...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 3 / / 0
Witajcie,

jestem studentką 5. roku psychologii, co oznacza, że piszę pracę magisterską. Temat mojej pracy brzmi mniej więcej "Zaprzestawanie zażywania substancji psychoaktywnych bez pomocy specjalistycznej" - może mało zgrabnie, ale to tytuł roboczy wiec nie jest to zbyt istotne w tej chwili. Ważne natomiast jest to, że nie uda mi się tego dzieła ukończyć, jeśli nie przeprowadzę stosownego badania. Szukam osób do badania i pomyślałam, że może tu na forum znajdzie się ktoś, kto mógłby mi pomóc:)

A tak konkretnie: potrzebuję osób, które CO NAJMNIEJ PÓŁ ROKU TEMU przestały jarać, wciągać, wstrzykiwać, pić czy w inny sposób zażywać substancje psychoaktywne różnego rodzaju (mówię o wszelkiego rodzaju narkotykach, takich jak: thc, kokaina, psylocybina, heroina, morfina, fentanyl, amfetamina, MDA, MDE, MDMA, LSD, LSA, PCP, narkotyna, narkaina, metamfetamina, meskalina, DMT, kratom i cokolwiek jeszcze znacie, a co daje dobrego kopa, w grę wchodzi też alkohol) . UWAGA – szukam jedynie osób, które zrobiły to bez pomocy terapeuty, psychologa czy innego wykwalifikowanego pomocnika. Co więcej, wskazane jest zrezygnowanie z tego typu rozrywek w jak największym stopniu - chodzi o wyeliminowanie sytuacji, w której osoba zastępuje jeden środek innym. Aha, no i raczej nie chodzi mi o osoby, które sobie dwa razy w życiu zapaliły skręta przypadkiem na imprezie – myślę, że to zrozumiałe :).

Samo badanie nie jest niczym strasznym – będzie się składało z 3 kwestionariuszy, wypełnienie ich zajmie kilkanaście minut. Moim celem jest zbadanie, czym charakteryzują się osoby, które potrafią same, z własnej woli zrezygnować z zażywania środków psychoaktywnych, jak to się dzieje, że im się udaje, jakie są ich zasoby itd.

Badanie będzie oczywiście ANONIMOWE.

Naprawdę wierzę, że takie osoby istnieją :). Jeśli do nich należysz - proszę, zgłoś się do mnie! Zdaję sobie sprawę niestety, że osoby których szukam wcale nie muszą zaglądać na fora dotyczące substancji psychoaktywnych, ale może się mylę? A może znacie kogoś, kto brał i przestał i mógłby się ze mną skontaktować?
Jeśli macie jakiekolwiek pytania i wątpliwości dotyczące badania i mojej pracy - piszcie
Mój adres - samowyleczenie@gmail.com
  • 4024 / 371 / 951
puolukka pisze:

Naprawdę wierzę, że takie osoby istnieją :).
Bardzo możliwe, tylko rozważ, czy w wypadku wielu takich osób jednym z elementów ich strategii nie jest zaprzestanie odwiedzania forów takich jak to ;-) .
  • 3 / / 0
No właśnie wieem, ale stwierdziłam że zapytać nie zaszkodzi;)
  • 2878 / 21 / 0
Czym jest narkaina?
And I guess that I just don't know.
*                       *                      *
Kiedy spoglądam wstecz, widzę siebie pozostającego za mną daleko w tyle.
  • 672 / 126 / 0
[color=#FF0000]idontknow[/color] pisze:
Czym jest narkaina?
nie wiesz?
  • 1241 / 8 / 0
poszukaj uzytkownika "mam wasy" z pl znaczkami on za pomoca ibogainy wyleczyl sie nie tylko z heroiny ale podobno przestal tez palic !!! szukaj w opiatach

a ja przestalem palic papierosy w 2005 ;) ale za to od 2008 jestem opiaciarzem ;) przestalem pic na 2 lata ale znowu zaczalem sobi pivkowac ;P ale wasatego pytaj Ci mowie
  • 425 / 33 / 0
Samowyleczenie istnieje, tylko mało kto tego dożywa. Zazwyczaj to mrzonki i bardzo nikły procent ludzi umie bądź umiałby się samowyleczyć. Nie przeszkadza to ogromnej rzeszy, zazwyczaj świeżych, adeptów wierzyć w potęgę swojej woli, umysłu i czego tam jeszcze uważacie za stosowne. Konfrontacje na tym odcinku są wyjątkowo brutalne, oczekiwania wyjątkowo wygórowane, poczucie zawodu dojmujące, niezrozumienie i strach przed otoczeniem straszliwe ale to wszystko na marne. Droga heroinofentanylobromowodonamłyn badaczko, Senior Dolargan Wypiszpan z Podagry nie pójdzie na żadne ustępstwa oraz nie boi się zaklęć i celebracji. Nawet jak mama pocałuje to nie przestaje boleć. Zażycie ibogi to nie samowyleczenie tylko kuracja jak wiele innych. ibogaina to lekarstwo, chociaż nietypowe. Nie umiem się wyleczyć samemu a więc wnoszę o odrzucenie mojej kandydatury jako nieodpowiedniej, czego Wam i sobie życzę Amen. Co to jest samoleczenie? Wg.jednej z definicji ludowych samoleczenie nie polega na braku terapeuty bądź lekarza. Do fajek wróciłem, bo lubię. Palę 0-3 sztuki dziennie. Wszystko co się stało opisałem w wątku ibogaina. Pozdrawiam kuca Klaudiusza, ulubieńca dzieci w ważnej sprawie rodzinnej. Forum odwiedzam bo to takie lepsze forum i spełnia marzenia.
P.S.
A teraz dopiero zauważyłem dodatkowe kryterium: pół roku. Według obranych kryteriów jestem w ciężkim ciągu i wołgle odpadam. Jeszcze raz pozdrawiam kuca Klaudiusza. Kontakt przez forum, formularze wypełnię starannie.

Jeśli komuśby to mogło pomóc to przykład samoleczenia tutaj:

Stwórz, wybierz i udoskonalaj swoją wiarę w proces uzdrowienia.

http://leczenieraka.blogspot.co.uk/2009 ... zenie.html
Ostatnio zmieniony 02 kwietnia 2013 przez Mam wąsy, łącznie zmieniany 12 razy.
  • 1241 / 8 / 0
ja bym mogl sie wyleczyc ale nie kce sie wyleczyc bo jak sie wylecze z opiatow bede cierpial na gorsza chorobe niz opiatowe uzaleznienie wiec wole byc opiatowcem niz zdrowym- chorym czlowiekem ot
  • 425 / 33 / 0
Ogromnie się cieszę, że masz taką zdolność. Nieweryfikowalną co prawda ale zawsze coś.
  • 1241 / 8 / 0
heheh nieweryfikowalna ALE w zyciu potwierdzona kilkukrotnie ... mysle ze sam w sobie jestem w stanie zaindukowac to co inni robia za pomoca roznych psychodelikow ... jestem w stanie wmowic sobie ze czegos nie lubie, ze cos mi szkodzi wrecz - i pomimo calej swiadomosci ze sa to mysli ktore sam osobiscie i celowo umieszam w mozgu dzialaja wysmienicie i tak np. przestalem pic alkohol w duzych ilosciach pity od lat 16 (znaczy od 16 roku zycia) przez wiele lat, przestalem palic papierosy ... wiem wiem teraz teoretycznie nie wolno mi wyglaszac takich "bredni" bo jestem cpunem ale mysle ze na obecnym poziomie potrafil bym przestac zazywac opiaty dosc latwo gdybym tylko mial ku temu odpowiedni powod.
Niestety w moim zyciu podzialo sie tak NIENORMALNIE ze te opiaty absurdalnie ratuja mi dupe i pozwalaja zyc na jakims tam poziomie (JAKOSC ZYCIA).

Ze wzgledow na to w jakim swiecie (spoleczenstwie) zyje nie moge normalnie kupic potrzebnych lekow, lekarz nawet gdyby chcial pomoc itd... ma zwiazane rece i za kazdym razem kiedy pomaga takiemu komus jak ja naraza sie na konsekwencje, tak wiec w istocie woli NIE WIDZIEC problemu lub wprost Ci powie ze nie moze bo ... sie boji. Tak wiec zyjac dzisiaj musze zostac tym szeroko pojetym narkomanem/cpunem jesli chce zyc zycie.
ODPOWIEDZ
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Wed, 18 Jun 2025 16:37:01 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750264572'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Artykuły
Newsy
Ekspertka: nikotyna ma większy potencjał uzależnieniowy niż heroina

Nikotyna ma bardzo duży potencjał uzależnieniowy, jest on nawet większy niż w przypadku heroiny - powiedziała PAP prof. Dominika Dudek, psychiatra. Dodała, że jej używanie ma niekorzystne skutki zdrowotne. Wskazała też, że nikotyna działa silnie na układ nagrody powodując wydzielanie się dopaminy.

Powracająca moda na dopalacze. RPD apeluje o sprawną interwencję

W sprawie edukacji dzieci i młodzieży na temat substancji psychoaktywnych zwróciła się Rzeczniczka Praw Dziecka do Ministry Edukacji. – Z rosnącym niepokojem odnotowuję kolejne doniesienia medialne alarmujące o powracającej wśród dzieci i młodzieży modzie na dopalacze. Prawdopodobnie szeroka dostępność tych nielegalnych substancji – sprzedawanych m.in. poprzez Internet – oraz ich relatywnie niska cena sprawiają, że środki zastępcze oraz nowe substancje psychoaktywne zyskują coraz większą popularność, także wśród młodych ludzi – wskazała Monika Horna-Cieślak w piśmie do MEN z 2 czerwca.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...