Primo, bledow ort nie bedzie bo ja bledow nie robie, hehe. Na wszelki wypadek i tak wrzuce w worda :P
Secundo, TRZY plakaty, skupiajace sie na 3 glownych bledach naszej kochanej polskiej polityki pro-narkotykowej. Jeden niech dotyczy edukacji (zdaje sie ze o tym dyskutowano na liscie mailowej, nie wiem bo w sumie rozpisali sie na 350 maili i nie mialem sily tego czytac), jeden - korupcji, jeden - no wlasnie, czego?
Mysle ze warto po prostu zebrac te najbardziej "chwytne" haselka i jak juz beda wszystkie razem, podzielic je na 3 grupy. Hasla wiadomo jakie maja byc, ani slowa o tym ze ludzie ktorzy chca palic nie moga, ani slowa o tym ze maryska nie jest tak szkodliwa jak to opisuja. Hasla maja wyraznie mowic ze zarabia mafia, ze rosnie spozycie, ze zatrudniani sa nowi dilerzy, ze mlodziez jest namawiana bledna edukacja... ze 2 glowne hasla duzym drukiem na kazdym plakacie, reszta drobnym tekstem.
Jesli panowie z listy mailowej wymyslili jakis plakat - prosze bardzo, wkleic go tutaj, ocenimy :P Jak nie, to wypiszcie chociaz najbardziej chwytne haselka ktore przyszly wam do glowy
1. subdomenki BEZ szyfrowanego polaczenia, czyli nie https tylko zwykle http. Miejsce gdzie wrzuci sie rozszerzone info, propozycje zmian i takie tam. Subdomenka powinna byc prosta i zabezpieczona przed zablokowaniem, czyli odpadaja jakies prv.pl czy inne shity, macie cos takiego pod reka? stopnarkotykom.info.pl albo co......
2. mozliwosci wyslania zawiadomienia do ludzi w roznych miastach, zeby zaczeli to rozklejac po murach.
IDEALNIE by bylo jakby komus udalo sie wydrukowac powiedzmy 200 000 plakatow i wyslac je ludziom. Ot, 1000 na kazde 100 000 mieszkancow wiekszych miast (polowa populacji) naszego pieknego kraju. Jak przypuszczam jest to kompletnie niemozliwe?
Zaczalem robic jak tu jeszcze dzialalem cos takiego jak strukture lokalna, jakos to sie rozwinelo? (to ten podzial na miasta co byl na forum). Moze Gocie udalo sie cos w ten desen zrobic?
Docelowo najwazniejsze jest oplakatowanie wawy, drugie miejsce maja takie miasta jak poznan czy wroclaw, reszta moze sobie poczekac....
jakby sie okazalo ze mamy malo ludzi / kasy na plakaty, mozna sie skupic TYLKO na warszawie, a lokalne ekipy niech drukuja we wlasnym zakresie.
Ktos jeszcze ma jakies sugestie odnosnie tego co powinno sie na plakatach znalezc? Zachowalem najwazniejsze glosy / projekty z listy mailowej, to co tu pisaliscie mam pod reka, jest pare gotowych projektow na forum / stronce z ktorych mozna czerpac inspiracje. tyle poki co mamy. Jak zwykle monary i inne osrodki majace sie zajmowac tymi sprawami, maja akcje gleboko w dupsku, ale do tego to chyba wszyscy zdazyli sie przyzwyczaic?
Mysle ze nie powinno byc zadnych znakow kojarzonych z konopia, tylko suche fakty, zeby ludzie nie kojarzyli tego odrazu z marihuana a z dzialaniem anty narkotykowym :D
Biore sie do pracy...
Pierwszy projekt - czekam na hasla i adres strony :)
[ external image ]
Werscja zmniejszona zeby sie zmiescila ;)
rząd uznał to za znaczący skuces i zdecydował się iść dalej tą drogą - tak chyba wygalda lepiej ;)
obecie wprowadzono ustawe która pogrąży szczególnie młodych ludzi uzależnionych od narkotyków - tak tez sie lepiej bedzie wciskac ludzia ktorzy to czytaja...
... szkolnictwo czy służbe zdrowia - zlikwodiwać przecinek ktory jest przed "czy"
i na koniec bym zmienił na:
Czy ty także popierasz działania rządu który jest z mafią za pan brat i korzysta z naiwnosci społeczeństwa - naszej naiwności!?
hasełko:
Uchroń swoje dzieci przed przestępcami! - moze byc naprzyklad.
Kurcze wlasnie nie wiem czy promafijna polityka polskiego rzadu, czy powstrzymaj szalencow w polskim rzadzie zanim bedzie za pozno dla ojczyzny, czy tez uchron swoje dziecko przed przestepcami.... w sumie zmieszcza sie tylko 2 rzeczy, jedna na gorze jedna na dole.
A moze po prawej i lekko do gory bedzie wielki znaczek "stop narkotykom" i tam wlasnie "chron swoje dziecko przed przestepcami"?
hmmm... na gorze "powiedz stop promafijnej polityce naszego kraju", po prawej chron dziecko jakos ladnie wpasowane w logo akcji (moze stop narkotykom w znaczku "stop" czyli przekreslonym kole, a ten tekst na obwodzie?), na dole powstrzymaj szalencow w polskim rzadzie zanim bedzie za pozno dla ojczyzny?
Tak czy tak, mysle ze to bedzie w miare dobre - te teksty na gorze, na dole i z boku mogly by byc na kazdym plakacie, zmienialo by sie tlo (jakas grafa na szaro), zmienialy teksty.
A moze po prawej i lekko do gory bedzie wielki znaczek "stop narkotykom" i tam wlasnie "chron swoje dziecko przed przestepcami"?
skupmy sie lepiej na STOP MAFII która zarabia na narkotykach.
Ktoś bystry z kanaby mógłby napisać artykuły do gazet, ustalić termin plakatowania i poinformowac gazety o tym i im przesłac artykuł. Jest duza możliwość że taki fakt naprzyklad by go wydrukował.
Neewsweek też. Poprostu o akcji trzeba powiadomic media i im przesłac artykuł który bedzie mówił o tym jaki rząd jest skorumpowany i dlaczego ciagle podwyzsza kary zamiast podwyzszac kontrole nad narkotykami.
Jak jakies gazety nie opublikuja naszego artykułu to przynajmniej beda sie nim sugerować piszac wlasny.
Główna część akcji powinna byc przeprowadzona jednego dnia w calej polsce. Dzien przed kanaba musialaby poinformowac media. Programy typu UWAGA itp tez powinny byc powiadomione.
Pamietajcie ze Kanaba to ruch na rzecz racjonalnej polityki narkotykowej a nie na rzecz legalizacji. Pamietajcie ze media z checia sie rzuca na rzad a my bedziemy teraz stali po drugiej stronie barykady ktora jest za ograniczeniem cpania wsrod ludzi.
Tak czy inaczej wywieszenie 200 plakatow w Warszawie naprawde nic nieda.
Albo kanaba pójdzie na całą pizde i zrobi wreszcie jakas akcje albo najlepiej nie robic nic bo to nic nie daje.
Gdyby nie to forum nie usłyszałbym o kanabie, zrobcie wreszcie tak zeby ludzie sie o was dowiedzieli...
Pogadajcie z hemp.pl zeby dofinansowali akcje wydrukujcie w huj plakatów i szukajcie ludzie kotrzy beda rozlepiali plakaty w swoich miastach konkretnego dnia.
Zoorganizujcie wreszcie cos to moze cos z tego bedzie bo narazie sa same spontaniczne akcje ktore nic nie dają...
Mogliscie na MMM zebrac ludzi chodzic po wawie i rozlepiac wszedzie plakaty tak ze 100 000 plakatow i wszedzie cale miasta zaplakatowac nparzyklad.,
Poszukajcie sponsorów na plakaty wzamian za to ze na forum beda promowani bannerkiem małym.
Tylko kurwa porzadne stawki ustalcie.
Co do zawiadomien w prasie i tv, jasne, jak najbardziej, jak juz bedziemy miec gotowe projekty, www i takie tam - zrobisz to? :D Artykulik do gazet nawet ja moge napisac, chociaz pewnie ktos zrobi to lepiej ode mnie.
Szkoda ze zdechly wszystkie projekty ktore zostawilem gdy mialem te polroczna przerwe, m.in. system zawiadomien internetowych. Przydaly by sie teraz.
"Stop narkotyką wsród dzieci"
i/lub
"Stop mafii narkotykowej'
tak czy inaczej trzeba głównie oprzec sie na tym że rząd świadomie lub nie pomaga mafii i trzeba zrobic to w takim swietle zeby wyszlo ze rzad to robi swiadomie. W najgorszym (biorac pod uwage ze akcja sie uda) wypadku rzad bedzie sie musial tlumaczy publicznie z tego co zrobil i po co i na czym sie opierał. W najlepszym wypadku rzad troche zmieni ustawe...
Jeśli chodzi o ten artykuł to znam za mało tekstów kanabowych zeby moc napisac cos autentycznego. Jeśli bede znał cały plan akcji to moge sprobować. Później dam to an forum i ludzie wniosa swoje poprawki i cos się spłodzi.
Myśle ze to nie może być oficjalny artykuł do gazet (jak to bedzie wygladalo jak nie daj boze 2 gazety napisza to samo :P) tylko cos w rodzaju listy do gazety z opisanym problemem.
Tomakin a co z tym zeby kanaba utrzymywała sie jakos z reklam?
Mozna pogadac ze sklepami z hemplobnby (albo i nawet innymi) ze beda promowane w na forum/hyperrealu w zamian za wynagrodzenie pieniezne w postaci darowizny na kanabe. Oczywiscie kwota powinna byc odpowiednio wysoka bo jak wiadomo reklamy na stronach ktore maja tyle odwiedzin co hyperreal sa drogie.
Jesli nikt sie nie zgodzi lub nie bedzie chcial pojsc na warunki ustalane przez kanabe to zawsze zostaje reklama poprzez duckduckgo. Strona startowa hyperreala to linki + wejdz dalej za kazde klikniecie na link duckduckgo kanaba dostaje X$ (dosyc duzo) pozniej przelewa wam duckduckgo na konto organizacji. Mysle ze miesiecznie kanaba mialaby z tego jakies 2000-4000zł - nie zartuje :]
Poczytajcie sobie na googlach.
wiem ze to wbrew zasada przyjetym na poczatku ale cel uswieca srodki. Gdyby kanaba miala kase to by mogla wykupowac strone w jakiejs gazecie i dac tam swoj artykul... naprzyklad...
Mozliwosci by sie cholernie poszeżyły.
Pozatym trzebaby było moim zdaniem bardziej zoorganizować kanabe zrobic zarzad prezesa itp blablabla tak zeby kazdy wiedzial co do niego nalezy do kogo sie zwrocic jak cos itp.
Efektywnosc kanaby by wzrosła i to naprawde baardzo...
PS: Ja narazie jestem niepelnoletni wiec moge wam dawac tylko pomysły, pozatym nawet gdybym był pełnoletni to mógłbym należeć do kanaby tylko anonimowo ze wzgledu na szkole e(z ktorej zaraz by mnie wyjebali gdyby sie dowiedzieli) i ze wzgledu na to w jakim miescie mieszkam.
Ja prawdopodobnie bede sie w wakacje widzial z jedym z kolesi z kanaby wiec pogadam z nim i przedstawie mu swoje pomysły. A mam ich naprawde duzo tylko trzeba zrobic w kanabie jakis porzadek i hierarhie.
Na czym trzeba sie oprzec to ja juz wiem :D Czekam tylko na przyplyw "weny" zeby napisac ladny tekscik, bedzie - wtedy go ocenisz.
Co do tego z czego ma sie utrzymywac kanaba to szczerze - nie bardzo mnie to interesi bo w kanabie nie jestem, ale obecnie na liscie mailowej mamy przepiekna absurdalna dyskusje na ten temat, hehe. Ludzie tacy sa tym znerwicowani, ze jak adminow poprosilem o miejsce na 1 stronke (15 kb tekstu, lol) i 1 alias, to uslyszalem ze musze przedstawic kosztorys, plan gospodarczy, rozpisac zagadnienia komercjalizacji i inne tego typu rzeczy, bo nikt na hyperrealu zarabiac nie moze a w ogole to mam sie podpiac pod jakas istniejaca duza akcje (jak powszechnie wiadomo zorganizowalismy takich juz tysiace).
W zwiazku z tym jeszcze raz oswiadczam, ten projekt jest MOJ i JA za niego odpowiadam, nie kanaba, nie hyperreal - a to z tego wylacznie powodu, ze zaufac hypciowi czy kanabie w kwestiach "czy oni cos zrobia?" to najskuteczniejszy sposob na zabicie projektu. Kanaba ujara sie u pojdzie spac czekajac az ktos zrobi za nich, Hypcio nic nie zrobi ale za to powie ze ich lenistwo to wina Kanaby.
Lol, wlasnie dowiedzialem sie ze do tej pory nie zaakceptowali programu, ktory niemal w calosci (jakies 95%) napisalem im pol roku temu - i Kanaba NIE MA PROGRAMU :P. W zasadzie jedyne co mieli zrobic to poprawic pare bledow, skrocic nieco tekst i wrzucic to na stronke... no coz, pol roku im nie starczylo.
Argumenty typu: "narzekac kazdy potrafi, sam cos zrob" jakos do mnie nie przemawiaja.
Jak bede chciał cos zrobic to sie zainteresuja bardziej kanabą i sie do tego podlacze a jesli nie bedzie mozliwe w mojej ecenie realizowanie akcji z nimi to bym zrobil cos sam.
No ktos powie "dobrze ze w ogole ktos cos robi wiec nie narzekaj". Ja odpowiadam: kanaba moze i cos robi ale skutecznosc jest praktycznie zerowa. Kanaba jedyną rzecz jaka robi skutecznie to daje nadzieje ze bedzie lepiej ze mamy taka organizacje blababla.
Ja bym to wszystko zrobił inaczej, potencjał, najwieksze forum tego typu mamy, wszystko mamy jakos z tego nie korzystamy ze wzgledow ideologicznych/moralnych...
Jeżeli serwis hyperreal.info nie moze zarabiac na kanabe to co powiedza admini na to zeby forum zarabialo na rozne akcje?
Tomakin to jako organizator akcji powysylaj maile do roznych instytucji typu (hemp.pl itp itd) i sie zapytaj czy sfinansowaliby druk plakatow (wyjasnij im akcje) w zamian za to ze ich adres bedzie na plakacie w rogu.
Napisz do kogo powysylales ja poszukam tez jakies adresy ciekawe
Pozdrawiam
Edit:
Jak sprzatałem kuchnie wpadłem na kolejny pomysł:
My bedziemy mieli zadanie stworzyc strone internetową -www.StopMafii.pl i www.StopNarkotyka.pl sa wolne
trzeba znaleźć sponsorów ktorzy wyłoza kase na druk plakatów + na poczte zeby je rozesłac do osob/grup
Teraz moj pomysł:
Kto rozwiesi nasze plakaty?
Ochotnicy z forum
działacze kanaby
i teraz moj pomysł:
działacze w partiach politycznych
dokładniej chodzi mi o partie ktore maja w swoich programach przynajmniej zmniejszenie kar za narkotyki miekkie (zieloni, PJKM itd) do tego moga dojsc partie ktore nie sa w rzadzie a nawet w sejmie i ktorym na reke jest to zeby skompromitowac wladze ale nie moga to byc poartie w rodzaju LPR bo moga sie zgodzic i zniszczyc nasze plakaty specjalnie.
Do tego trzeba poszukac roznego rodzaju monary nie monary i rozne instytucje ktore porozwieszaja plakaty.
Oni by rowiesili plakaty na bank!
No i mozna oglosic ze szukamy chetnych ludzi ktorzy na pewno porozwieszaja plakaty.
Partia i organizacja mozna by bylo przeslac projekt plakatu tak zeby wstawili tam swoje logo - wtedy mniej bysmy potrzebowali kasy od sponsorow.
Taki jest moj plan. Wszystko trzeba by bylo porzadnie zoorganizowac i potrwalo by to troche czasu mysle ze niema sie co smieszyc tylko dobrze zaplanowac akcje tak zeby przeszla jak najwiekszym hukiem.
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Alkohol i konopie wpływają na kierowców w odmienny sposób
Narkotyki ukryte w papierze? Naukowcy wzięli pod lupę listy płynące do więzień!
Naukowcy z Politechniki Krakowskiej pracują nad innowacyjną metodą wykrywania substancji psychoaktywnych, która może znacząco usprawnić działania służb i laboratoriów. Ich celem jest stworzenie prostego, szybkiego i niedrogiego testu opartego na zjawisku fluorescencji, czyli emisji światła przez odpowiednio przygotowane związki chemiczne.
Utylizacja medycznej marihuany w Krakowie. Urzędowe plomby i specjalny nadzór
Medyczna marihuana oraz leki zawierające środki odurzające i substancje psychotropowe nie mogą po prostu trafić do zwykłego kosza na śmieci.
Palacze wiedzą, że tytoń wywołuje raka, gorzej znają zagrożenia dla serca
Nowe badanie obejmujące ponad 240 tys. palaczy w 46 krajach wskazuje, że wciąż słabo rozumiemy szkody sercowo-naczyniowe wywołane przez tytoń, co rodzi pytania, czy dziesięciolecia ostrzeżeń zdrowotnych przynoszą skutek.