Dział dotyczący roślin zawierających substancje wywołujące in vivo uspokojenie organizmu, m.in. kratom i sałata jadowita.
ODPOWIEDZ
  • 3406 / 536 / 0
To elegancko, zaczynam poszukiwania :)
F̲O̲R̲M̲Y̲ ̲Ż̲Y̲C̲I̲A̲ ̲O̲P̲A̲R̲T̲E̲ ̲N̲A̲ ̲W̲Ę̲G̲L̲U̲.̲
  • 455 / 19 / 0
Powiedzcie mi,cz to jest choćby sałata kompasowa,bo coś takiego u siebie znalazłem,czy zwykły kwiatek ;)
https://zapodaj.net/e8130d80d50bc.jpg.html
https://zapodaj.net/ea028054a4142.jpg.html
"Świat który stworzyłem był kaleki.Chciałem bólu prawdy"
Mikołaj Jaska
  • 3406 / 536 / 0
No ja dziś takie coś znalazłem, myślę że to jest chociaż kompasowa, ale zdecydowanie nie wiem czy mała czy co, bo mleczka było jak kot napłakał.

https://zapodaj.net/820ece2fc892a.jpg.html

tu lepsze foto:
http://imgur.com/sjmjDHl
F̲O̲R̲M̲Y̲ ̲Ż̲Y̲C̲I̲A̲ ̲O̲P̲A̲R̲T̲E̲ ̲N̲A̲ ̲W̲Ę̲G̲L̲U̲.̲
  • 1550 / 215 / 0
Jak będzie mi się chciało (może mnie najdzie) to przepiszę tekst o sałacie jadowitej i kompasowej ze świetnej książki J. Mowszowicza " Przewodnik do oznaczania krajowych roślin trujących i szkodliwych"
Jest tam wszystko, jak roślina wygląda, gdzie występuje, jakie zawiera związki czynne i jak działa na zwierzęta oraz ludzi.
Je ne regrette rien.
God Fuck USA
Prawica jest bardziej odrażająca od obrzyganej :kotz: , psiej kupy leżącej na trotuarze.
PiS-ory brudne liżą wory, a Kukizowcy i narodowcy pałają miłością do cipy owcy.
KORWiN vs. Nowoczesna: bitwa dwóch gówien w sedesie.
  • 560 / 9 / 0
Z tydzień temu wypiłem dwie ,,zupy,, z jadowitej i dzień później z kompasowej. Po kompasowej miałem więcej energii i ochoty na pogaduchy, ale ocierało się to o placebo, a ponoć 30% działania większości leków to nasza wkrętka. Po jadowitej niby silniejszej nie czułem nic poza goryczą w ustach. Szkoda mi czasu i fatygi na takie ziółka.
Uwaga! Użytkownik Veramid nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 871 / 119 / 22
Mam litrowy słoik suszonych, drobno pokruszonych liści (wyłącznie liści) zbieranych na początku kwitnienia rośliny w zeszłym roku (2016). Świeże liście po przełamaniu aż ociekały białym sokiem. Nie bardzo wiem co z tym suszem zrobić? Wygotować i odparować, czy wydobyć "dobro" w jakiś inny sposób? Macie jakieś pomysły? Ekstrakt spirytem odpada. Pozdrawiam. .
Uwaga! Użytkownik global108 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3215 / 420 / 0
no ja to bym to wyjebał, ale wydaje mi się, że można by po prostu zrobić z tego wywar z odrobiną kwasku cytrynowego i wypić po uzyskaniu interesującej nas objętości
Uwaga! Użytkownik Fatmorgan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 78 / 4 / 0
Widzę ze temat trochę ustał, jednak może ktoś doświadczony jeszcze tu zagląda :p Jak dobrze pamiętam kiedyś widziałem sporo krzaków jadowitej ( po przeczytaniu około 30 wydaję mi się ze potrafię odróżnić oba gatunki ) w lasku. Jutro wybiorę się tam i to ogarne. Moje pytanie brzmi jak to w końcu palić, przyrządzać. Gotowanie czy coś innego to raczej u mnie odpada. Te mleczko wystarczy zebrać i na łyżeczce podgrzać aby otrzymać tą maź ?
Uwaga! Użytkownik JakisTam nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2897 / 619 / 10
W temacie sałaty jestem, nomen omen, zielony, ale mam zamiar to zmienić, najlepiej już jutro. Tylko znajdę jakiś atlas, bo ten z pierwszych stron tematu domaga się 9 złotych za dostęp! Mam nadzieję, że ta roślinka jeszcze rośnie, bo w sumie za rogiem już wrzesień. Z tego co wyczytałem to to nawet nie ma nic wspólnego, może nie licząc działania, z opioidami, no ale warto dodać sałatę do CV.
Zbieranie mleczka to po prostu rozetnij łodygę i zbieraj do jakiegoś pojemnika, potem wylej to na coś w co nie wsiąknie i daj do wyschnięcia. Potem możesz to palić, jeść, dawać pod język, napletek, a nawet w dupala! Chyba.
Dam znać jak coś znajdę i spróbuję :-)
Hiperrealna propaganda w polskiej sieci
  • 871 / 119 / 22
11 sierpnia 2017JakisTam pisze:
Widzę ze temat trochę ustał, jednak może ktoś doświadczony jeszcze tu zagląda :p Jak dobrze pamiętam kiedyś widziałem sporo krzaków jadowitej ( po przeczytaniu około 30 wydaję mi się ze potrafię odróżnić oba gatunki ) w lasku. Jutro wybiorę się tam i to ogarne. Moje pytanie brzmi jak to w końcu palić, przyrządzać. Gotowanie czy coś innego to raczej u mnie odpada. Te mleczko wystarczy zebrać i na łyżeczce podgrzać aby otrzymać tą maź ?
Ze zbiorem mleczka da radę, ale to pracowita rzecz, bo szybko zasycha i z kropli robi się malutki, pomarańczowy placuszek... A musiał byś naskrobać tych placuszków z czubatą łyżeczkę, aby coś poczuć... Nacinaj łodygę, liście i zbieraj na jakieś szkiełko, nóż, żyletkę itp. i poczekaj aż wyschnie i toto wyschnięte sobie zeskrob. Ale powtarzam - musiał byś naskrobać czubatą łyżeczkę, aby coś poczuć.
Działanie zbliżone do benzosów - mi skojarzyło się z signopamem, lub echami alprazolamu. Może podobno kojarzyć się z lekkimi opiatami, ale w tym temacie jestem niekumaty (oprócz kody, którą łykałem i podobieństwo do sałaty lekkie ma). Ja nazbierałem reklamówkę świeżych liści, ugotowałem, zmiksowałem i zjadłem. Trochę gorzkie w smaku, ale da radę zjeść jeśli ktoś ma ciśnienie na lekki luzik :-p
Uwaga! Użytkownik global108 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Produkcja metamfetaminy dla meksykańskiego kartelu? Są kolejne zatrzymania

Czterech Polaków podejrzanych jest o współdziałanie z Meksykanami, nieprawomocnie skazanymi w maju na 10-11 lat więzienia za wytwarzanie na dużą skalę metamfetaminy - poinformowała prokuratura. Możliwości produkcyjne zlikwidowanego przez CBŚP w Podlaskiem laboratorium sięgały 800 kg narkotyków.

Medyczna marihuana a autyzm — 18 miesięcy obserwacji 130 pacjentów

Brytyjscy badacze prześledzili losy 130 dorosłych osób w spektrum autyzmu leczonych produktami z konopi przez półtora roku. To najdłuższa obserwacja tego typu na świecie. Poprawa w zakresie lęku, snu i jakości życia była wyraźna po miesiącu — i systematycznie topniała przez kolejne siedemnaście. W tym samym czasie mediana dawki THC wzrosła z 20 do 192 mg dziennie.