Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
103
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1561

ODPOWIEDZ
Posty: 3809 • Strona 210 z 381
  • 3215 / 416 / 0
Wydaje mi się, ze kawa jest lepszą pozywką, więc tak właśnie przypuszczam - z takiego życiowego doswiadczenia to pozostawienie fusów w filiżance na 2 dni może już skutkować nalotem z pleśni.

Dasz mi jakieś info na temat tego wapna ? Nie spotkałem się a jestem ciekaw
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 169 / 2 / 0
http://psilosophy.info/uprawa_na_beli_slomy.html
Podczas pasteryzacji 220ml wapna na 50l wody daje ph 12-13 co uniemożliwa kiełkowanie zarodków przez 2 tygodnie.

A niesłodzona kawa serio tak szybko pleśnieje?
podpis usunięty
  • 3215 / 416 / 0
Ok ok widze to wapno. Ciekaw jestem jaki to jest mechanizm i czy działa to tylko na zarodniki grzybów czy także na spory bakterii i bakterie w ogóle. Niestety nikt Ci chyba nie powie - spróbuj - może dokonasz czegoś przełomowego ;)

W aktualnych temperaturach to u mnie kwestia 2-3 dni żeby pojawiła się pleśń
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 169 / 2 / 0
Ja to rozumiem, że na wszystkie spory dlatego już rozwinięta grzybnia daje radę z zaszczepiacza, a spory które dostaną się podczas zaszczepiania i ubijania beli to już nie i grzybnia ma czas skolonizować całą belę przed zakażeniem. Facet to ubija łapami na podłodze w kuchni i nigdy nie miał zakażenia w samej słomie, więc raczej działanie kompleksowe ma to wapno.

A z innej beczki. Zauważyliście różnice w plonie pomiędzy żytem ze wstępnym gotowaniem a żytem tylko sterylizowanym? Bo tak teoretycznie to podczas gotowania żyta jakaś część cukrów i skrobi ze zboża rozpuszcza się w wodzie z gotowania i razem z nią idzie do zlewu. Przy samej sterylizacji woda z jedzonkiem zostaje z żytem w słoiku. Po doświadczeniach browarniczych wydaje mi się, że jest to niemała ilość.
Próbował ktoś odłożyć tą wodę z gotowania na następny raz tak, żeby gotować już w bardziej nasyconym roztworze czyli mieć mniejsze straty cukrów/skrobi?
podpis usunięty
  • 38 / 15 / 0
4 dzień po odpaleniu growkitu. Chyba wszystko ok?
20180618_090757.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 3215 / 416 / 0
Niczego niepokojącego tutaj nie widze
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 38 / 15 / 0
Hurra. Dziewiątego dnia pojawiły się grzyby, obecnie jest kilka powyżej 50 i niektóre mierzą kilka centymetrów. Niekiedy zdarza się, że grzyb opiera się o ściankę worka. Unikać?
Dziennie wietrze worek przynajmniej dwa razy, niekiedy lekko psiknę wodą chociaż rzadko bo wilgoć skrapla się na ściankach worka więc pewnie mokro w środku :D
  • 4 / 1 / 0
Shalom. Która odmianę polecanie na pierwszy raz dla osoby bez doświadczenia?
  • 3215 / 416 / 0
grzyb bez szkody dla siebie może opierać się o ścianki ;)
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 38 / 15 / 0
Drugi rzut "wykiełkował" szybciej niż pierwszy ale o wiele wolniej rośnie. Grzybów jest mniej (zrozumiałe) jednak rosną ledwo co. Wydaje mi się, że dbam o nie tak samo. Jakaś propozycja?
ODPOWIEDZ
Posty: 3809 • Strona 210 z 381
Newsy
[img]
Alkohol miał swój udział w powstaniu złożonych hierarchicznych społeczeństw

Alkohol towarzyszy nam od tysiącleci. Używały go wszystkie wielkie cywilizacje. Znali go Majowie, Egipcjanie, Babilończycy, Grecy, Chińczycy czy Inkowie. Odgrywał ważną rolę w ceremoniach religijnych, wciąż jest ważnym elementem spotkań towarzyskich. Był środkiem płatniczym, służył wzmacnianiu i podkreślaniu pozycji społecznej. W najstarszym znanym eposie literackim „Eposie o Gilgameszu” jednym z etapów ucywilizowania Enkidu – który symbolizuje tam dziką naturę, niewinoość i wolność – jest wypicie przezeń piwa.

[img]
Trzech mężczyzn oskarżonych o przemyt kokainy promem Norræna

Trzej mężczyźni w wieku 60–70 lat zostali oskarżeni o próbę przemytu ponad trzech kilogramów kokainy z Hiszpanii do Islandii promem Norræna. Grozi im do 12 lat więzienia.

[img]
Jest niebezpieczny jak alkohol i narkotyki. „Byliśmy zbyt zaślepieni”

Światowy Dzień Bez Telefonu Komórkowego obchodzony jest 15 lipca. Z tej okazji Instytut Spraw Obywatelskich wystosował list otwarty do rodziców, w którym przestrzega przed zgubnym wpływem tego urządzenia na dobrostan najmłodszych. „Smartfon uzależnia tak jak alkohol, papierosy czy kokaina” – wskazuje ISO.