Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 800 / 8 / 0
Thirteen pisze:
Aqua pro injectione.
O właśnie, kolega ma rację. Woda do wstrzykiwań, rozpuszczania i rozcieńczania leków :-)
  • 2003 / 121 / 0
sól fizjologiczna jest bez recki, a nadaje sie równie dobrze. \tyle, ze jest słona
  • 3449 / 124 / 8
No tak, zależy czy potrzebujemy czegoś do rozpuszczenia dragów czy do rozwadniania soków owocowych, na przykład. Jeśli do tego pierwszego to sól fizjologiczna jest ok.
  • 233 / 2 / 0
To jest jakieś chore, że farmaceuci wam nie chcą sprzedawać pompek, igieł, wody (to akurat faktycznie na recke jest), czy oni myślą że jak nie sprzedadzą to ktoś sobie nie przyćpa, a gdzie tu redukcja szkód, zapobieganie chorobom zakaźnym itd. Oni są do cholery częścią systemu ochrony zdrowia, więc niech je chronią. Sprzedać, a nawet wydać za darmo, te rzeczy to ich pieprzony obowiązek.
  • 3449 / 124 / 8
Problem w tym, że według prawa nie. Nie ma przepisu mówiącego, że farmaceuta ma obowiązek wydać to za darmo na koszt apteki, a nawet gdyby taki był - i tak pewnie niektórzy quasi-aptekarze twierdziliby, że właśnie zabrakło.
Ostatnio zmieniony 10 kwietnia 2011 przez Czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 2814 / 14 / 0
Ale odmówić może tylko w zagrożeniu życia. Woda Rp. więc sprzedać/wydać oficjalnie nawet nie może.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3449 / 124 / 8
Każde przyjęcie narkotyku jest zagrożeniem życia, i oni dokładnie tak to interpretują.
  • 233 / 2 / 0
Pewnie tak to interpretują, w prawo farmaceutyczne się nie wgłębiałam, ale moim zdaniem to bzdura. To, że jakaś głupia baba nie sprzeda komuś igły albo strzykawki, nie powoduje tego, że ta osoba nie przyjmie narkotyku, a jedynie że zrobi to starym, zużytym, a w najgorszym wypadku cudzym sprzętem. Na szczęście, dla pseudofarmaceutów, nigdy mnie taka sytuacja nie spotkała.

I wraz z tym oto postem kończymy offtop, dziękuję. leiche
  • 342 / / 0
woda rp szok jakies 2 tyg temu kupowelm pompki , drzazgi i wode , dzis to samo, no i woda aqua pro 3x5ml i 0 problemow moze u nas jeszcze nie slyszeli %-D
  • 18 / / 0
a ja mam takie drobne pytanko. Dotyczy pukania w zylki na nadgarstkach (tylko tam mi widać żyły). Czy po podcięciu żył (miałem szwy) jest wskazane pukanie w to jakże urocze miejsce?
Bo w tym kraju nie ma pracy dla ludzi z moim wykształceniem... ;D
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Dwóch 15-latków z mefedronem. "Zwrócili uwagę nerwowym zachowaniem"

W ręce policjantów z Mińska Mazowieckiego wpadło dwóch 15-latków, którzy chwilę wcześniej zachowywali się nerwowo. Okazało się, że mieli przy sobie mefedron. O ich losie zadecyduje sąd rodzinny.

30% Polaków w wieku od 15 do 34 roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami

Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom informuje, że dane dotyczące zażywania narkotyków w Polsce przez młodych ludzi są niepokojące. 30% Polaków w wieku od 15. do 34. roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami. Kolejne akcje policji pokazują, że problem jest. W dwa dni zatrzymano w sumie 13 osób mających związek z handlem narkotykami.

Rewolucja w Amsterdamie? Chcą zakazać sprzedaży marihuany turystom

Władze Amsterdamu chcą ograniczyć "turystykę narkotykową" i rozważają zakaz sprzedaży marihuany osobom bez meldunku w Holandii. Pomysł budzi jednak sprzeczne reakcje wśród polityków i przedsiębiorców.