ale jak jest na SŁowacji jakie tam są substancje objęte kontrolą lub będą
szukałem w necie i nic nie znalazłem mn. PCP liczę na Ciebie:) chciałbym z taka łatwością znajdować informacje jak ty
P.S. jeśli post jest w niewłaściwym miejscu proszę to proszę o przeniesienie lub założenie nowego tematu
Wydzielono z "Zm.prawa - ban na mefedron i inne w Czechach" -PcP
Smartfun pisze:nie chce zakładać nowego tematu
Smartfun pisze:ale jak jest na SŁowacji jakie tam są substancje objęte kontrolą lub będą
Ich podstawowy akt prawny dotyczący narkotyków to zákon z 2. apríla 1998 o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch (PDF). W tym akcie też jest podstawowy wykaz substancji kontrolowanych z podziałem na 3*2 kategorie z względu na stopień szkodliwości na zdrowie. Były zmiany dopisujące m.in.mCPP(11.01.2007)[2],sporo syfu w tym mefedron(1.02.2011)[3).
Smartfun pisze:szukałem w necie i nic nie znalazłem mn. PCP liczę na Ciebie:)
Smartfun pisze:chciałbym z taka łatwością znajdować informacje jak ty
Smartfun pisze:P.S. jeśli post jest w niewłaściwym miejscu proszę to proszę o przeniesienie lub założenie nowego tematu
Przypisy
- Mefedron musí byť kontrolovanou látkou, infodrogy.sk
- Zákon z 13. septembra 2007, ktorým sa dopĺňa zákon č. 139/1998 Z. z. o omamných látkach,
psychotropných látkach a prípravkoch v znení neskorších predpisov (PDF) - Zákon z 11. februára 2011, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 139/1998 Z. z. o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch v znení neskorších predpisov (HTML)
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem
Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać
Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.
Rekordowa liczba zgonów po narkotykach w Berlinie. Nie żyje około 300 osób
Zażywanie narkotyków doprowadziło w ubiegłym roku w Berlinie do śmierci około 300 osób; to najwyższa odnotowana dotąd liczba - podała we wtorek agencja dpa, powołując się na dane Visty, berlińskiej organizacji zajmującej się pomocą uzależnionym.