Dział zawierający fachową wymianę zdań na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
Regulamin forum
Uwaga!
Dyskusje w działach Psychofarmakologia i Syntezy winny mieć charakter możliwie jak najbardziej ścisły i naukowy. W trosce o realizację tego celu posty wszystkich użytkowników muszą zostać zaakceptowane przez moderację.
Moderacja zastrzega sobie prawo do usuwania/nieakceptowania postów, które nie spełniają powyższych założeń, nawet jeżeli są zgodne z regulaminem!
ODPOWIEDZ
  • 3250 / 357 / 2
mania czesto idzie w parze z sigma ale nia nie jest. Potrafie rozroznic manie od sigmy. Miawalem sigme bez manii i manie bez sigmy.
  • 576 / 11 / 0
Jak wygląda sigma bez manii?
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1587 / 11 / 0
Ja chyba miałam sigmę bez manii... Bałam się w ogóle ludzi, bo wiedziałam,że oni mnie uznają za dziwną i potępią.Ale w głowie miałam oświecenie:)
rchiro the best
  • 576 / 11 / 0
To się nie różni niczym od fazy po psychodelikach? Czy np. wyczuwanie tego stanu jest inne?
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3250 / 357 / 2
howlman pisze:
Jak wygląda sigma bez manii?
Tak, że zdaje ci sie, że do tego prowadziło całe twoje życie, że wszystko dotyczy ciebiei jest dla ciebieprzesłaniem, ale bezchęci dominacji iprzekonania o tym że jesteśnieomylnyi mozesz robic wszystko bo nic ci nie grozi.

Wyczuwanie tego stanu jest inne niz na psychodelikach, czuje sie je bardziej w sercu niż myśli.
  • 1587 / 11 / 0
Sigma od zwykłej, psychodelicznej fazy różni się tym, że podczas sigmy jesteśmy wszystkim niesamowicie podnieceni, uważamy to za najważniejszy moment w życiu, a każdy bodziec jest przekazem od Boga. Podczas normalnej fazy , nawet jak wyciągamy głębokie wnioski, to uznajemy to po prostu za głęboką fazę, a nie za Objawienie.
rchiro the best
  • 576 / 11 / 0
Wypiszcie może dokładniej wszystkie substancje, bądź kombinacje substancji po których to mieliście. Może uda się wyczaić czy to na pewno jest receptor sigma czy coś innego.
  • 1587 / 11 / 0
Ja to miałam 4 razy:
- 2cp na zjeździe z DXM, poza tym jadłam pramolan
- 2cp+2cb
- powój na zjeździe z DXM - dwa razy

No i taka słaba po MXE.
Ostatnio zmieniony 15 czerwca 2012 przez Romantyczka, łącznie zmieniany 1 raz.
rchiro the best
  • 3250 / 357 / 2
Ja za pierwszym razem po DMT, wczesniej zjadłem DXM pare razy.
Potem na ciagu DXM duzych dawek 3-4 plateau, 600, 900, 1200. - bez manii, choć początkowo mnie łapała.
Potem na fluoksetynie na zjezdzie z dexa na 25c nbome.
Potem na kodeinie i trawie w niezlych nerwach.
Na 2cb na zjezdzie z dexa w wigilię.
Na dobie po dexie.
Na DXM 900 i trawce - bez manii.
  • 576 / 11 / 0
Więc tak : 2c-b na pewno nie działa na receptor sigma, działa na 5-HT2A i 5-HT2B, co do 2c-p to nie wiem, ale przypuszczam, że jest podobnie. DXM oprócz agonizmu sigma działa też antagonistycznie na NMDA (głównie jego metabolit - DXO), antagonistycznie na receptory nikotynowe i jest SSRI. Co do DMT to wg. tego linku, który wysłałem jego agonizm sigma jest bardzo słaby, agonizm 5-HT2A 2 razy silniejszy, ale ciągle słaby. Klinicznie powinien on działać jako agonista 5-HT7 i 5-HT2B. DOB działa jako agonista 5-HT2B i 5-HT2A, tak samo jak 2C-B.
jogurt pisze:
Potem na fluoksetynie na zjezdzie z dexa na 25c nbome.
Potem na kodeinie i trawie w niezlych nerwach.
Co do tego SSRI + DXM, to się nie wypowiem, mogło to być coś na wzór nadmiaru serotoniny + psychodelik jako wisienka na torcie. Bardzo nieodpowiedzialne.
Trawa + kodeina - receptory opioidowe i kannabinoidowe działają synergicznie między sobą. Dalej to nie wiem, pewnie opiatowe szczęście + nerwy dały dziwną mieszankę ;-).

Stawiałbym raczej na antagonizm NMDA niż na sigmę, nie wiadomo do końca, czy MXE jest agonistą sigma. Wygląda to raczej jako posadzenie na zjeździe DXM, po którym do synaps trafia mnóstwo serotoniny i antagonizm NMDA zmniejsza tolerancję - silnego psychodelika działającego na 5-HT2A (oprócz DMT). Psychodelikiem, który najmocniej działa na sigmę jest TMA, do tego jeszcze DPT. Reszta pewnie nie działa na ten receptor dość silnie. Moglibyście spróbować dodać do tego opipramol, czyli coś bardziej selektywnego na receptory sigma niż DXM.
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana w Bundeslidze: Union Berlin przełamuje tabu

Piłka nożna to nie tylko bramki, transfery i wielkie emocje. To również przestrzeń, w której odzwierciedlają się społeczne zmiany, nastroje i debaty. Decyzja Unionu Berlin pokazuje, że stadion może stać się miejscem znacznie szerszej dyskusji – o zdrowiu i przełamywaniu tabu. Berliński klub jako pierwszy w historii Bundesligi związał się z marką medycznej marihuany.

Palenie marihuany może drastycznie zwiększać ryzyko astmy. Pojawiły się nowe dowody

Legalna dostępność marihuany to kwestia, o którą w naszym kraju stale się spieramy. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ostatnio pojawił się jednak nowy argument: okazuje się, że palenie marihuany może drastycznie zwiększać szansę zachorowania na astmę. Dlaczego tak się dzieje?

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.