Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Czy napotkaliście się z trudnościami aby lekarz POZ wystawił Wam recepty na benzo i opio w 2026 r ?

Czas głosowania minie 21 grudnia 2026

- Tak
2
40%
- Nie
3
60%

Liczba głosów: 5

ODPOWIEDZ
  • 253 / 38 / 0
Cześć,

Mam pytanie, czy po zaostrzeniu przepisów w 2026 macie większy problem ze zdobyciem legalnych recept na benzo lub opio od lekarzy rodzinnych ?

Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami w komentarzach.

Pozdrawiam

[note]przeniesiono temat do odpowiedniego działu. lady[/note]
" Człowiek nie jest stworzony do klęski, człowieka można zniszczyć ale nie pokonać "
E. Hemingway
  • 5917 / 1221 / 43
Ja szczególnie.
Zwłaszcza przez konowałów ze szpitala w Warcie, mam nasrane w papierach, zła diagnoza. Zamiast zaburzeń lękowych, nerwicy i depresji, mam tylko F10/F19.
A dlaczego nikt nie wnikał dlaczego ja biorę w ogóle.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 615 / 82 / 0
Nigdy nie prosiłem o bdz lekarzy POZ, właściwie od lat nawet nie chodzę do rodzinnego (z usług internisty korzystam w ramach prywatnego ubezpieczenia – w tym przypadku nie napotkałem problemu ze zdobyciem baklofenu na zespół niespokojnych nóg czy zopiklonu na bezsenność, ale to oczywiście nie benzo). Prywatnie inna sprawa – psychiatra zleca mi jako niepijącemu alkoholikowi z podwyższonym ryzykiem nawrotu diazepam i doksepinę.
11 sierpnia 2020CATCHaFALL pisze:
Ty kurwo już sklej tą pizdę tak samo, bo ani to śmieszne, ani żałosne w twoim wykonaniu.
  • 5917 / 1221 / 43
Ja też od lat nie chodziłem do żadnego konowała. Mam znajomego kierownika pewnej apteki. Jak z Nl przyjeżdżałem na urlop, to potrafiłem jednorazowo po 800 - 900pln zostawić tam w aptece. Już dawno tam nie byłem, bo już nie pracuje.
>A komendant po tym gównie ląduje na Kolskiej.
  • 702 / 136 / 0
Na benzo bez zmian, na twarde opio trzeba wiedzieć gdzie szukać. Tak w skrócie
:tabletki:
  • 889 / 156 / 0
Na benzo normalnie dostaję u psychiatry do którego chodzę od lat. Na opio nie wiem jak dostać, rodzinny mi nie wypisze przecież %-D szef neurolog tak samo. Musiałabym trafić do odpowiedniego lekarza i odpowiednio go zakręcić, żeby mi oksy wypisał.
hipnotyzuję ludzi jak Kaszpirowski
  • 615 / 82 / 0
Tylko to już by było walenie w chuja, czym wyłamałabyś się z forumowego kodeksu, @mmigotka – tutaj się w chuja nie wali. Domniemam, że rozmawiamy o przypadkach, w których istnieją podstawy do prowadzenia leczenia opioidami i benzodiazepinami, a pytanie nie dotyczy rwania, sępienia, mącenia, żebrania, kręcenia, tańczenia i klaskania cyckami o ryj internisty, lecz samodzielnego kontynuowania takiego leczenia przez lekarza POZ. Leczenie benzodiazepinami jest w Twoim przypadku w pełni uzasadnione i z Twoją dokumentacją medyczną rodzinny powinien Ci je pisać bez żadnego gadania. Może niektórym powoli się pojęcia jebią – opioidy, owszem, są na ból kręgosłupa, ale na pewno nie na ból kręgosłupa moralnego – jednak nawet jeżeli, to nie tutaj. Tutaj – nie.

Nice try, Ministerstwo Zdrowia.
11 sierpnia 2020CATCHaFALL pisze:
Ty kurwo już sklej tą pizdę tak samo, bo ani to śmieszne, ani żałosne w twoim wykonaniu.
ODPOWIEDZ
Newsy
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany

Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.