Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 884 / 31 / 0
jaitylkoja pisze:
ja po zjedzeniu za dużej ilości słodkiego mam odruchy wymiotne.
Kakao jest gorzkie, a instanty o których mówisz (nesquick etc) mają najwyżej parę procent kakao ;)

edit
mowa jest o ekstrakcji teobrominiy, a nie kofeiny!
Uwaga! Użytkownik Night Garden nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 204 / 1 / 0
ale ktos wspominał w wątku o ekstrakcji kofeiny również a z resztą nie wiem może cos poplątałem
Trust no1

Jeśli napisałem post dłuższy niż 2 zdania to znaczy że byłem najebany i nie traktuj go poważnie.
  • 422 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kwidron »
Twilight, tak masz rację - kakao zawiera dużo magnezu, ale to właśnie chyba tobromina hamuje jego wchłanianie, a tym bardziej z cukrem ;) A szkoda, bo lubię kakao :D
  • 577 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: Twilight »
Pytanie klucz: co by się stało jakby spróbowac palić kakao? %-D

Osobiście takie efekty jakie ono ma normalnie pite to mnie satysfakcjonują, ale ciekawe jestem co by było jakby je palić :-)

Już nie pytam o podanie doodbytnicze bo wątpie aby ktoś próbował a sam nie zamierzam nigdy ładować sobie tabliczki czekolady w dupę <_<
[b]JEDZ KWAS![/b] - mądrzejszy ani zdrowszy psychicznie nie będziesz, ale i tak ludzi z Ciebie nie będzie (skoro przeglądasz te forum) więc co Ci szkodzi? :)
[b]JEDZ GAŁKĘ![/b] - bo jest tania i dobra X)
[i]Chwała Bogu że się nie ujawnia! Jakbyśmy wtedy mogli filozować?[/i] - Twilight
  • 50 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mattizz »
ej a gdyby tak sprobowac pic kakao? co wy na to? kto sie odwazy? kurwa no panowie zaraz ktos wyskoczy z zajebaniem w kabel...
Uwaga! Użytkownik mattizz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 64 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Poziomek »
ej a gdyby tak sprobowac pic kakao? co wy na to? kto sie odwazy? kurwa no panowie zaraz ktos wyskoczy z zajebaniem w kabel...
buahahahahahahahaha!!!!! :cheesy:
no nie moge jakie tu teksty czasami leca :)

a pomyslal ktos z was, ze kakao dziala (np. uspokajajaco) ze wzgledu na to, ze jest robione na mleku i jest slodkie? :)
generalnie to ja tam lubie czasami sie nażreć słodyczy (mars delight, kinder bueno) a do tego trzasnac sobie kawe... niestety ze wzgledu na rozmiary mojego brzucha ne stosuje tego zbyt czesto, bo poza slodyczami lubie jeszcze kochac sie z pieknymi kobietami, ktore jak wiadomo srednio przepadaja za grubaskami :D

przepis na dobra mieszanke:
seks z zajebistą laską, tabliczka czekolady (czy czegos slodkiego wg uznania), lozko, i muzyczka chillout z glosnikow, nie za glosno :) - zadne dragi nie dadza mi takiego przezycia, bo to jest przyjemnosc na zupelnie innym poziomie :)

pozdroo
  • 52 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: 3ddd2k »
Kakao, hem... pije przed snem jak nie moge zasnac, świat po spozyciu jest rzeczywiscie przyjemniejszy i pastelniejszy:)
W jednej mądrej ksiązce o narkotykach i uzywkach wyczytałem ze, teobromina pochodzi z tej samej rodziny zwiazkow co koffeina, ale dzialanie ma nieco inne nie pobudza tak bardzo serca ale za to rozszerza naczynia krwionosne. Książka bardzo rzetelna wszysko było poparte badaniami z odsyłaczami do żródeł niestety nie pamietam tytułu ale po wakacjach sobie przypomne bo ksiązka krazy po szkole.
" 'W końcu trzeba sobie także na coś pozwolić'. I tak współczesny człowiek bezustannie kręci piruety. Jednak nie powinien się z tego powodu uskarżać: to jest cena jego wolności."
Legalize it! Bless... :)
  • 50 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Psy-Blue »
Mi zawsze po jednej porządnej filiżance dużo lepiej słucha się muzyki :)
Nie ma ludzi, nie ma trendów, telefonów, sukcesów ani błędów...

Spraw nie ma więc nie ma pędu...
Tylko ja i dymu pięć kłębów.
  • 2 / / 0
Nieprzeczytany post autor: nietamten »
nie spodziewalbym sie po czystej teobrominie zadnej rewelacji wydaje mi sie ze to raczej cala mieszanina zwiazkow zawartych w kakao daje takie efekty a nie biedna teobromina. jesli chodzi o ekstrakcje to wg wikipedii rozpuszcza sie ona w chloroformie i eterze - eter da sie kupic jak sie ktos postara tani pewnie nie bedzie. ekstrakcja polegalaby jedynie na "rozpuszczaniu" zmielonego kakao w eterze po czym odsaczeniu/wycisnieciu kupy shitu ktory otrzymamy. zachowujemy tylko to co wycisniemy, nie ma co liczyc ze bedzie czyste napewno zostanie w cholere zanieczyszczen i nastarsi gorale nie wiedza jak to bedzie wygladalo po wysuszeniu w kazdym razie powinno tam byc fes duzo teobrominy. i pamitac o dobrym odparowaniu eteru bo pewnie nie jest zbyt zdrowy jak sie go zjada
  • 50 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mattizz »
raczej pamietac zeby robic to na dworzu bo o odparowanie bym sie nie martwil. lotniejszej substancji chyba nie znajdziesz :-D natomiast jesli rozpuszcza sie w eterze i chloroformie to moznaby sprobowac i w octanie etylu a ów jest duzo latwiej dostepny ;]
Uwaga! Użytkownik mattizz nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Feralny lot Air India. Dwóch kolejnych pilotów oblało... narkotesty

Ciąg dalszy rozliczania feralnego lotu samolotu Air India z Phuket w Tajlandii do Delhi w Indiach. Po tym, jak kapitan nie przeszedł testu na obecność narkotyków, przewoźnik przebadał ponad trzystu pilotów i w dwóch przypadkach testy dały wynik pozytywny.

Polacy stworzyli olbrzymią bazę danych oddziaływania leków psychotropowych na EEG

Leki psychotropowe od dekad stanowią podstawę leczenia zaburzeń psychicznych, jednak sposób, w jaki dokładnie wpływają na aktywność elektryczną mózgu, nigdy wcześniej nie został zbadany na tak dużą skalę. Zespół naukowców przeanalizował ponad 24 tysiące zapisów EEG pochodzących z dwóch warszawskich szpitali psychiatrycznych. Wyniki tej pracy, opublikowane w czasopiśmie eBioMedicine, tworzą największy jak dotąd atlas neurofizjologicznych „podpisów" głównych klas leków psychotropowych.

Żołnierz brygady pancernej handlował narkotykami na dużą skalę

Starszy kapral 1. Warszawskiej Brygady Pancernej został zatrzymany w podwarszawskich Markach za handel dużymi ilościami narkotyków, głownie marihuaną i pochodnymi mefedronu. W tym samym czasie w Końskich wpadł jego wspólnik. Żandarmi i policjanci przeszukali trzynaście lokali i samochodów na terenie kraju, w których miały znajdować się narkotyki.