CASIO pisze: Dokładnie - dla mnie estetyka to podstawa!!!
a zamierzasz zapraszac ludzi i chwalic sie swim boxem, czy tez wolisz wiekszy plon ?? :-)
a zamierzasz zapraszac ludzi i chwalic sie swim boxem, czy tez wolisz wiekszy plon ?? ]
Nie, nikomu się boxem nie chwalę, ale jak coś robię to robię to dla siebie i dla roślin i żeby miało ręcę i nogi, żeby być dumnym z tego ze coś potrafię sam zrobić, nie chwalę się ale mój box jest nieźle zautomatyzowany, regulacja obrotów każdego wentylatora, dzięki urzytkownikowi CANY (dzięki :) ), który mi powiedział jak zrobić automat do podlewania, też go posiadam, poprostu, roślinki mogą przebywać same nawet tydzień, wodę dostaną, wentylacja chodzi, jedynie spryskiwacza automatycznego nie umiem zrobić :D
Ariel pisze:ciekawe czy kalkulator uwzględnia światło odbite od odbłyśnika?
i tak wypadać to moze lepiej od kompaktów gdzie rury swieca w siebie nawzajem: ale : dobrze było by mieć wyprofilowana oprawę: - oczywiscie rastr: jak w opr sklepowych zapobiegajacy olśnieniu jest zbedny:
[ external image ]
madx pisze: fajnie pokazene krok po kroku, fajnie to wyglada, sa moze mocniejsze te cuda? czy tylko 11W?
nastepne 2 pinowe: wyglad jak kompakt:
http://www.prismaecat.lighting.philips. ... BasicSpecs
http://www.eph.pl/?AptusShopSID=dc1a874 ... 5001c4fb42
były kiedyś podobne rury do tych 11 W - ale o mocy 36 : dawno temu - nie wiem czy sa jeszcze w katalogu ich nie widze. [ nie pamietam czy takze 2 pinowe: -- może 4 ? wtedy do elektornicznych bebechów]
teraz: świetlowki kompaktowe : z elektronicznymi bebechami sa bardzo tanie: - i to w miarę dobe firmowe- nie tylko chiński szajs noname -
Jeśli już sie pakowac w koszta: chyba jednak lepiej - zainwestowac w świetlówki liniowe T5 - dużej mocy: - bedzie drogo - + konieczność stosowania elektronicznych bebechów : ale - wydajnosć układu znacznie wzrośnie [ nie wiem czy jest sens- w sumie to i tak takie : uklady: bardziej sie nadaja do ukorzeniania klonów: lub oświetlania matki bonsai -]
----------------------------------------------------------------------------------------------
sa te : 36w ale-4 pinowe:
[ external image ]
chyba te da sie odpalać na magnetycznym stateczniku + starter:
nastepne: 36 i 55w - ale te sa - przeznaczone do elektornicznych stateczników [ rekomendowane elektoniczne układy]
[ external image ]
Ale koszty beda dosyć niemiłe. ;(
-------------------------------------------------------------------------------------------------
brawo ariel pokaz moze co ci i jak pod tym rosnie
...ale jak coś robię to robię to dla siebie i dla roślin i żeby miało ręcę i nogi
...chętnie zobaczę Twoje dzieło. Jest gdzieś na forum? Jeśli tak to zarzuć linka
btw: co do tej Twojej oprawy:
odbłyśnik który masz nie jest zbyt szczególny:
Pozdrawiam
Ariel pisze:ściany tej blachy nie są pod kątem prostym | | jak Ty sugerujesz , tylko pod lekkim kątem odchylone \_____/ więc nie marnuje się dużo śwatła
jest tak:
/ OO \/ OO \
a poza tym lampa jest dość duża i jeśli "światło" odbije się od blaszki - to może nie padnie na roślinkę pod sobą, ale za to na roślinkę obok, więc to nie taki problem, aczkolwiek te przedziałki \/ nieznacznie, ale jednak trochę by poprawił zdolności lampy (przekierowują promienie wysyłane na boki) i tu przyznaje Ci racje, ale ile można tym zyskać 10 - 15% więcej światła?
Jak ktoś chce to może z połówek puszek zrobić taki bajer, ale nie wiem czy to pomoże, czy zaszkodzi (od wewnątrz puszki aluminium jest matowe) moim zdaniem - nie warto bawić się w takie reczy.
A co do poziomu to masz rację - jak cos robic to z jajem, :-D
-Kto to wszystko spali?
Ariel pisze:ale na pewno nie jest tak]
hmm: sugerowłem racej, ze jest to cos takiego:
[ external image ]
poza skrajnymi [ wiem moja wina o jeden obrazek za daleko ;)]
tem nie powinen sie pojawić: ;P
[ external image ]
pozatym powinenem napisac, że sa to rysunki z arta" "pogladowego" a nie zarzuty ..
;) Do pewnego stopnia masz racje]Ariel pisze:a poza tym lampa jest dość duża i jeśli "światło" odbije się od blaszki - to może nie padnie na roślinkę pod sobą,
profesjonalnego materiału na odbłyśnik nie urodzisz: jedyne co możesz zrobić tak dobrze jak sie tylko da to: ukształtowanie odbł.
Myśle, że dobrze strzelasz] moim zdaniem - nie warto bawić się w takie reczy.Ariel pisze:ale za to na roślinkę obok, więc to nie taki problem, aczkolwiek te przedziałki \/ nieznacznie, ale jednak trochę by poprawił zdolności lampy (przekierowują promienie wysyłane na boki) i tu przyznaje Ci racje, ale ile można tym zyskać 10 - 15% więcej światła?
ale : przy nastepnej ;) : np: skladanej z świetlówek 36 W 4 pinowych:
a najlepiej - Samodziałowej lampy HPS 100-150W -- warto zastwosować coś wiecej od blaszki do ciasta: Bat wing z tandetnej blachy alu: bedzie o wiele lepszy.
No ale odblysnik wyglada jak aluminium bite młotkiem cos takiego wiec dobrze rozprasza swiatło... :)
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków
Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.
Operacja „Kryształ”
Czyli „ogólnopolskie uderzenie w przestępczość narkotykową wykorzystującą przesyłki kurierskie i pocztowe”.