Hyperreal czytam od lat, ale mało pisze.
Zazwyczaj wszystko czego potrzebuje znajduje na forum, niestety mam kilka
pytań na które nie znalazłem odpowiedzi.
Najpierw przed stawie wam swoją sytuację.
Otóż mam kartonowy box 67x58x56cm wys x szer x głębokość. Wyłożony
od środka folią aluminiową.
Oświetlenie to :
4x świetlówki 60cm-16w
1x żarówka (nie mogę się zdecydować bo mam parę do wyboru)200w osram
Boxa mogę trochę powiększyć, chociaż przy tym moim oświetlaniu to
może lepiej nie.:/
Wentylacja:
4 wiatraczki komputerowe(w zasadzie to wymontowałem je z kabiny
prysznicowej)
1x duży wdmuchujący na dole
2x w środku, duży i mały do mieszania powietrza
1x duży wydmuchujący na gurze
No i mam parę pytań
1.Ile paprotek mi tam wejdzie?
2.Jaką technikę uprawy stosować ? SCroG?
3.Jak rozmieścić lampy? Chciałem dać po jednej świetlówce na
ściankę i tą żarówkę 200w na górę.
4.Jak przycinać? Trochę o tym czytałem ale niewiele z tego rozumiem. Mam
przycinać minimum od 4 piętra, ale kiedy paprotka dojdzie już do max
rozmiarów? Czy systematycznie?
5.Temperatura w box`ie powinna być mniej więcej taka 27-31oC ?
6.do jakiej doniczki sadzić? do małej? a potem przesadzać do coraz większej czy od razu do dużej
No i tak sobie myślę czy tego „scrog`a” nie można by było trochę
ulepszyć?
Zamiast jednej siatki dać kilka siatek na kilka poziomów ? Bo jeżeli
miałbym w boxie 4 świetlówki po jednej na ścianie to roślinka tak że
z dołu miała by dostęp do światła..
Jeżeli nie chcesz ciąć to po prostu wpychaj roślinkę pod siatkę żeby rosła poziomo a nie pionowo.
Ale jeśli będziesz chciał przycinać regularnie to może ci wyjść taka odwrócona gruszka. Co parę cm, nowe rozgałęzienie i podcinasz liście wiatrowe. Ale wtedy to zmieścił byś tylko ze 4 i siatkę wyżej.
A jeżeli będziesz miał dobra odmianę i połączysz sorg z ucinaniem topów to wystarczy ci jedna taka roślinka
http://www.youtube.com/watch?v=qFS05dmlCBE
olafolaf pisze:Jeśli srog to jak najwięcej roślinek a żeby sobie nie podkradały pokarmu to można by w oddzielnych doniczkach chociaż ja preferuje jedno duże pudło typu chomik. np. co 15cm i dostajesz 9 roślinek, ale możesz gęściej albo w mniejszych doniczkach. Co do paru poziomów siatek to odradzam, roślinki będą tak się pchały ze i tak będziesz musiał ją poluźniać/dawać coraz wyżej.
Jeżeli nie chcesz ciąć to po prostu wpychaj roślinkę pod siatkę żeby rosła poziomo a nie pionowo.
Ale jeśli będziesz chciał przycinać regularnie to może ci wyjść taka odwrócona gruszka. Co parę cm, nowe rozgałęzienie i podcinasz liście wiatrowe. Ale wtedy to zmieścił byś tylko ze 4 i siatkę wyżej.
A jeżeli będziesz miał dobra odmianę i połączysz sorg z ucinaniem topów to wystarczy ci jedna taka roślinka
http://www.youtube.com/watch?v=qFS05dmlCBE
Chyba jednak pomyśle o jednej dużej donicy, ale w takim przypadku ile miejsca (cm 2) na paprotkę dać w doniczce?
No i jak rozstawić te świetlówki po jednej na ścianę? czy wszystkie na górę?
Chyba jednak powiększę box`a i dam lepsze oświetlenie.
Podstawowe pytanie te świetlówki rurowe masz skąd? jeśli masz bo były w domu akurat i były już używane to się w to nie babraj tylko zrób sobie na miesiąc detoks od palenia albo fajek a zaoszczędzone siano wydaj na sprzęt. (ostatnio w castoramie była promocja świetlówek kompaktowych osram 20w za 11zł) (czyli za 55-60zł czyli 2-3 worki palenia masz już gotowe oświetlenie do boxa 30cm x 40cm dobrego na jedną roślinę i znośny dla początkującego plon)
wentylacja prosta zasada:
Wlot PASYWNY (bez wentylatora) 2 razy większy (powierzchnia) od WYLOTU MECHANICZNEGO (jeden za to porządny kanałowy wentylator)
a- powierzchnia wlotu pasywnego b- powierzchnia wylotu mechanicznego
a = 2b
żadnych żarówek!!! tylko świetlówki najlepiej kompaktowe albo HPS
Nie wiem ile światła dają te świetlówki rurowe ale jeśli je zakombinowałeś to olej temat jeśli kupiłeś to najlepiej wdg mnie ktoś może się z tym nie zgodzić. Daj je pionowo tak aby podstawa boxa była jak najmniejsza. Możesz też dać je wszystkie na jedną ścianę a do przeciwległej podwiązywać roślinę.
Marihuana to gorsze wyniki w nauce i stres emocjonalny
Psychodeliki w szczepionkach i piwie. Ujawniono tajne dokumenty CIA
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Narkotyki schował w atrapie Biblii. Wpadł po policyjnym pościgu
W trakcie ucieczki uszkodził swój pojazd, a badania wykazały, że mógł być pod wpływem alkoholu i narkotyków. W jego aucie policjanci znaleźli atrapę stylizowaną na Biblię z ukrytymi narkotykami, w tym mefedronem i kokainą. Mężczyzna trafił do policyjnego aresztu i usłyszał już zarzuty.
Cyfrowe klony ludzkiego umysłu. Naukowcy testują psychodeliki na wirtualnych mózgach
Wyobraź sobie, że lekarze mogą przetestować wysoce eksperymentalną terapię na Twoim mózgu, w ogóle nie podając Ci leku.
Co dzieje się w mózgu pod wpływem psychodelików? Nowe badanie daje odpowiedzi
Psychodeliki mogą sprawiać, że ludzie doświadczają siebie i świata w uderzający sposób – kształty ulegają przeobrażeniom, dźwięki zniekształceniu, a niekiedy dochodzi nawet do zaniku poczucia własnego „ja”, zjawiska określanego jako „ego death”. Jednak to, co dokładnie dzieje się w mózgu, by wywołać takie wrażenia, wciąż nie jest w pełni zrozumiałe.