Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 3900 / 245 / 13
@walterblack A widzisz średnik cieciu? Może najpierw wróć do szkoły i się naucz interpunkcji, ewentualnie znajdź jakiś dobry tutorial.
Wkońcu zmęczony, bez sił i ochoty, bez domu i imienia w kanale zapomnienia;
  • 1095 / 34 / 0
Jasna sprawa, że szkoda kasy na niedziałajace suple, bo w 99% to jest marketing i wysysanie kasy.

Ja odczułem mocno odczuwalną poprawę działania głowy jak zacząłem jeść codziennie jajka na śniadanie.

Warto wspomniec, że już jedno jajko (a wlasciwie żółtko) pokrywa zapotrzebowanie na witaminy i minerały w 100% na dzień. 3 jajka dziennie to jest takie mocne optimum, żeby być ponad standard.
Wszystko co napisałem na tym forum to nieprawda; opisywane sytuacje nigdy nie miały miejsca.
  • 9 / / 0
A jak będzie z dieta IF (okno od 13 do 21) i EPH? Bo przy stymulantach potrzeba wielu rzeczy z pokarmu, ale według zalożeń IF to tak krótki post nie powoduje niedoborów. Jak to ma się do tego, że dzień zaczynam o 6 i czasami przydał by sie EPH. Chociaż z (krótkiego) doświadczenia widzę, że jestem mniej śpiący przed posiłkiem i lepiej działa herbata. Proszę o pomoc i dzieki.
  • 858 / 291 / 0
Myślicie, że można płynnie przeskakiwać z LG na ketozę? Tydzień temu tak zrobiłem i powiem, że od razu poczułem ketonowe pierdolnięcie. Myślicie, że to wkręta czy jest to możliwe?
PS. Na początku każdy ma takie zamotanie jak po DXM, czy tylko ja?
  • 3363 / 360 / 0
Mozna.
Tak, jak adaptujesz sie do ketozy mozesz odczuwac skoki pewnosci siebie, dobre samopoczucie czy jak to okreslasz 'ketonowe pierdolniecie'.
  • 858 / 291 / 0
Czy z tego tekstu co wrzuciłem nie wynika, że na LG organizm w swego rodzaju ketozie i nie ma gwałtownych wyrzutów insuliny i to dlatego tak szybko można obracać między właściwą ketozą a tą LG?
  • 3363 / 360 / 0
Nie za bardzo. Adaptacja do ketozy calego organizmu i kazdej komorki to jakies 2 tygodnie. Adaptacja do glikogenolizy: kilka godzin.
  • 294 / 11 / 0
@FajnieJest
"Jak myślisz że ludzie przed era neolityczna się odżywiali? Przecież homo sapiens sapiens wyewoluowal na ketonach. "

Dobra, wrzuć jakieś linki do jakichś chociaż dywagacji naukowych na ten temat, bo o dowodach to chyba mogę zapomnieć.
  • 3363 / 360 / 0
  • 294 / 11 / 0
"low carbohydrate (22–40% of total energy)"
Biedne 2000kcal * 20% = 400kcal = 100g węgli dziennie przy dosyć ostrożnym szacowaniu.
Czy to już jest dieta ketogeniczna?
Uważasz że dieta ketogeniczna była kiedykolwiek naturalną dietą ludzką?

Byłem kiedyś na podobnej diecie, przy czym <50g węgli, ale stopień skomplikowania życia jest jak dla mnie o wiele zbyt duży.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.