Dział dotyczący grzybów i roślin wykazujących działanie halucynogenne, psychodeliczne lub dysocjacyjne.
ODPOWIEDZ
  • 17 / 1 / 0
Witam

Zastanawiam się jakie religie mają w swych obrzędach miejsce dla roślin psychodelicznych - oddają im cześć/matce naturze /żywiołom

słyszałem o takim kościele (kościół to oczywiście budynek w którym oddają cześć swojemu Bogu Katolicy - lecz w tym wypadku chodzi mi o zbiór osób oddających cześć bliżej mi nieznanemu czemuś ) i używają w swoich obrzędach peyotl'a - nie pamiętam nazwy tej religii

Ogólnie założyłem ten temat byście wpisywali religie związane z jawnym użyciem środków zmieniających percepcję (jawnych - napisałem dlatego że wiara katolicka również powstała dzięki substancji halucynogennych lecz kościół zataja te informację )

pozdrawiam
  • 2235 / 5 / 0
wiara katolicka również powstała dzięki substancji halucynogennych lecz kościół zataja te informację
Poproszę źródło, kiedy udowodniono tą HIPOTEZĘ. Jak, kiedy i gdzie KK utrudnił Tobie lub innym dostęp do tej informacji(hipotezy!)?
Uwaga! Użytkownik ..::Abli::.. jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 17 / 1 / 0
udowodnić nie udowodniono ale wiele argumentów wskazuje na to że i katolicyzm powstał dzięki narkotykom - wiele objawień itp...

nawet na yt widziałem filmik na ten temat i 99% zawartej w nim treści pokrywa się z prawdą
jak znajdę to wrzucę
  • 17 / 1 / 0
o mam http://www.youtube.com/watch?v=RzEE3afyMeQ

nie twierdzę że boga niema ani że jezus nie istniał

lecz uważam iż człowiek jest istotą tak silnie związaną z substancjami zmieniającymi świadomość że było by to niemożliwe by akurat ta wiara została stworzona tylko i wyłącznie przez to iż nagle objawił się kobiecie uskrzydlony człowiek i powiedział jej że mimo iż jest dziewicą to zaszła w ciąże i urodzi półboga który to będzie czynił cuda uzdrawiał chorych i naprowadzał na ,,dobrą'' drogę zdegenerowane osoby , a następnie zostanie skazany na śmierć i po 3 dniach zmartwychwsta(to idealnie ukazuje działanie mandragory ) i pójdzie do nieba

z resztą uważam że było by to przeczeniem samym w sobie twierdzić iż rośliny i grzyby o odziaływaniu na ludzką percepcję nie uczestniczyły w tworzeniu tej wiary - matka boska była zielarką więc i zapewne znała wiele takich roślin .
na więcej wywodów chwilowo sobie nie mogę pozwolić

pozdrawiam
  • 968 / 95 / 0
Blaberus pisze:
udowodnić nie udowodniono ale wiele argumentów wskazuje na to że i katolicyzm powstał dzięki narkotykom - wiele objawień itp...

nawet na yt widziałem filmik na ten temat i 99% zawartej w nim treści pokrywa się z prawdą
jak znajdę to wrzucę
Jakich argumentów?
Wizji doznaje się na trzeźwo.
Wizje w których pojawiają się obrazy zazwyczaj (lub często) mają pochodzenie diabelskie..
  • 451 / 2 / 0
sem pisze:
Wizje w których pojawiają się obrazy zazwyczaj (lub często) mają pochodzenie diabelskie..
O czym mówisz? Rozwiń, proszę. Zaciekawiło mnie to.
Uwaga! Użytkownik boberator nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2235 / 5 / 0
Wizje mają pochodzenie diabelskie o ile takie rozpoznasz/takie nadasz im znaczenie. Diabelstwo jest wtedy, gdy czemuś urągają(już Ty wiesz czemu). Dopóki niczemu nie urągają - są tym czym są, nie zaś bytem o zmyślonym pochodzeniu.

Fajna siateczka Sem, ściągnij ją czasem, jak i ja ściągam.
Uwaga! Użytkownik ..::Abli::.. jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 968 / 95 / 0
jaka siateczka?
Chodziło mi o to że wizje mające naturę boską żadko przejawiają się w obrazowych halucynacjach, a najczęściej przyjmują formę jakby bezpostaciową,gdyż Boga nie da się ująć w żaden obraz czy wyobrażenie,chociaż nie jest to ostateczna reguła..
  • 2235 / 5 / 0
Zgadza sie.
  • 4024 / 370 / 950
sem pisze:
Chodziło mi o to że wizje mające naturę boską żadko przejawiają się w obrazowych halucynacjach, a najczęściej przyjmują formę jakby bezpostaciową
Pewnie. Weźmy na przykład casus Mojżesza, św. Pawła lub Konioluba Grubasa. Boskie przejawia się zazwyczaj jako Głos, któremu towarzyszy czysty płomień, światło lub promień.
sem pisze:
jaka siateczka?
[ external image ]
ODPOWIEDZ
Newsy
To nie zgniłe mandarynki. 24-latek niósł w torbie tak zapakowane narkotyki. Wpadł, bo spanikował

"Dzięki czujności, doświadczeniu i doskonałemu rozpoznaniu terenu, policjanci z Wydziału Wywiadowczego Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie kolejny raz skutecznie uderzyli w przestępczość narkotykową."

Czy psychodeliki mogą uczynić Cię bardziej moralnym człowiekiem? [Nowe badania 2025]

Czy możliwe jest, że po zażyciu psychodelików stajesz się bardziej empatyczny, troszczysz się o innych ludzi, zwierzęta czy nawet środowisko naturalne? Najnowsze badania opublikowane w Journal of Psychoactive Drugs sugerują, że tak – osoby, które doświadczyły głębokich przeżyć psychodelicznych, wykazują wyższy poziom moralnej ekspansywności, czyli gotowości do rozszerzenia współczucia i troski na coraz szersze kręgi istnienia. Co ciekawe, wzrost ten jest szczególnie silny u osób, które podczas „tripu” przeżyły rozpad ego lub intensywne doświadczenia mistyczne.

W marcu wyraźne odbicie. 88 tys. recept z receptomatów na medyczną marihuanę i opioidy

Ostatni kwartał przyniósł spadek liczby recept wypisywanych na leki kontrolowane, choć w marcu odnotowano odbicie, wyraźne zwłaszcza w przypadku medycznej marihuany - informuje w środowym wydaniu "Dziennik Gazeta Prawna".