Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 970 / 97 / 0
nie, to nie bardzo działa.
  • 684 / 11 / 0
5htp w przeciwienstwie do l-tryptofanu podobno przekracza bariere kew-mozg. Z tym ze wszedzie pisze co innego, raz ze trzeba na pusty zoladek brac, raz ze z jakims tak okreslonym posilkiem, raz ze to dziala po 2h, a w innym zrodle ze po 2 dobach dopiero :rolleyes: Dziurawiec przynajmniej troche dziala. Na tyle, zeby mozna bylo sobie wkrecac, ze dziala bardziej :)
  • 3251 / 361 / 2
Różnica miedzy 5htp a tryptofanem jest taka ze jest on bliżej w biosyntezie do serotoniny. Kiedy serotonina tworzy się z trp to przechodzi przez 5htp. Krew-mózg to predzejby 5htp nie przekraczalo chociaż nie wiem jak to z tym jest.

Generalnie to to lajt jest na poziomie placebo zwykle.
  • 386 / 5 / 0
Co lepsze dziurawiec czy 5 htp ? Warto ? Niestety nie mam dostępu do leków na receptę więc szukam czegoś dostępnego.
  • 3964 / 150 / 0
5 htp nie probowalem. dziurawiec dobry, efekt po niecalych 2 tygodniach widoczny.
jadlem bodajze "apatinac" czy jakos tak. jak na szit bez recepty to naprawde ok.
  • 2518 / 28 / 0
Przy 5-HTP działanie czułem już przy pierwszym dniu. Dosłownie po kilku dobrych godzinach poczułem przyjemne uderzenie serotoniny. później dorzucane rano powodowało, że znowu poczułem "wejście". Brane rano i wieczorem powinno zadziałać dość mocno jeśli masz niski poziom serotoniny. Nie może tylko na mnie to tak działa. Dziurawiec na mnie nie działał nawet po miesiącu brania.
  • 3964 / 150 / 0
czyli 5htp pewnie bedzie lepsze. :)

u mnie po dziurwacu, jak juz zaczal dzialac, pojawila sie poprawa nastroju.
taka ciekawostka: jednego dnia po sniadanku (bralem dziurawiec do sniadania) zjadlem pol tabliczki gorzkiej czekolady (kakao=maoi) i po jakims czasie poczulem chec "pojscia do ludzi" a to ciekawa rzecz u mnie bo mam od dziecka fobie spoleczna. ;)
  • 693 / 9 / 0
Słyszał ktoś o takiej formie litu - orotan litu ? Podobno jest dużo mniej toksyczna niż węglan przenika bariere krew mózg, nie jest koniecznie monitorowanie stężenia litu, a co ciekawe za granicą jest suplementem diety i można kupić go bez recepty. Może ktoś podać jakieś info? Podobno ludzie sobie to chwalą wręcz piszą że to cudowny lek, nie wiem czy nie zdecydować sie na zakup.
  • 3964 / 150 / 0
ooo to ja tez chce bo mam niedobor litu stwierdzony przez amerykanskich naukowcow

tru story
  • 410 / 23 / 0
Dajcie spokój z tym orotanem - skoro trza go specjalnie sprowadzać do kraju to moim zdaniem gra jest niewarta świeczki. Strach ma wielkie oczy i tak samo jest z litem (tzn. chodzi mi oczywiście o węglan litu). Ja biorę go już czwarty rok i nie miałem z nim nigdy choćby najmniejszej niedogodności. Co do toksyczności - myślę, że nie zatruje bardziej niż umiarkowane picie. A jeśli chodzi o badania - trzeba je często wykonywać tylko na samym początku leczenia, żeby ustawić poziom leku, a później jest już luz. Ja np. teraz robię badania co 2-3 miesiące, a i tak mam poziom stabilny as fuck. Zamiast kombinować lepiej zapierdalać do magika po reckę na Lithium Carbonicum, który dostaniecie w aptece całkowicie za free :-D (a nie jakieś tam kosztowne orotany z lepszego świata :-D )!
Uwaga! Użytkownik krism nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996

Newsy
Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób

Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.

Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.