20g kory rozdrobniłem nożyczkami, zalałem ok. 0,5 litra wody i gotowałem na wolnym ogniu 20 minut. Wcześniej wycisnąłem jeszcze do tego pół cytryny :D
Warunki w chwili spożycia:
-zmęczenie po ciężkim dniu w pracy
-senność
-późna pora (napar wypiłem właściwie prawie tuż przed snem)
Z tego ostatniego powodu ciężko powiedzieć ile czasu utrzymywały się efekty, ale przechodząc do sedna:
Zmiany w postrzeganiu przyszły niezauważalnie, nagle zdałem sobie sprawę, że to już się dzieje.
Przez pierwsze minuty byłem sam w pokoju, leżałem na łóżku i wpatrywałem się w ścianę. Pojawił się lekki szum w uszach i jakby zarys szumu na krawędziach pola widzenia. W pewnej chwili dopadła mnie myśl, która w tamtej chwili wywołała pewien niepokój: "Już to wypiłem, nic nie da się zrobić! Za późno!" :-D
Najbardziej wyraźnym efektem spożycia naparu z kory było coś, co nazwałbym świadomymi hipnagogami - nagłe i krótkotrwałe skoki głośności słyszalnych szumów i lekkie poruszenie obrazu. W którymś momencie złapałem telefon i wszedłem na necie w ten właśnie temat, gdzie teraz piszę :-) I nagle dopadł mnie najintensywniejszy 'hipnagog', mianowicie coś jakby krótkotrwały, dwustopniowy zoom na ekran telefonu wraz z tymi wybiciami słyszalnych szumów
Gdy do pokoju wróciła moja dziewczyna niczego po mnie nie zauważyła, jak powiedziała następnego dnia rano. Warto wspomnieć, że cała faza zdawała się chwilowo wycofywać, gdy zacząłem się skupiać na pewnych rzeczach, np. na rozmowie. Żadnych problemów z artykulacją czy wyrażaniem myśli. Całkiem fajnie się zasypiało.O poranku zero pozostałości po spożyciu :)
wskazówki na następny raz:
-może niższa dawka (ok. 15g jak wszędzie się opisuje)
-przebycie fazy całkiem świadomie, bez zasypiania w trakcie
-stworzenie odpowiedniego klimatu, tj. spokój, chillout i jakaś fajna nuta w tle:)
Ogólnie polecam, bo jako surowiec etnobotaniczny działa bardzo wyraźnie i nie trzeba przy tym spożyć całego wiadra za pincet złotych.
Efekty mogą niektórym osobom nie przypaść do gustu. Porównałbym to do trochę bardziej psychodelicznej wersji alkoholu, lecz bez nieprzyjemności ze strony żołądka czy kaca :-)
Kora zakupiona w MO.
Proszę napisz jakąś instrukcje i podaj proporcje, z góry wielkie dzięki :)
EDIT: chyba, że ktoś widział jakiś sklep gdzie można kupić gotowy i dobry ekstrakt?
Widzenie zbyt wielu jest wyczerpujące.
W czasach nerwicowych gdy ciężko było zasnąć jakostam wywar z mulungu pomagał na sen. Na granicy placebo. Bardzo to rozcieńczone było - smak ok. Ale teraz mam hydroksyzynę więc takie wynalazki poszły w odstawienie.
W kontekście mocy, zwłaszcza uspokojenia, cilautu, relaksu, sedacji, senności ?
Czy działanie mulungu jest znacznie bardziej odczuwalne niż działanie waleriany (czy to suszonej w roli herbatki czy kroplach) ?--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Czyli jak , Sałata jadowita jest znacznie słabsza niż mulungu ?
Nie chodzi o high tylko bardziej w stronę sedacji, uspokojenia, senności.
Ile potrzeba suszu bądź ekstraktu na jedną dawkę ?scaliłam AnnaS
Do sałaty nawet nie ma co porównywać, natomiast waleriana jest ok. połowę słabsza. Porządny wywar z mulungu potrafi zadziałać naprawdę silnie nasennie i sedatywnie, dając przy tym przyjemny high, jeśli senność nas nie pokona :-) Toż to nawet do benzosków pokroju oksazepamu bym porównał!
ZERO TOLERANCJI DLA TOLERANCJI!
A jak się zasypiało-bajka:)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/a12a216cf97460608e37260bc2663020f9aa0a82.jpg)
Dlaczego Portugalia może być europejską stolicą medycznej marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/221176_r2_940.jpg)
Alkohol zabija 82 osoby dziennie. "W Radomiu jest więcej monopolowych niż w całej Szwecji"
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/nowenarkogis.jpg)
Coraz więcej Polaków przedawkowuje nowe narkotyki. Raport GIS
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/przezroczyste-opakowanie-na-marihuane-kanada-420x280.jpg)
Kanada wprowadza przezroczyste opakowania na marihuanę
W marcu 2025 roku Health Canada, czyli kanadyjski odpowiednik Głównego Inspektoratu Sanitarnego, ogłosił nowy pakiet zmian dla producentów konopi. Najważniejsza? Zgoda na przezroczyste okienka w opakowaniach suszu. Od teraz konsument może zobaczyć zioło jeszcze przed zakupem. To pierwsza taka zmiana od czasu legalizacji marihuany w Kanadzie. Ale to nie wszystko.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/fentanyl_hp.jpg)
USA: Przedawkowane narkotyki zabiły mniej osób w 2024 roku
Liczba ofiar śmiertelnych związanych z przedawkowaniem narkotyków w Stanach Zjednoczonych znacząco spadła w 2024 roku, osiągając najniższy poziom od czasów sprzed pandemii COVID-19 – wynika z najnowszych, wstępnych danych opublikowanych 14 maja przez Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC).
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/alcohol_vs_marijuana.jpg)
Marihuana zmniejsza pragnienie alkoholu u osób pijących dużo – Nowe badania finansowane przez rząd
Czy marihuana może pomóc osobom pijącym dużo alkoholu pić mniej? Nowe badanie przeprowadzone w USA sugeruje, że tak – i to z zaskakująco prostego powodu. Osoby, które sięgały po marihuanę tuż przed alkoholem, piły wyraźnie mniej i miały mniejsze łaknienie.