Pochodne dwuazepiny, które produkowane są jako preparaty lecznicze.
Zablokowany
  • 28 / 2 / 0
Byłem u lekarza bo jak już pisałem alpra rozluźnia tylko psychicznie a ja jako " opiowrak" szukam trochę innego działania. W zaleceniach od psych. mam ofc. alpre poprosiłem o znacznie słabszy bromazepam lub diazepam który ostatnio dostałem w szpitalu ale nie chciała wypisać wolała dać mi afobam trzy paczki. Mimo że mam karty od specjalisty gdzie jest jak wół napisane bromox (bromazepam) to powiedziała że są za stare. Miały jakieś 2 lata
Miałem nie wykupywać tej recepty na alpre, no ale miałaby się zmarnować ehh
  • 55 / 7 / 0
alprazolam biorę mniej więcej 2/3 razy w tygodniu max w ostateczności, jak już nie mogę wytrzymać… to nie jest za często co nie ? bo są osoby które mają ataki paniki nawet kilkanaście razy dziennie :( a u mnie jak już to taki silny lęk trwa godzinami
  • 633 / 154 / 0
Trochę za ogólny ten wpis. Jaka dawka Ci pomaga i kiedy odpuszcza ten lęk?
  • 6 / / 0
Wiadomo kwestia subiektywna, a pewnie większość ludzi nad tym nie rozmyśla.
Do ilu mg alprazolamu dziennie jest "bezpiecznie" dojść biorąc przez np. rok żeby przy odstawce nie było tragedii? Macie jakąś swoją górną granicę po której postanawiacie robić detoks?
4 mg jest jeszcze w porządku?
  • 55 / 7 / 0
@kurczakswiezy 1 mg pomaga zawsze
  • 633 / 154 / 0
Jednorazowo? 0,5 mg przyjęte na pusty żołądek to dużo.
Obawiam się, że już teraz będzie problem z uzależnieniem...
  • 327 / 68 / 0
@lostboy 4mg w ogóle nie jest w porządku
czas zwolnić
  • 3684 / 609 / 1
02 sierpnia 2023lildie pisze:
alprazolam biorę mniej więcej 2/3 razy w tygodniu max w ostateczności, jak już nie mogę wytrzymać… to nie jest za często co nie ? bo są osoby które mają ataki paniki nawet kilkanaście razy dziennie :( a u mnie jak już to taki silny lęk trwa godzinami
A czy ty zdajesz sobie sprawę że działanie leku również rozciąga się w czasie? Czy rozumiesz że po zażyciu 1mg tabletki, i jej działanie utrzymuje się kilka lub kilkanaście godzin. Maksymalne stężenie osiągasz w czasie krótszym niż godzina a później intensywność spada by osiągnąć poziom aktywnego działania 50% po ~10-15 godzinach.
Nie musisz kilkanaście razy zażywać jedynki Alpry. A jak nie rozumiesz tego systemu to polecam poczytać o pregabalinie która działa na lęki "wolnoplynace".
Obawiam się że nieświadomie możesz się nastroić na specjalne wyszukiwanie lęku i napadów paniki tylko po to żeby zażyć tabletkę.
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 59 / 75 / 0
Ja jestem jakimś pierdolonym ewenementem. Nieważne ile zażyje to nie dzieje się nic
  • 633 / 154 / 0
To się ciesz, jak nie potrzebujesz tak mocnych preparatów.
Zablokowany
Newsy
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.

Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.