Od kilku lat reakcje mojego organizmu na zmiany pogody, w szczególności wahania cisnienia/niskie ciśnienie atmosferyczne, jest bardzo wyraźna. Reaguję kurewskim rozdrażnieniem i obniżeniem nastroju, rzadziej bólami głowy. Problemy z oddychaniem również się nasilają. Jak to jest z wami? Jesteście wrażliwi na zmiany pogodowe? Jest to u was rodzinne?
poprawiłem tytuł TD
Generalnie, to w bardzo gorące bądź duszne dni czuję się jak balon z którego ktoś upuścił powietrze. Najchętniej leżałbym cały dzień. Z kolei gdy jest burza, bądź gdy burza się zbliża to mam mnóstwo energii i jestem bardzo pobudzony. W deszczowe dni funkcjonuję lepiej niż w te upalne/ słoneczne.
Tak jak Kuba najwięcej energii mam przed i w czasie burzy.
edit:
To co napisałem == true o ile wykluczycie że meteopatia jest np. spowodowana niedoczynnością tarczycy albo innym zaburzeniem (wiele tego jest), u mnie pomógł ruch - codziennie ćwiczę w domu i od tej pory zmniejszenie objawów o 80%, a to dużo.
BTW a Ty myślisz że ja nie jestem leniwy? Ale chyba lenistwo można pokonać... Zwłaszcza jeśli chodzi o jakość życia. Dla mnie meteopatia od wczesnych lat to był problem, bo przychodziłem ze szkoły, później z pracy i kładłem się spać, załóżmy o 16:00, byłem jak pijany, a dodam że cukier mam o.k. Od kiedy zacząłem ćwiczyć przeszło, pominę inne problemy które mi przeszły.
A wśród leniwców zajmuję wysoko miejsce, gdyby było inaczej pewnie nie marudziłbym na hyperrealu tylko właśnie kupowałbym nowego mercedesa itp.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny
Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom
Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.