Dział o sprawach, w których zarzut nie opiera się na Ustawie o przeciwdziałaniu narkomanii.
ODPOWIEDZ
  • 4 / / 0
Witam wszystkich, dokładniej chodzi mi o legalność rośliny nazywanej "Diplopterys cabrerana". Sprawa polega na tym ze roślinka zawiera związek nazywany dimetylotryptaminą.

W myśl ustawy z dnia 20 marca 2009 r. o zmianie ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii większość roślin posiadający związek DMT została objęta odpowiedzialnością karna za posiadanie. Rośliny które sa objęte ta ustawa zostały dokładnie wyszczególnione w danej ustawie nie znajduje sie jednak na na niej sama Diplopterys cabrerana.

Moje pytanie brzmi czy w związku z tym ze roślina nie jest objęta ustawa ani wymieniona w prawie karnym jako nielegalna, mogę ja spokojnie nabyć bez obaw o jakakolwiek odpowiedzialność karna?

Chętnie bym przytoczył cala treść ustawy oto ona :

http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-09-63-520

Na zdrowy rozum pojmuje ze cala ustawa bazuje na tej konkretnej liście i jej wyszczególnionych punktów. Podaje ją ponieważ ja nie widzę tam nic takiego, ale nie wykluczam że mogę się pomylić,
przytocze tez pewien przykład treści tej ustawy :

Dz.U.63/2009, poz. 520
Rośliny, zawierające DMT zostały zaliczone do środków odurzających z grupy I-N. Oznacza to zakaz "...przywozu, wywozu, wewnątrzwspólnotowego nabycia, wewnątrzwspólnotowej dostawy lub przewożenia tego środka przez terytorium Polski pod karą więzienia..."

I to się zgadza jednak roślina która chciałbym nabyć nie jest wyszczególniona ani w żaden sposób zapisana jako zaliczająca się do takowych. I moje pytanie brzmi czy mimo tego mogę zostać zostać pociągnięty do odpowiedzialności karnej ?
  • 451 / 13 / 0
nic ci nie grozi , roślina jest legalna , jest susz również , miałbyś problem gdyby znaleźli czyste DMT a tak to możesz mieć , coś jak z kaktusami , meskalina nielegalna ale całe kaktusy już są legalne ( przynajmniej niektóre ) , nie mają prawa się przypierdalać a choćby coś tam gadali to wystarczy powiedzieć że roślina jak i jej susz są legalne w RP .
Kontakt: cardomar15@tutanota.com
%-D
  • 4024 / 371 / 951
Grzyby psylocybinowe też są legalne, tj. nie wymienione w ustawie, a jak jest w praktyce?

Logika podpowiada, że jest jak mówi cardimon201 , ale ze istotnie nic Ci nie grozi na 100% bym nie zapewnił. Był u nas przynajmniej przypadek zatrzymania importera mimosy hostilis zanim jeszcze stała się ona nielegalna.
  • 451 / 13 / 0
@pokolenie Ł.K.
trochę nie na temat ale zaciekawiłeś mnie tym że grzyby psylocybinowe są legalne , W Polsce hodowla, posiadanie i sprzedaż grzybów psylocybinowych są zakazane , więc jak to jest ? odnosi się to tylko do niektórych odmian grzybów czy do wszystkich zawierających psylocybine ?
%-D
  • 4024 / 371 / 951
cardimon201 pisze:
W Polsce hodowla, posiadanie i sprzedaż grzybów psylocybinowych są zakazane
Którą ustawą?

Żaden gatunek grzybów nie jest w Polsce nielegalny jako taki, nielegalna jest tylko psylocyna i psylocybina. Niemniej - za posiadanie grzybów psylocybinowych można iść siedzieć.
  • 451 / 13 / 0
no właśnie to jest pojebane , w ustawie nie ma żadnych wpisów dotyczących poszczególnych gatunków/odmian ale już psylocyna i psylocybina są wpisane , teoretycznie grzyby są legalne a w praktyce oskarżą cię o posiadanie . kurwa a DMT jest nielegalne , ale w pizdu roślin zawiera DMT i ci nic nie zrobią nawet jak będziesz miał susz , ech wspaniałe polskie prawo i jego logika
%-D
  • 4024 / 371 / 951
cardimon201 pisze:
ale w pizdu roślin zawiera DMT i ci nic nie zrobią
Chyba, że naprawdę będą chcieli...
  • 4 / / 0
Bardzo dziekuję za odpowiedz, faktycznie wygląda na to ze jest to jedyna legalna roślina zawierająca większa ilośc DMT w polsce
  • 4 / / 0
Oto co sie dowiedzialem od prawnika w tym temacie mysle ze warto zostawic informacje dla potomnych :

Jest zasada nullum crimen sine lege, więc jeśli coś nie jest rośliną lub związkiem chemicznym z załącznika do ustawy, posiadanie tego nie podlega karze.

Jednakże może to być środek zastępczy:

Przepis prawny:
27) środek zastępczy - substancję pochodzenia naturalnego lub syntetycznego w każdym stanie fizycznym lub produkt, roślinę, grzyba lub ich część, zawierające taką substancję, używane zamiast środka odurzającego lub substancji psychotropowej lub w takich samych celach jak środek odurzający lub substancja psychotropowa, których wytwarzanie i wprowadzanie do obrotu nie jest regulowane na podstawie przepisów odrębnych; do środków zastępczych nie stosuje się przepisów o ogólnym bezpieczeństwie produktów;

Ale zabronione jest nie posiadanie, a:
Art. 52a. 1. Kto wytwarza lub wprowadza do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środek zastępczy, podlega karze pieniężnej w wysokości od 20.000 zł do 1.000.000 zł.

także wynika z tego jasno ze konstytucja broni nabywcę rosliny której nie ma w zalaczniku o przeciwdzialaniu narkomanii. A konstytucja to nie byle co.
  • 4024 / 371 / 951
dajmos77 pisze:
Oto co sie dowiedzialem od prawnika w tym temacie mysle ze warto zostawic informacje dla potomnych :

Jest zasada nullum crimen sine lege, więc jeśli coś nie jest rośliną lub związkiem chemicznym z załącznika do ustawy, posiadanie tego nie podlega karze.
Jak będziesz miał okazję zapytaj tego prawnika na jakiej zasadzie w takim razie odpowiadają karnie posiadacze grzybów.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Nastolatki z województwa łódzkiego najrzadziej w Polsce sięgają po używki

Nastolatki z województwa łódzkiego rzadziej, niż ich rówieśnicy w innych częściach Polski, sięgają po alkohol i narkotyki. Wynika to z najnowszych badań przeprowadzonych na zlecenie Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Łodzi. Wyniki zaprezentowano w Międzynarodowym Dniu Zapobiegania Narkomanii.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

Kieleccy policjanci zlikwidowali fabrykę klefedronu w powiecie sandomierskim

W minioną środę kieleccy policjanci zajmujący się zwalczaniem przestępczości narkotykowej współpracując z Biurem Kryminalnym Komendy Głównej Policji oraz kontrterrorystami z Kielc i Radomia przeprowadzili realizację, która doprowadziła do likwidacji dużej, fabryki produkującej klefedron. W sprawie zatrzymano 32 – latka, który najbliższe trzy miesiące spędzi w areszcie.