Kwiecień plecień co przeplata trochę kwasa, trochę lata
Na pierwszy raz zjadłem 30mg. Bardzo dało się odczuć wjazd na żołądek - raczej nie mdłości, ale takie dyskomforty/bóle brzucha. Dodatkowo niezbyt przyjemne uczucie na głowie, coś w stylu delikatnego bólu. Ja miałem wersję hcl, która i tak wywołuje mniejszy bodyload niż freebase. Jeśli chodzi o efekty to byłem zawiedziony, bo nie odczułem żadnego efektu antydepresyjnego/podnoszącego samopoczucie. Ogólne nieprzyjemne efekty fizyczne zdawały się promieniować na sferę psychiczną.
Kolejne doświadczenie miało miejsce na dyskotece. Tym razem poszło 50mg, nie pamiętam czy zjadłem to, czy wciągnąłem. Było tak sobie, na pewno bez większego polotu do zabawy. AMT nie zdało zdało egzaminu na disko.
Następna moja próba to było wciągnięcie 50mg (ból ostry). Działanie było trochę lepsze, bo bez tego palenia w żołądku. Aczkolwiek efekty i tak dosyć płytkie. Czuć było serotoninę, ale całość doświadczenia na pewno nie była wybitnie przyjemna. Wciąganie wzmocniło dosyć miłą stymulację i nie przeszkadzała mi ona. Występowały też jakieś drobne wizuale.
AMT na pewno nie robi szału. Wizualnie bardzo słabo. Wprowadza pewne zamieszanie w głowie/lekki mindfuck, ale na prawdę minimalny. Biorąc to należy spodziewać się jakiejś tam stymulacji i pewnego efektu euforycznego. Mógłbym to wrzucić znów, gdybym się mocno nudził i nie miał nic innego pod ręką ;-)
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Holandia: Marihuana zastąpiła kokainę w liczbie przejęć
Holandia była kiedyś uważana za europejskie centrum konopi, jednak w ubiegłym roku port w Rotterdamie został nagle zalany zagraniczną marihuaną. Jednocześnie liczba przechwyceń kokainy w porcie znacząco spadła. Według dziennika AD handel konopiami okazuje się dla przestępczego półświatka niemal tak samo dochodowy jak kokaina, ale przy znacznie mniejszym ryzyku.
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?
Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.