dolki byly dolomitowane, po tygodniu posadozne sadzonki, przychodze po 2 tygodniach roslny wypuszczaja pietro 5-palczastych lisci, sa malutkie, i zolkna od dolu, listki sa powyginane niepamietam czy w gore czy w dol... podsypalem saletra amonowa niewiem czy to cos da...
czy moze to byc przez h...wa pogode?
e: jak patrze w "diagnostyka dla rolnika" to moze byc to brak wapnia/magnezu..
teraz pytanko takie, czy dolomit rozposzcza sie w wodzie?cos czytalem ze nie..
jesli nie to jak szybko uzupelnic wapn i magnez???
bo jesli podsypie pod krzaka to liczac na deszcz to on szybko niezadziala wiec panowie prosze podrzuccie jakis pomysl :D
wsumie caly czas mam nadzieje ze pogoda sie rozkreci i pomidorki zaczna ladnie rosnac...
z gory dzieki za pomoc
pozdrawiam ZZ
zielony ja wczoraj byłem na swoim spocie i taki sam problem, 2 tygodnie ich nie odwiedzałem ale krzaczki wsadziłem tam już pięcio piętrowe i prawie wogóle nie urosły i też od spodu żółte i liście pozakręcane do góry są.Moim zdaniem to jest przez tą pogode. Ja zrobiłem tak: rozpuściłem nawóz w wodzie i sprykałem liście bo nie hciałem podlewać bo i tak w pizdu mokro miały. i myśle ze to spryskanie plus teraz poprawa pogody [miejmy nadzieje na długo] i bedzie dobrze. Wiem ze takie spryskiwanie dużo daje bo mam też 3 roślinki jeszcze w doniczkah na out i jak były tak strasznie oklapnięte to sprykałem i na drugi dzień już sie elegancko podniosły liście i roślinki zdrowo wyglądały. Tyle z mojej strony rad. dolomit napewno nie jest rozpuszczalny w wodzie tak ze to raczej nie jest przez kwaśną glebe, ale przelanie i wypłukanie pierwiastków z ziemi.
życze sobie i tobie udanej uprawy :]
pryku moze i masz racje dzieki za pomoc :)
moze ktos jeszcze sie wypowie?
pozdrawiam :D
jak dostarczyc szybko wapnia/magnezu?
powiedzicie coz robic, przesadzac je z miejsca w ktorym wolno rosna i robia sie zolte czy jakos to wyleczyc i bedzie dobrze?
wie ktos jak szybko dostarczyc roslinom magnez i wapn?
E: dolomit napewno nierozpuszcza sie w wodzie...
moze tam jest kwasna gleba i niemoga pobierac azotu, cos takeigo tez mi sie kojazy ze kwana gleba przeszkadza w pobieraniu aoztu, jesli cieplejsze dni niedadza poprawy to chyba je przesadzam w inna ziemie jakas..
dalej sie pytam :D jak szybko uzypelnic magnez i wapn...
a teraz powaznie:
dales dolomit to rosliny napewno go pobiorą z gleby w swoim czasie(dolomit to przeciez węglan wapnia i magnezu)
z saletrą amonową trzeba uwazac,
jaką tam masz ziemie?piach czy bagnisty torf?
pozdro
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Rzeczniczka praw dziecka apeluje o edukację w zakresie skutków dopalaczy
Rzeczniczka praw dziecka ponowiła swój ubiegłoroczny apel skierowany do Ministerstwa Edukacji Narodowej o podjęcie działań edukacyjno-informacyjnych na temat szkodliwości dopalaczy we wszystkich placówkach oświatowych. Problem jest powszechny, a obecny wśród dzieci i młodzieży trend sięgania po dopalacze nie maleje. Jak pokazują statystyki, z roku na rok jest coraz więcej przypadków zatruć spowodowanych sięganiem po substancje psychoaktywne.
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN
Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.
Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków
Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.