Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 104 / / 0
Polecam Montezuma, jeśli amcie extrakt z Mo spróbujcie tego mixa ;-)
Samo kakao przepyszne-aromatyczne, mocne i rozgrzewające. Trochę ciężko się w mleku rozpuszcza (co jest dla mnie zaletą niż wadą bowiem nie widać tu dodatkowego procesu chem. czy zbędnych ulepszaczy)
  • 909 / 19 / 0
Dlatego ja najpierw rozpuszczam w odrobinie wody, a potem mieszam z mlekiem.
Kakao jest pyszne, ale chciałabym znaleźć dla niego jakiś inny niż mleko płyn.
Lubię kakao.
  • 116 / / 0
Może mleko... sojowe? Albo jakiekolwiek inne pochodzenia roślinnego (ryżowe, migdałowe...). Jakby cena była problemem, to można zrobić samemu i wyjdzie taniej niż krowie. Z dodatkiem kakao smak samego mleka i tak straci na znaczeniu.
  • 1033 / 7 / 0
Nieprawda. Widać, że nigdy nie piłeś kakao (tak się to odmienia?) na mleku prosto od krowy. PRZE-JE-BANE

//edit:
poprawka
Dzięki, pindyjski!
Ostatnio zmieniony 04 lutego 2011 przez Masterfilter, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1387 / 5 / 0
Nie odmienia wcale.

Nom. kakao
Gen. kakao
Dat. kakao
Acc. kakao
Abl. kakao
Voc. kakao
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 116 / / 0
Masterfilter pisze:
Nieprawda. Widać, że nigdy nie piłeś kakao (tak się to odmienia?) na mleku prosto od krowy. PRZE-JE-BANE

//edit:
poprawka
Dzięki, pindyjski!
Miałem na myśli smak ewentualnego mleka roślinnego, którego posmak (szczególnie w przypadku soi) nie każdemu przypada do gustu. Zmieszane z kakao smakowałoby o wiele lepiej, o to mi chodziło. A swoją drogą, to fakt, że na świeżym, niepasteryzowanym mleku to kakao nie piłem. Takie mleko to w ogóle inna bajka niż to, co dostajemy w sklepach, niestety.
  • 1387 / 5 / 0
kakao na mleku >>>> kakao na mleku sojowym

IMHO
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 116 / / 0
Nie wiem, nie wiem, lata temu piłem ostatnio kakao na mleku.. Za to przed chwileczką zmiksowałem banana, ciepłe mleko sojowe i 4 łyżeczki kakao. Efekt bąbowy, ale ja tam jestem przyzwyczajony do takich smaków. Niemniej z normalnym mlekiem pewnie też byłoby pyszne, polecam.

e: O, cynamon, tego mi brakowało! :D
Ostatnio zmieniony 06 lutego 2011 przez prez, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1387 / 5 / 0
Warto też kakao posłodzić miodem i dodać trochę cynamonu. Chociaż miód jak dla mnie mocno wyczuwalny był tylko za pierwszym razem. I jeszcze muszę się przyznać, że nie lubię mocnego kakao :/ :P
– Jak zdołałaś wrócić?
  • 94 / / 0
Moze przypadek ale....

Często pije kawe i róznie klepie..czasem tylko rozdraznia czasem fajna:)
Wczoraj wpilem najpierw kakałko z 4 łyżek i potem kawe..i normlnie jakoś super inaczej:) Musze potestować czy to przypadek czy cos współdziała
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany a zdrowie emocjonalne. Nowe badania dają do myślenia

W przypadku nastolatków palenie marihuany może mieć wpływ na zdrowie emocjonalne i wyniki w nauce – ostrzegają naukowcy na łamach pisma "Pediatrics".

Wolne Konopie pukają do drzwi Prezydenta. Czy wykaże się większą odwagą niż Donald Tusk?

Walka o depenalizację posiadania marihuany wchodzi na najwyższy szczebel państwowy. Podczas gdy rząd Donalda Tuska konsekwentnie blokuje jakiekolwiek zmiany w polityce narkotykowej, zwracamy się bezpośrednio do Głowy Państwa. Czy prezydent Karol Nawrocki stanie po stronie wolności obywatelskich i zdrowego rozsądku?

TSUE wydał wyrok ws. Węgier. Chodzi o konopie indyjskie

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej uznał we wtorek, że Węgry złamały prawo wspólnoty. TSUE wydał wyrok w kwestii głosowania Budapesztu przeciwko wspólnemu stanowisku Rady UE dotyczącym konopi indyjskich.