Więcej informacji: DOx w Narkopedii [H]yperreala, TMA w Narkopedii [H]yperreala
czeslaw187 pisze: z reszta do 2,5-metoksyfenetylamin tzreba formylowac benzen a to tez nieza fajna robota ogolnie od h*ja roboty
gdzieś widziałem taką syntezę 2-cb, ale były tylko nazwy potrzebnych reakcji i wrodzone lenistwo zwyciężyło :-p
-następnie sformylować,
-powstały aldehyd poddać kondensacji z nitroetanem
-otrzymany związek poddać redukcji w celu otrzemania 2,5-dimetoksyamfetaminy (jest nielegalna w Polsce)
-zabezpieczyć grupę aminową
-shalogenować
-odbezpieczyć grupę funkcyjną
Tak można otrzymać DOC, DOB, DOI i chyba jeszcze DOF aczkolwiek nic na temat tej cząsteczki nie mogłem nigdzie znaleźć. Gdy grupa aminowa jest zabezpieczona można to jeszcze próbować alkilować.
Alexander Shulgin, PiHKAL
nic nieobiecuje, ale chce byc Farmaceutom :P
dzien w dzien 3h ucze sie chemi i bioli zeby na tej jebanej maturze wypasc jak najlepiej i dostac sie gdzies na jakies studia farmaceutyczne
oczywiscie wiem ze zanim bede mial dostep do sprzetu to minie duuzo czasu - ale z czasem wszystko przychodzi wiec sie niespiesze ;)
oczywiscie ze niechce cale zycie w aptece siedziec tylko ten fach do czegos innego potrzebuje - a przy okazji zajmowalbym sie tym co kocham od bajtla :P
Alexander Shulgin, PiHKAL
co do bioli i chemi - to kocham te dwa przedmioty - i tylko kiedy mam czas to sie ucze
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Marihuana a demencja. Nowe badanie przyniosło zaskakujące wyniki
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Marihuana "podbija" US Open. Tenisistka nie wytrzymała: "Nie mogę oddychać"
Ruszył US Open, a więc ostatni turniej wielkoszlemowy w tym sezonie. Jak co roku w Nowym Jorku, powraca temat różnych zapachów, które pojawiają się nad kortami położonymi obok Corona Park. Niemiecka tenisistka Tamara Korpatsch mówi wprost, że czuła marihuanę. - Nie mogę oddychać i nie mogę zaczerpnąć powietrza - tłumaczyła Korpatsch.
Ryzyko udaru wyższe o 37 proc. Naukowcy wskazują na popularną używkę
Marihuana może zwiększać ryzyko udaru mózgu – wynika z analizy danych ponad 100 mln osób. W przypadku konopi wzrost ryzyka wyniósł 37 proc., ale jeszcze większe wartości odnotowano przy kokainie i amfetaminie. Badacze osobno sprawdzili też osoby poniżej 55. roku życia.
Narkotyki ukryte w papierze? Naukowcy wzięli pod lupę listy płynące do więzień!
Naukowcy z Politechniki Krakowskiej pracują nad innowacyjną metodą wykrywania substancji psychoaktywnych, która może znacząco usprawnić działania służb i laboratoriów. Ich celem jest stworzenie prostego, szybkiego i niedrogiego testu opartego na zjawisku fluorescencji, czyli emisji światła przez odpowiednio przygotowane związki chemiczne.