Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 218 / 68 / 0
18 sierpnia 2024pomasujplecki pisze:
Zastanawia mnie obecnie kwestia w jaki sposób można ogarnąć sobie pozwolenie na wypis co miesiąc powiedzmy 180 TAB benzo i 30 tab dobrego opio, taka dawka znośna na pełną recepta jednorazowa.
Jednak ludzie skądinąd to kołują.
PLB. I psychiatra.
18 sierpnia 2024pomasujplecki pisze:

Osobiście nie wyobrażam sobie polegać ciągle na darknecie (…)
Są magicy w clearnecie którzy od ręki do godziny wypiszą co chcesz. I nie mówię o receptomatach czy znanychlekarzachpeel. Bez podkładek i marudzenia. Tak jak mi %-D (wink wink) Fakt, trzeba zabulić. I bez słupa masz „zasrane” IKP. Ale cóż zrobić.

Zdrówka.
lol [*]
  • 39 / 10 / 0
<cut>

WARN Czytaj tytuł wątku. Zostawiam post ku przestrodze, bo w ciągu ostatnich paru stron złamanie tej zasady pojawiło się kilkukrotnie. ~Vetulani44
  • 1431 / 89 / 2
22 lutego 2021Bartzzle pisze:
Próbowałem zdobyć Bellergot przez e-konsultacje/e-receptę i nikt nie chciał przepisać..
Bo to jest lek psychotropowy rpw i nie ma go sensu stosować w tych czasach.Nie robi to nic mix z atropiną propo farmaceutycznego prawa.Rpw, się brało na tele porady i lepiej ukręcić Esogno, klometiazol w ogóle lepiej.

przeniesiono - detronizator
action movie:gun:
  • 335 / 101 / 2
@stuk
Bellergot nie jest Rpw
Są lekarze którzy bez problemu by wystawili na to recepte na podstawie samego formularza online. Tzn. przynajmniej jeden taki jest
  • 412 / 160 / 0
@izopropylofenidat, wyjaśniając Waszą różnicę zdań w kwestii Bellergotu - jest to rpw.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 335 / 101 / 2
@ladyinnaightmares
Ale gdzie na tym screenshocie pisze ci że to jest Rpw?
Bellergot jest Rp
https://dziennikmz.mz.gov.pl/DUM_MZ/2023/115/akt.pdf
https://www.lekinfo24.pl/lek/Bellergot.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 1431 / 89 / 2
19 sierpnia 2024izopropylofenidat pisze:
@stuk
Bellergot nie jest Rpw
Są lekarze którzy bez problemu by wystawili na to recepte na podstawie samego formularza online. Tzn. przynajmniej jeden taki jest
Bellergot jest RPW, bo jest wykazie substancji odurzających z substacją czynną.

scalono - łysy

Wystawić może lekarz na RP, ale może się wiązać z tym że np. bd trzeba chodzić do 7 aptek i któraś weźmie, to farmaceuta przepycha receptę tak miałem, chodziłem i zrealizowałem.
action movie:gun:
  • 335 / 101 / 2
@stuk
bo jest wykazie substancji odurzających z substacją czynną.
to nie warunkuje bycia Rpw. ponieważ jak widać na rejestrze rządowym, wiele leków odurzających nie otrzymało oznaczenia Rpw.
https://rejestry.ezdrowie.gov.pl/rpl/search/public
A jak apteka nie chce wydać np. Bellergotu na recepcie Rp. to już jest ich wymysł i możliwe że niezgodny z prawem. Lekarze w trakcie wystawiania recepty elektronicznie nie decydują o tym czy recepta jest Rp czy Rpw tylko dzieje się to automatycznie na podstawie tego jakie leki wystawiają.
  • 601 / 108 / 0
@izopropylofenidat "Lekarze w trakcie wystawiania recepty elektronicznie nie decydują o tym czy recepta jest Rp czy Rpw tylko dzieje się to automatycznie na podstawie tego jakie leki wystawiają."
A to akurat nieprawda i wiem co mówię. Parę miesięcy temu lekarz wystawił mi midasa Dormicum 15mg 100tab jako rpw i żadna apteka nie chciała tego wydać, próbowałem w paru. Farmaceumci mówili wprost że trzeba po prostu wystawić nową poprawiona receptę jako zwykłą(nie narkotyczną). Zadzwoniłem do lekarza i poprawił
:tabletki:
  • 161 / 11 / 0
Czy lekarze na infolini, jesli chcesz uzyskac dostęp do medycznej, mają wgląd do Twoich hospitalizacji?
Istnieje jakiś ogólnokrajowy rejestr, na swoim komputerze? twoich przebytych pobytów, typu psychiatryk, do takich danych wrazliwych
każdy lekarz ma wgląd, czy są poufne?
Czy wogóle jest prowadzona taka baza?

scalono - Vetulani44

Poprawka.
Na urządzeniu mobilnym doktora z dostępem do sieci.
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Nie wiedzieli, że zatrzymują kolegę. Pijany policjant szalał na hulajnodze

Już jego „styl jazdy” zwracał uwagę, ale okazało się, że to dopiero początek problemów mężczyzny. Policjanci z Gniezna zatrzymali kierowcę hulajnogi. Miłośnik szaleństw na elektrycznym jednośladzie nie tylko był pijany, ale też miał przy sobie narkotyki. Lekkomyślny kierowca to... policjant.

Wpadli w trakcie transakcji

Piaseczyńscy kryminalni zatrzymali narkotykowy duet. Mężczyźni wpadli w trakcie transakcji, która odbywała się na jednym z parkingów w Wólce Kosowskiej. Na posesji 49-letniego obywatela Ukrainy, policjanci znaleźli uprawę marihuany. Krzaki konopi indyjskiej zostały zabezpieczone. 44 i 49-latek usłyszeli zarzuty karne oraz zostali objęci policyjnymi dozorami.

Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.