Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
965
62%
Krajowe muchomory
103
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
490
31%

Liczba głosów: 1558

ODPOWIEDZ
  • 3490 / 55 / 0
Nie, dostałem kiedyś od cjucha szalkę petriego z agarem, na którym była już rozrośnięta grzybnia.
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 761 / 13 / 0
O,

http://www.psilosophy.info/forum/?showt ... 0203145813

moja grzybnia wygląda podobnie. Tylko nie ma takiego niebieskiego zabarwienia.
Uwaga! Użytkownik nieobgryzampaznokci nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 351 / 112 / 0
Czy Psilocybe Azurescens(ich grzybnia), są w stanie przetrwać polską srogą zimę outdoor? Czy w ogóle w Polsce warto się zajmować ich uprawą?
  • 3215 / 416 / 0
Gdy temperatury są odpowiednie dla uprawianego gatunku grządka zacznie owocnikować. Nie nawadniaj grzybów dopóki naprawdę nie są suche. Mieszkanie w pobliżu grządek pomaga, nie tak jak my, o dwie godziny drogi. Zazwyczaj wyrasta jeden lub dwa rzuty. Na wiosnę następnego roku do grządek można dodać świeżych wiórów celem dalszego owocnikowania.
Po uzyskaniu od jednego do kilku litrów grzybni na substracie drzewnym ostatnim krokiem jest przygotowanie nadwornej grządki, krokiem, który będzie prowadził do pięknych grzybów co roku rosnących późną jesienią w twoim ogrodzie i to przez kilka lat.
Gdy temperatury spadną poniżej zera, grzyby przestają rosnąć. Na wierzch grządki można zastosować warstwę nowych wiórów; jest to pożywka na następny rok. Potraktowana w ten sposób grządka grzybowa może trwać dekadami i będzie uwalniać miliardy zarodników.
Cytaty, które tu umieszczam pochodzą z poradników na stronie Psilosophy i traktują o uprawie Psilocybe azurescens. Wynika z nich, że grzybnia jest w stanie przetrwać zimę
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 351 / 112 / 0
Przestudiowałem całe Psilosophy, ale nie odnalazłem jednoznacznych potwierdzeń na temat uprawy w Polsce, gdzie zimy są srogie i temperatura spada poniżej -30"C, przy nieznacznej, lub żadnej pokrywie śnieżnej. Miło by było pójść do lasu nazbierać koszyk magicznych grzybów i zebrać się w większym kręgu wtajemniczonych znajomych przy ognisku w pełnię księżyca ;)
  • 8 / / 0
Hodowal ktos grzybki z gotowego grow kitu? I w ogole jak to widzicie?
Uwaga! Użytkownik Pjeczar nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 761 / 13 / 0
Pjeczar pisze:
Hodowal ktos grzybki z gotowego grow kitu? I w ogole jak to widzicie?
Ja raz miałem gotowy i było ok. Rzuty też.

Czym spowodowany jest brak cyklu owocnikowania? 2 tydzień, temp. 22st i zero pinów. Oświetlenie 3h. Wachluję raz na 2 dni.
Uwaga! Użytkownik nieobgryzampaznokci nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3215 / 416 / 0
- za mała wilgotność
- za rzadko wachlujesz
- słabo przerośnięta okrywa
mniemam, że jeden z tych czynników. Jeśli jednak wyżej wymienione są w porządku to możesz spróbować szoku termicznego.
Na jakim substracie hodujesz grzyby ?
Co to za gatunek ?
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 761 / 13 / 0
Wilgotność ok, zbyt częste wachlowanie to nadmierna utrata wilgoci w początkowej fazie, okrywa przerośnięta w 1/3. Substrat to kukurydza, okrywa werm, B+.
  • 3215 / 416 / 0
Mi B+ właśnie nie chciało owocnikować wcale za pierwszym razem i ruszyło w momencie w którym zacząłem wachlować 1 czasem 2 razy dziennie. Być może był to przypadek - nie zaszkodzi jednak spróbować, jeśli skompensujesz częstsze wachlowanie częstszym pryskaniem
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".