A co do tych zgonów, o których piszesz, że jest ich tak wiele weź pod uwagę, że liczba ta pewnie jest duża dlatego, że ludzie nie znają granic ani umiaru - chodzi mi tutaj o przedawkowanie. chyba procentowo w danych które przytaczasz więcej jest właśnie tych.
Ja nie mówię, że to jest dobre czy coś. Po co dałam tutaj post już pisałam i nie będę się powtarzać, dlatego czekam na dalsze wskazówki.Ale mimo wszytsko dzięki :-)
;-)
Alexander Shulgin, PiHKAL
sorry ludzie za wypowiedz usuplana w jedno zdanie, ale jakos tak wyszlo, chyba ogarniecie ;p
15 letnie dzieci, których jedynym celem w życiu jest zajebać się, a które nie są w stanie nawet rozsrysować wzoru strukturalnego amfetaminy.
pierdolony wsiur
wujek supra
ale nie zaprzeczysz tomalu, ze jezeli by miala PEWNY dostep do pigulki jedynie z mdma, w standardowej, sredniej dawce (a nie jakichs sciem od ktorych wlasnie ludzie zdychaja i potem takie smieszne statystyki wychodza),
Weźmy chociażby Vioxx-lek bedący do niedawna w normalnej sprzedaży. Wydawało się -ot zwykły, bezpieczny lek an reumatyzm.
Nikt nie spodziewałby się, ze nastąpić po nim moga jakieś komplikacje, a co dopiero zgony.
Tymaczesem wprawił on w konsternacje całe środowisko medyczne. Liczba ofiar Vioxa nie sięgnęła może takiej ilości, jak liczba ofiar extazy, ale nawet 1 ofiara to już jest za dużo.
Vioxx wycofano a odszkodowania dla rodzin ofiar idą w miliardy dolarów.
A to tylko lek na reumatyzm.
Co dopiero w przypadku MDMA , która nie ma zastosowań medycznych i jest tylko ,,lekiem"
czarnorynkowym.
Na pewno czyste MDMA jest bezpieczniejsze, od tego z przypuśmy dodaną fencyklidyną-ale jest zbyt mało badań, zbyt mało testów tej substancji, by można było coś pewnego o niej powiedziec.
Wciąż o MDMA wiemy mniej, niż więcej.
Ja pytam ludzi, którzy maja jakieś doświadczenie w tej kwestii.
Już nie chce tu przytaczać po raz setny analogii do wypadków samochodowych, choć sama mi się tu ciśnie na klawiature.
Ale podam inny przykład-Nigdy nie walnąłem się w głowę kilofem-nie mam na ten temat wiedzy empirycznej.
Jednak wiedza teoretyczna o skutkach tekiego uderzenia, jest wystarczająca , by wysnuć wniosek, że uderzenie kilofem w głowę jest:
-nieprzyjemne
-niebezpieczne
Osoby z tego forum oczywiście powiedzą,, Nie walnąłeś się w głowę kilofem-nie masz prawa się wypowiadać."-na co ja oczywiście mówię,,Ależ mam".
Tak samo w przypadku ekstazy-wiedza teoretyczne dotyczaća ekstazy, budowy ludzkiego mózgu i układu nerowego, w zupełności wystarczy by wypowiedzieć się autorytatywnie na temat skutków brania pigułek ekstazy.
;-)
nie smiec tutaj
wujek supra
A poradzi mi ktoś jak dbac o siebie podczas lotu? W sensie co pić a czego nie. Czytałam coś, że trzeba sobie zaaplikowac jakieś witaminy, długo przed trzeba? Wystarczą np. sole mineralne dla sportowców?
wujek supra
;-)
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?
Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.
Badania dowiodły, że marihuana opóźnia rozwój nastolatków
Badanie przeprowadzone na ponad 11 tys. nastolatków wykazało, że zażywanie marihuany wiąże się z wolniejszym rozwojem poznawczym (zapamiętywaniem, koncentracją i szybkością myślenia), a także z gorszą pamięcią w kluczowych latach rozwoju mózgu.
Farmaceuta skazany za pomoc w produkcji narkotyków
Właściciel apteki został skazany na 3,5 roku więzienia za sprzedaż leków służących do produkcji metaamfetaminy i pomoc w jej wytworzeniu. W produkcji i handlu nie działał sam. Według prokuratury leki posłużyły do produkcji narkotyków o wartości niemal 7,5 miliona złotych.