Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 35 / 2 / 0
Zmieniał ktoś SSRI na SNRI? Od 3 miesięcy jestem na 15 mg escitalopramu, magik zalecił zmniejszyć przez tydzień esci do 10 mg i jednoczesnie włączyć 30 mg duloksetyny. Po tygodniu odstawić escitalopram do 0 i zwiększyć duloksetynę do 60 mg. Co uważacie, czego mogę się spodziewać?
  • 17 / 1 / 0
@Soobol22 ja znieniałam też esci, ale na Wenlafaksynę, nie miałam żadnego dnia przerwy ani nic, po prostu jednego dnia brałam normalnie Escitalopram, a na następny dzień już snri, nie poczułam różnicy
  • 35 / 2 / 0
@lorelei115 w sensie nie czułaś różnicy w działaniu leków czy przy przejściu z jednego na drugi lek?
  • 17 / 1 / 0
@Soobol22 nie czułam różnicy przy zmianie z ssri na snri, mam wrażenie, że ssri działało na mnie lepiej jeśli chodzi o aktywność, motywację, a snri mnie raczej uspokaja, przez co mogę bardziej kontrolować emocje
  • 52 / 6 / 0
paroksetyna 20mg 2,5-0-0 (50mg/d.)
Pregabalina 150mg 1-0-1 (300mg/d.)
Mirtazapina 30mg 0-0-1 (30mg/d.)
Olanzapina 5mg 1-0-2 (15mg/d.)
buprenorfina 2mg 1-0-0 (2mg/d.)

Omega-3 500mg 3-0-2
B Compositum 2-0-2
Witamina D3 10.000j.m. 1-0-0
Esseliv MAX 2-0-2

Ktoś by coś zmienił, albo dodał? Miks mój autorski, dobry koktajl czy średni? Z bupry schodzę bardzo powoli i wiem, a jest ona antydepresantem (jak ktoś chce źródła to poszukam) i jej odstawienie strasznie siada na psychę. Sam myślałem nad buspironem, ale o jego skuteczności musiałaby się wypowiedzieć ktoś z zaburzeniami lękowymi i pytanie jaką będzie interakcja z w/w lekami

Diagnoza F40.1, F41.2, F16.7 i F11.2 jak ktoś ciekawy.
Ostatnio zmieniony 27 lutego 2024 przez DormiNikanin, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 509 / 195 / 1
Kolego powiedz najpierw do czego ten stack i o swoim doświadczeniu które jestem pewien jest spore bo byle komu takiego mixu nie przepisał.
Po napisaniu faktów a swoim współżyciu farmakologicznym możemy myśleć czy coś zmienić.Ale zanim napiszesz kolejny post powiem, że raczej pierw zobacz jak samopoczucie na lekach i czy pomagają na co mają pomagać.
Wszyscy umrzemy to pocieszające
  • 35 / 2 / 0
3 miesiące brałem esci (SSRI) i od tygodnia biorę 60mg duloksetyny (SNRI). Brak skutków ubocznych póki co. Czy po zmianie z esci dulo wkręci się szybciej czy powinienem poczekać kilka tygodni żeby ocenić efekt?
  • 1659 / 268 / 0
@Soobol22 moim zdaniem to nie robi większej różnicy że brałeś escitalopram, może tylko w tym że dzięki temu duloksetyna łagodniej weszła. Ale musisz trochę zaczekać zanim dulo się wczyta. Też ją brałem kiedyś, bardzo dobrze na mnie działała.
  • 35 / 2 / 0
@zburzony na co Ci pomagała? U mnie fobia społeczna, lęki, negatywne myśli, ogólnie nerwica. Miałeś jakieś uboki? Były problemy przy odstawianiu?
  • 1659 / 268 / 0
@Soobol22 to mam tak samo, lęki, fobia społeczna przede wszystkim, plus apatia, anhedonia.
Duloksetyne pomogła mi zwłaszcza na te objawy lękowe, jak weszła na dobre to praktycznie zapomniałem o FS. Dodała mi pewności siebie i miałem zdecydowanie więcej energii, lepszy nastrój, zrobiłem się bardziej prospołeczny.
Brałem 60 mg, dopiero kiedy efekty zaczęły słabnąć wjechałem na 90 ale nie poczułem żadnej różnicy.

Efekty uboczne to przede wszystkim bardzo zaburzony sen, zasypiałem normalnie ale wiele razy się wybudzałem a sen był bardzo płytki. O jakiejś 5tej już mnie nosiło i wiedziałem że nie zasnę, wstawałem nakręcony I od razu kawa, pety i telefon. Z czasem przestałem się tak często budzić w nocy ale ogólnie spałem bardzo mało bo 4-5 godzin max. O dziwo w ciągu dnia nie czułem zmęczenia ani senności, bez problemu zapierdalałem w pracy.

Brałem ją coś koło roku w sumie, odstawienie było zupełnie bezproblemowe ale od razu wszedłem na inny antydepresant, a wtedy nigdy nie ma problemu z odstawieniem czegoś. Także nie wiem jak byłoby gdybym odstawił nagle i na czysto.
ODPOWIEDZ
Newsy
"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki

Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!

Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA

Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.

Mefedron z internetu w 20 minut z dostawą do domu. Uzależniają się już dzieci w wieku 12 lat

Kiedy dziennikarze TVN24 sprawdzili, jak wygląda dziś handel narkotykami w Polsce, zszokowały ich dwie rzeczy: jak łatwo są dostępne - dostawa może dotrzeć w ciągu nawet 20 minut - i kto je kupuje. Nawet 12-latkowie.